Skocz do zawartości

Sopwith Triplane 1/72, Revell

sianko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zacząłem model Sopwitha, którego już kiedyś sklejałem, ale nie byłem z niego zadowolony, dlatego model pofrunął do kogoś innego. Teraz po kilku latach postanowiłem powrócić do niego. Produkt Revella nie należy do najwyższej półki, nie będę teraz opisywał jego wad, gdyż wyjdą one w trakcie tego wątku. Prace zacząłem od wyposażenia kadłuba, Które jak widać na poniższej focie wygląda tak

_DSC1174.jpg

A tak wygląda po moich poprawkach

_DSC1170.jpg

_DSC1173.jpg

Teraz zamykam kadłub i jadę dalej

Pozdrawiam

Prace posunęły się do przodu, skleiłem kadłub oraz dolny płat ( jak widać) dorobiłem panele osłony silnika z puszki po piwie, ponieważ pierwotna forma była nie do przyjęcia ( za dużo dłubaniny i szpachlowania).

_DSC1175.jpg

_DSC1176.jpg

_DSC1177.jpg

Sianko, model Revella JEST z najwyższej półki - jak na czasy, w których powstawał Mam egzemplarz z 1966-ego roku, mniej więcej taki:

http://www.modellboard.net/index.php?topic=31488.0

Wypraski wyglądają o niebo lepiej , niż we współczesnej reedycji... Z ciekawostek warto zwrócić uwagę na podstawkę ["o jejuniu, jakby latał! "] i instrukcję - oprócz rysunków, mamy także słowny opis stosownych czynności !

Praca idzie ci fajnie, jakie będzie malowanie? Black Flight ?

I jeszcze pytanie o skrzydła- lepisz z ręki, czy stawiasz jakieśrusztowania pomocnicze?

Witam

LordDisneyland gratuluję Ci takiego modelu, szukam od czasu do czasu po aukcjach właśnie takich modeli, ale ostatnio coś na nie nie natrafiam. Co do skrzydeł to lepię z ręki, choć nie raz już górny płat rozrywałem, bo koślawo wyszło, a co do malowania to raczej pudełkowe, Black Flight jest kuszące ale nie dałbym rady zrobić tych białych napisów.

Witam

Niestety czarnej eskadry nie będzie, ponieważ śpieszy mi się z tym modelem (w planach mam inny projekt) więc będzie pudełkowiec. Górę pomalowałem PC12 ponieważ była to maszyna RNAS ,a dół płótno

_DSC1189.jpg

_DSC1181.jpg

_DSC1182.jpg

Sianko, jestem modelarskim czarodziejem !!!

Jestem pod wrażeniem tych ostatnich kroków. Niby te blaszki lekko niedopasowane, a w końcowym efekcie wygląda genialnie !! I to lekkie niedopasowanie daje cały smak i autentyzm. Super, ze zrobiłeś warsztat, bo podgladanie "czarodzieja" od kuchni to wyjątkowa rzecz !

Czołem wszystko bardzo mi się podoba. Osłona samoróbka zdecydowanie dodaje modelowi uroku. Mam jednak jedno pytanie - piszesz, że pomalowałeś model PC 12 ale na moje oko wcale jak Pigmented Cellulose 12 nie wygląda - to kolor bardziej zbliżony do czekolady niż zielonego, to co pokazałeś to raczej PC10. Czy chodziło Ci zatem o PC 10 czy PC12?

Hej xmald wszystko się zgadza ,PC 12 to kolor o odcieniu czekoladowym, a PC 10 jest bardziej zielony. Na ogół panowała zasada, że samoloty RNAS i służące w tropikach były pokrywane lakierem PC 12. Natomiast na fotkach jest może za mało brązowy ponieważ ja w tej skali rozjaśniam kolory, a na żywo różni się od PC10 jako którego używam nieco rozjaśnionej farbki gunze H309.

Pozdrawiam

Witam

LordDisneyland gratuluję Ci takiego modelu, szukam od czasu do czasu po aukcjach właśnie takich modeli, ale ostatnio coś na nie nie natrafiam.

Kilka popularnych zestawów znajdziesz tutaj. Sprzedawca przysyła chętnie zdjęcia, a ceny są takie dość przyjazne. Niewiele z PWŚ, ale może coś znajdziesz?

viewtopic.php?f=59&t=42947

A modelik Triplane wielki:)

Małe sprostowanie, oczywiście kolega xmald ma rację co do koloru Pc10 . dzisiaj przyjrzałem się modelowi przy innym świetle i faktycznie kolor jest za zielony. Winą za to obarczam bałagan jaki mam na warsztacie , farbki często mieszam w oryginalnych pojemnikach w tym przypadku wyszło jak wyszło nie będę już kombinował.

Wiitam

Prace przy budowie tego szkraba posunęły się nieco do przodu, może tego na fotkach nie widać ale nałożyłem brązowy filtr tak aby kolor przypominał PC12. Dołożyłem karabin, dokleiłem słupki międzyskrydłowe oraz wziąłem się za podwozie

_DSC1195.jpg

_DSC1193.jpg

_DSC1192.jpg

Koła wymienię na dużo lepszy produkt "Elfa"

_DSC1190.jpg

• 3 weeks later...