sotter Napisano 8 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2015 pięknie dziękuję o ile woda i dym to jeszcze może jakoś da się zrobić o tyle ogień - mission impossible. Teoretycznie jak użyje się podświetlenia efekt jest ok, ale to troszkę bazarowe. Z tego względu "otwarty ogień" na dioramie to raczej zły pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Stycznia 2015 Share Napisano 10 Stycznia 2015 Jak na mój gust , narazie idzie świetnie !! Strasznie jestem ciekaw jak to się skończy. Jak powiedział Blackman nad morzem panuje tylko posejdon ! Niemniej to tu zapowiada się bardzo ciekawie !! Z moich skromnych doświadczeń wynika, że należy dobrze ta "morska strukturę pomalować". Żeby nadać jej "wodnistość". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 11 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2015 No i zaczęły się kłopoty. Zestawowe blaszki maja jeden ale za to istotny feler. Wszystkie szalupy na okrętach klasy Borodino spoczywały na takim rusztowaniu ze stalowych profili (w kształcie litery H) rozpiętym niejako nad śródokręciem. To co proponuje ss-model ani nie ma związku z rzeczywistością ani nie jest akceptowalne modelarsko, bo cienka blaszka nie utrzyma kilku szalup (którymi nota bene producent nie zawracał sobie głowy - konieczna inwencja własna bo nie ma nawet 1 szalupki). Na zdjęciu zaznaczonych kilka problemów. W oryginale rusztowanie były podparte kolumnami. No teraz dylemat… I tak trawię jakieś tam drobiazgi do Borodino, bo niestety braków w modelu strasznie dużo. Mogę więc zrobić takie z podwójnej blaszki rusztowanie na szalupy albo kleić z profili z polistyrenu. Ani jedno ani drugie mi się nie podoba. Z blachy nijak nie złapię zbliżónego przekroju, a nawet cieniutkie profile będą za grube. Kolejny zaznaczony, rozczarowujący drobiazg to pozamykane furty średniej artylerii. Pierwszy problem to czy iść w rusztowaniu w blachę bo i tak trawię - choćby kolumienki romaite, czy olać i kleić z profili? Druga sprawa jest niby banalna ale naprawdę kłopotliwa. Malowanie. Wiadomo część podwodna, część nawodna, pokład, kominy - luz. Ale są przynajmniej dwie niewiadome - linoleum brązowe na pokładach nadbudówek? Co to właściwie było? Drewniane "komórki" na nadbudówkach, malowane pewno na czarno ale czy na pewno? Szalupy??? No i maszty :/ jakoś po rosyjsku nie bardzo poczytam, sytuację utrudnia że były różnice malowania okrętów w ramach klasy Borodino. Nie będzie lekko, mimo że to lajtowy model w ramach powrotu do hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 11 Stycznia 2015 Share Napisano 11 Stycznia 2015 Pierwszy problem to czy iść w rusztowaniu w blachę bo i tak trawię - choćby kolumienki romaite, czy olać i kleić z profili? Oczywiście, ze blachy. a jaki profil musisz uzyskać.? załączone zdjęcia jest malutkie i niewiele widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 11 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) oo tak to mniej więcej powinno wyglądać. Edytowane 11 Stycznia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 11 Stycznia 2015 Super Moderator Share Napisano 11 Stycznia 2015 Pierwszy problem to czy iść w rusztowaniu w blachę bo i tak trawię - choćby kolumienki romaite, czy olać i kleić z profili? Oczywiście, ze blachy. a jaki profil musisz uzyskać.? Zerkając na fotkę sugerowałbym, że chodzi o dwuteowniki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Stycznia 2015 Share Napisano 11 Stycznia 2015 Zerkając na fotkę sugerowałbym, że chodzi o dwuteowniki... Główne poprzeczne dźwigary jak najbardziej. Wykorzystując analizę porównawczą zdjęć wyszło mi że mają wys. 20-25cm Poprzeczne płatwie z kątowników a słupki mają przekrój krzyża: są nitowane z dwóch połówek dwuteowników. Reszta z płaskowników. sotter - może ci umknęło: w tym opracowaniu Эксмо na str.82 jest schemacik z tą konstrukcją. Trochę lichy ale można w miarę dokładne wymiary złapać. EDIT: teraz się zorientowałem - nr strony się nie sugeruj np może u ciebie być trochę inaczej. Teraz dopiero zauważyłem, że to jakieś inne wydanie - moje jest z 2012. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2015 M.A.V.-- dzięki. No dobra przed urlopem zdążyłem jeszcze blaszkę wyrysować, choć wstyd przy blacmanie takie prostactwo pokazywać. Jeśli ktoś będzie kiedyś ten modelik kleił służę plikiem produkcyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 14 Stycznia 2015 Share Napisano 14 Stycznia 2015 Jak dla mnie super.blaszki kupuje i czasem sam ich nie rozumnie.zanim zloze to czesto musze przemyslec proces jak to zrobic a co dopiwro projektowanie.szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 14 Stycznia 2015 Share Napisano 14 Stycznia 2015 Och !! Żachnęła sie królewna i poszła sadzić kartofle... Blaszka super Tylko kleić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Stycznia 2015 Share Napisano 14 Stycznia 2015 Mi się wydaje (po obejrzeniu wielu warsztatów) że kolega blacman znajduje się na prostej drodze do wykonywania całego modelu z blaszek... Z oryginału zostanie tylko kadłub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 15 Stycznia 2015 Share Napisano 15 Stycznia 2015 M.A.V - kusisz do herezji... A wtedy Admin wyrzuci wątek - wszak to Forum Modelarstwa Plastikowego... Paczym dalej na Borodina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 15 Stycznia 2015 Share Napisano 15 Stycznia 2015 A wtedy Admin wyrzuci wątek - wszak to Forum Modelarstwa Plastikowego... Dla Ciebie pewnikiem zrobi wyjątek, to co wyprawiasz z tymi blachami... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retopa Napisano 17 Stycznia 2015 Share Napisano 17 Stycznia 2015 Ja się chętnie wpiszę na listę odbiorców pliku z blaszkami. Rozumiem, że pozostałe będą posowały do torpedowców typu Silnyj. Już nie pamiętam, więc przypomnij kto Ci wytrawia te blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2015 Będą pasowały jedynie te "pergole" pod tenty, bo tego mi brakowało w combrigowej blaszce (między innego tego do Silnego. Swoją drogą do pływadeł z początku wieku fajne blachy robi North star model w serii Askold. A trawię tutaj: http://www.klimek1.user.icpnet.pl. Facet jest Mistrzem miniatur przez duże M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 Jeśli jest szansa też bym pisał się na taką blachę ;-) Borodino czeka w pudle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 7 Lutego 2015 Autor Share Napisano 7 Lutego 2015 Pokład pieczołowicie zamaskowany. W 350 w tym momencie, przed malowaniem przyklejałem relingi. W 700 wydaje mi się, że zmasakruję je podczas doklejania kolejnych elementów. Przyklejacie relingi na samym końcu, czy wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Na końcu relingi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Albo wcześniej... Jeśli nadbudówki są blisko relingów to klejąc relingi można nawiwijać na nadbudówkach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 8 Lutego 2015 Autor Share Napisano 8 Lutego 2015 Na chwile obecną mam jeszcze jeden dylemat. Dioramka ma być mocno ekspresyjna, fale, przechyl, gejzery po salwie. No i tak sie zastanawiam czy nie kombinować z pokazaniem salwy. Według mnie noe da się tego pokazać w miarę realistycznie bez podświetlenie dymu. A go troszkę bazarowe, za nie wspomnę o konieczności bebeszenia wieży i kadłuba oraz dorabianiu lufek coby kabelki do diody poprowadzić. Na razie próby bardzo wstępne. Kawałek uczernionej waty, normalnie trzeba by ją podmalować, trochę czerwieni, żółtego etc. Podświetlona diodką. Kombinować czy dać spokój, oto jest pytanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Lutego 2015 Super Moderator Share Napisano 8 Lutego 2015 Wygląda zacnie Kombinować czy dać spokój, oto jest pytanie???Kombinuj - wszyscy przekonamy się, jaki osiągniesz efekt... To bardzo mocno interesujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Walcz walcz, zawsze lubie popatrzec na jakieś nowe podejrzane experymenta, niekoniecznie medyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 bardzo ciekawe. Na pewno warto spróbować ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuan Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Kombinować! Pierwotny efekt bardzo obiecujący . Niewiele do zepsucia, a duża szansa na bardzo ciekawy efekt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Absolutnie kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi