Daz Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 (edytowane) Kolejny projekt z serii Black hawk Tym razem będzie wersja, którą znalazłem w necie - MH-60S Armed Helo, głównie dlatego że bardzo mi się spodobało malowanie tego śmigłowca Bazą do budowy będzie model najbardziej zbliżony do tej wersji czyli MH-60 Black Hawk "Night Raid: 1:48 Italeri 2706 Na pierwszy rzut oczywiście idzie wnętrze Edytowane 18 Marca 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Ogon pomalujesz, czy są takie kalki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Kalek nie mam więc będę malował, i głównie dla tego ogona chce spróbować tą wersję zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Podobny ogon, ale w dużo uboższej wersji robiłem w MH-53E więc tutaj też spróbuje, a co wyjdzie będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 będę się przyglądał bo mam w planach też kupienie tego śmigła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Niesamowicie efektowne malowanie, paradoksalnie chyba nie aż tak trudne w wykonaniu jak się wydaje. Będziesz musiał zrobić bardzo drobniutkie prostokąciki z taśmy, ale to nie jest trudne. Będzie piękny helikopterek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 tu też dwa całkiem ciekawe malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 A jak zrobisz wirnik?, MH-60S to wersja morska, czyli standardowy UH-60a z wirnikiem i łopatami od seahawka. No chyba że w zestawie dali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Wow, z tym ogonem będzie przecudowny:-) który to już blackhawk w Twojej kolekcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 19 Marca 2014 Autor Share Napisano 19 Marca 2014 A jak zrobisz wirnik?, MH-60S to wersja morska, czyli standardowy UH-60a z wirnikiem i łopatami od seahawka.No chyba że w zestawie dali. Italeri tak ułatwia sobie życie, że chyba każdy ich model np z serii black hawk ma te same ramki, i ewentualnie dorzucą jakąś dodatkową z wyposażeniem typu rakiety czy zbiorniki paliwa (jeśli dana wersja ich potrzebuje) Bo tak jak piszesz, wersja Armed Helo to nic innego jak klasyczny Black Hawk z drobnymi detalami od Seahawka. Bo z tego co zauważyłem (poprawcie mnie jak czegoś nie dostrzegłem) to bazą jest Black Hawk czyli względem wersji morskich inną konstrukcję ogona, inne podwozie tylne i przednie, obustronne drzwi, boczne okna, opcjonalnie inny tylny statecznik, inne pylony na uzbrojenie, za to od SeaHawk-a ma silniki, wirnik ( i chyba chodzi o samą górę taką jak by osłonę), ścięte łopaty, nos z całym ewentualnym oprzyrządowaniem (czujniki, radary, kamery). Na szczęście ma do dyspozycji wersję Seahawk jako bazę poglądową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 19 Marca 2014 Autor Share Napisano 19 Marca 2014 Wow, z tym ogonem będzie przecudowny:-) który to już blackhawk w Twojej kolekcji? Jakoś nie mogę się oderwać od tego śmigłowca, i dlatego jest to trzeci w tej skali, i piąty łącznie, ale biorąc pod uwagę że z każdym modelem człowiek uczy się i rozwija to jestem bardzo nie zadowolony z wykonanie pierwszego (Seahawk - rescue) i w dlatego w kolejce czeka już HH-60H Seahawk 1:48, któy jest moją ulubioną wersją tej maszyny i też mam dla niego przygotowane ciekawe malowanie, chyba jeszcze ciekawsze niż w tej maszynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 19 Marca 2014 Autor Share Napisano 19 Marca 2014 Niesamowicie efektowne malowanie, paradoksalnie chyba nie aż tak trudne w wykonaniu jak się wydaje.Będziesz musiał zrobić bardzo drobniutkie prostokąciki z taśmy, ale to nie jest trudne. Będzie piękny helikopterek. Dokładnie, jestem tego samego zdania. Będzie to wymagało trochę wycinania, ale na szczęście prostych kształtów i użycia chyba z 7 kolorów, ale też mi się wydaje że bardziej skomplikowanie to wygląda niż jest do wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 A jak zrobisz wirnik?, MH-60S to wersja morska, czyli standardowy UH-60a z wirnikiem i łopatami od seahawka.No chyba że w zestawie dali. Italeri tak ułatwia sobie życie, że chyba każdy ich model np z serii black hawk ma te same ramki, i ewentualnie dorzucą jakąś dodatkową z wyposażeniem typu rakiety czy zbiorniki paliwa (jeśli dana wersja ich potrzebuje) Bo tak jak piszesz, wersja Armed Helo to nic innego jak klasyczny Black Hawk z drobnymi detalami od Seahawka. Bo z tego co zauważyłem (poprawcie mnie jak czegoś nie dostrzegłem) to bazą jest Black Hawk czyli względem wersji morskich inną konstrukcję ogona, inne podwozie tylne i przednie, obustronne drzwi, boczne okna, opcjonalnie inny tylny statecznik, inne pylony na uzbrojenie, za to od SeaHawk-a ma silniki, wirnik ( i chyba chodzi o samą górę taką jak by osłonę), ścięte łopaty, nos z całym ewentualnym oprzyrządowaniem (czujniki, radary, kamery). Na szczęście ma do dyspozycji wersję Seahawk jako bazę poglądową Także drzwi ma od seahawka, ma też szklany kokpit, ale jezeli chodzi o wnętrze to bym sie specjalnie nie przejmował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 19 Marca 2014 Autor Share Napisano 19 Marca 2014 nie jestem jeszcze tylko pewien co do wyciągarki przy prawych drzwiach. Bo w niektórych wersjach ona jest, a w niektórych nie ma, i nie wiem czy to była opcja, czy np nie powinno jej być w ogóle?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Hmm, powiem szczerze ze nie widzialem jeszcze Knighthawka bez wyciagarki, ale to nie znaczy ze ich od czasu o czasu nie zdejmuja. Stawiam na to ze jako jest to smiglowiec morski, i jedno z jego zadan Search & Rescue, to doradzilbym zalozenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 21 Marca 2014 Autor Share Napisano 21 Marca 2014 Foteli ciąg dalszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass Napisano 21 Marca 2014 Share Napisano 21 Marca 2014 Wyglada super...a ta podloge w paski maskowales tasma maskujaca zeby takie ladne paski wyszly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 21 Marca 2014 Share Napisano 21 Marca 2014 Salonka się zrobiła Ładnie to wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 22 Marca 2014 Autor Share Napisano 22 Marca 2014 Tak, najpierw pomalowałem wszystko na szaro, później zabezpieczyłem pojedynczymi paskami z taśmy płaskie powierzchnie i maskolem otwory i wgłębienia ( w rzeczywistości jakieś punkty zaczepów, mocowań). Tylko jest z tym jeden problem, nie wiem czy się z tym spotkaliście. Jak kolor bazowy wykonam akrylem, i nawet dam temu dwa dni na wyschnięcie, to po naklejeniu taśm maskujących, zdarza się że później taśma odrywa się razem z farbą. Mimo że taśmę przed naklejeniem lekko osłabię (nakleję np na materiał parę razy aby straciła taką lepkość) to zrywa się z kawałkami farby. Jak pomaluje emalią nie ma z tym problemu. Wiadomo że emalia mocniej połączy się z plastikiem, ale czy są na rynku taśmy które ładnie odkleją się od akrylu nie niszcząc go?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 22 Marca 2014 Share Napisano 22 Marca 2014 Popieram. Farby (akryle) Tamiya i taśma Tamiya nie odrywa się. Nawet nie trzeba osłabiać taśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Marca 2014 Share Napisano 22 Marca 2014 ... Stosowałeś podkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 22 Marca 2014 Autor Share Napisano 22 Marca 2014 Na tych elementach co miałem okazje oklejać to nie stosowałem podkładu, miałem właśnie taki zamiar spróbować czy z podkładem będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Marca 2014 Share Napisano 22 Marca 2014 No to się wyjaśniło ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 23 Marca 2014 Autor Share Napisano 23 Marca 2014 wszystkie fotele na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Marca 2014 Share Napisano 23 Marca 2014 Górną osłonę przedniego pulpitu, tam gdzie doklejałeś wzmocnienia, przemyj delikatnie debonderem i pomaluj jeszcze raz na czarno bo teraz widać ślady kleju. 5 minut roboty a wyglądać będzie dużo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi