Daz Napisano 23 Marca 2014 Autor Share Napisano 23 Marca 2014 Miałem właśnie coś w tym stylu zrobić, ale już po wsadzeniu całości do kadłuba, i wyszlifowaniu go, bo przy tm się sporo nasyfi, i przed samym wklejaniem szybu, trzeba będzie to jeszcze przemalować. A tak przy okazji co to jest za środek o którym piszesz?? - debonder ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Marca 2014 Share Napisano 23 Marca 2014 Środek do zmywania kleju cyjano-akrylowego, ale na modelarski też podziała. Ja używam tego: Zamaskuj dobrze resztę kokpitu albo odklej pulpit od reszty i działaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 24 Marca 2014 Autor Share Napisano 24 Marca 2014 Krok kolejny, wstawienie pokładu do kadłuba i początek składania i szlifowania kadłuba. i w związki z tym że Italeri w zestawie dołącza jedynie zbiorniki z paliwem, które w tej wersji są zbędne, z pomocą przyszły nie użyte części z AH64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 27 Marca 2014 Autor Share Napisano 27 Marca 2014 Powstają pomału detale nosa, czujniki, uchwyty, antenki, lusterka itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 28 Marca 2014 Autor Share Napisano 28 Marca 2014 Początki malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 Skąd można wytrzasnąć takie fajne RBF ? I zdaje się że masz błąd, flighY ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 28 Marca 2014 Autor Share Napisano 28 Marca 2014 W trakcie malowania ogona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 28 Marca 2014 Autor Share Napisano 28 Marca 2014 Skąd można wytrzasnąć takie fajne RBF ? I zdaje się że masz błąd, flighY ;) Możesz je kupić w firmie Steel Scorpion, lub wydrukować samemu. Jeśli chcesz opcję do samodzielnego druku, podaj mi maila, to Ci podeśle gotowy szablon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 29 Marca 2014 Autor Share Napisano 29 Marca 2014 Podpowiedzcie mi jedna rzecz, jak bede chciał robić washa , na laczeniach blach, nitach itp, to jakiego koloru użyć do tego, przy prawie czarnej bazie?? Bo nie wiem czy robić to czarnym odcieniem, który lekko bedzie widoczny, czy wręcz odwrotnie, jakimś jasno szarym aby podkreślić te łączenia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 29 Marca 2014 Share Napisano 29 Marca 2014 Dzięki panowie. Jeszcze jedno pytanie, drukowałeś na atramencie czy laserówka ? Co do modelu, to przepoleruj czymś ogon bo widać schodki pomiędzy kolorami. Wash może jakimś szarym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 29 Marca 2014 Autor Share Napisano 29 Marca 2014 Drukowalem na atramentowej bo jest duzo dokładniejszą przy drobnym tekście niż laser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 30 Marca 2014 Autor Share Napisano 30 Marca 2014 Praca nad ogonem ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 31 Marca 2014 Share Napisano 31 Marca 2014 fajnie to malowanie i całkiem ładnie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Marca 2014 Share Napisano 31 Marca 2014 O kurka! Ale super wyszło! Napisz jak robiłeś to maskowanie. Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2014 Maskowanie to dość żmudny ale prosty temat. Każdy wzorek trzeba osobno wyciąć w taśmie i okleić ogon, i niestety operację trzeba powtórzyć cztery razy, dla każdego z kolorów osobno. Po wyschnięciu, idąc za poradą Czesia, przepolerowałem ogon lekko filce, nałożyłem sido i dałem lekki wash w kolorze ciemny szary, ale tylko delikatnie aby nie "zabrudzić" całego malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2014 Łopaty i wirnik wymagały drobnej modyfikacji z wersji Black Hawk do wersji morskiej W zestawie łopaty są proste, a powinny być lekko ścięte przy nasadzie po operacji wyglądają tak podobni góra wirnika, w wersji morskiej posiada taką osłonę. "daszek", którego wersja podstawowa nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 3 Kwietnia 2014 Share Napisano 3 Kwietnia 2014 Górną "gwiazdę" masz odwrotnie, no chyba że masz na to kwity. Daz, ktoś Cie goni? robisz to na akord ? cała sekcja kabiny, zwłaszcza pasowanie oszklenia wydaje się byc koślawe, i ta szybka wydaje sie taka nieprzejrzysta. Widzę że przykładasz wagę do detali (łopaty) więc zmniejsz tempo, a modele napewno zyskają. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 3 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2014 Górną "gwiazdę" masz odwrotnie, no chyba że masz na to kwity. Daz, ktoś Cie goni? robisz to na akord ? cała sekcja kabiny, zwłaszcza pasowanie oszklenia wydaje się byc koślawe, i ta szybka wydaje sie taka nieprzejrzysta. Widzę że przykładasz wagę do detali (łopaty) więc zmniejsz tempo, a modele napewno zyskają.Pozdrawiam. Tak też myślałem że ktoś poruszy temat gwiazdy, bo np w sea hawku jest odwrotnie, ale na zdjęciach prawdziwej maszyny jest dokładnie tak, i mam na to kwity Co do oszklenia to masz rację, jest to moja pięta Achillesowa, nie do koca udało się to ładni spasować, ale trzeba też powiedzieć że Italeri w tym modelu fatalnie wykonało szybę, bo jest to już trzeci ich model który mam z serii UH-60 i w każdym jest ona identycznie źle wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 3 Kwietnia 2014 Share Napisano 3 Kwietnia 2014 Idzie to spasować ja męczyłem się ładnych parę dni w HH-60, ale naprawdę da radę to zrobić, zresztą jest ten model na forum. Wg. reguł malowania statków powietrznych U.S. gwiazdka powinna być "czubkiem" do przodu. Ale od każdej reguły zdarzy się wyjątek w postaci "babola obsługi". Zapytałem o kwity bo w w/w modelu też miałem gwiazdę odwrotnie, ale miałem na to kwity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Początek pracy nad wirnikiem. Wybrałem wersję złożoną i bazując na zdjęciu oryginału, zaczęła się plątanina kabelków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Wygodnie Ci się układa plastikowe kabelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Jak najbardziej, nawet lepiej niż metalowe druciki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 bardzo fajowo to wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 11 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Czekając na brakujące elementy do MH-60, zabrałem się za zbiorniki paliwa, które posłużą budowie płyty lotniskowca, oraz jako część HH-60, ale zanim zabiorę się za cały śmigłowiec, chciałem poćwiczyć malowanie morsie na czymś mniejszym, i jestem ciekaw opinii, bo jak będzie ok to w tym stylu chce malować cały śmigłowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi