Skocz do zawartości

Borodino w sztormie 1:700

sotter

Rekomendowane odpowiedzi

pięknie dziękuję o ile woda i dym to jeszcze może jakoś da się zrobić o tyle ogień - mission impossible. Teoretycznie jak użyje się podświetlenia efekt jest ok, ale to troszkę bazarowe. Z tego względu "otwarty ogień" na dioramie to raczej zły pomysł.

• Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jak na mój gust , narazie idzie świetnie !! Strasznie jestem ciekaw jak to się skończy. Jak powiedział Blackman nad morzem panuje tylko posejdon ! Niemniej to tu zapowiada się bardzo ciekawie !! Z moich skromnych doświadczeń wynika, że należy dobrze ta "morska strukturę pomalować". Żeby nadać jej "wodnistość".

No i zaczęły się kłopoty. Zestawowe blaszki maja jeden ale za to istotny feler. Wszystkie szalupy na okrętach klasy Borodino spoczywały na takim rusztowaniu ze stalowych profili (w kształcie litery H) rozpiętym niejako nad śródokręciem. To co proponuje ss-model ani nie ma związku z rzeczywistością ani nie jest akceptowalne modelarsko, bo cienka blaszka nie utrzyma kilku szalup (którymi nota bene producent nie zawracał sobie głowy - konieczna inwencja własna bo nie ma nawet 1 szalupki). Na zdjęciu zaznaczonych kilka problemów. W oryginale rusztowanie były podparte kolumnami. No teraz dylemat…

borodinoplan_zps666ba4c7.jpg

I tak trawię jakieś tam drobiazgi do Borodino, bo niestety braków w modelu strasznie dużo. Mogę więc zrobić takie z podwójnej blaszki rusztowanie na szalupy albo kleić z profili z polistyrenu. Ani jedno ani drugie mi się nie podoba. Z blachy nijak nie złapię zbliżónego przekroju, a nawet cieniutkie profile będą za grube.

Kolejny zaznaczony, rozczarowujący drobiazg to pozamykane furty średniej artylerii.

Pierwszy problem to czy iść w rusztowaniu w blachę bo i tak trawię - choćby kolumienki romaite, czy olać i kleić z profili?

Druga sprawa jest niby banalna ale naprawdę kłopotliwa. Malowanie. Wiadomo część podwodna, część nawodna, pokład, kominy - luz. Ale są przynajmniej dwie niewiadome - linoleum brązowe na pokładach nadbudówek? Co to właściwie było? Drewniane "komórki" na nadbudówkach, malowane pewno na czarno ale czy na pewno? Szalupy??? No i maszty :/ jakoś po rosyjsku nie bardzo poczytam, sytuację utrudnia że były różnice malowania okrętów w ramach klasy Borodino.

Nie będzie lekko, mimo że to lajtowy model w ramach powrotu do hobby.

Pierwszy problem to czy iść w rusztowaniu w blachę bo i tak trawię - choćby kolumienki romaite, czy olać i kleić z profili?

Oczywiście, ze blachy.

a jaki profil musisz uzyskać.? załączone zdjęcia jest malutkie i niewiele widać...

• Super Moderator

Oczywiście, ze blachy.

a jaki profil musisz uzyskać.?

Zerkając na fotkę sugerowałbym, że chodzi o dwuteowniki...

Zerkając na fotkę sugerowałbym, że chodzi o dwuteowniki...

Główne poprzeczne dźwigary jak najbardziej. Wykorzystując analizę porównawczą zdjęć wyszło mi że mają wys. 20-25cm

Poprzeczne płatwie z kątowników a słupki mają przekrój krzyża: są nitowane z dwóch połówek dwuteowników. Reszta z płaskowników.

sotter - może ci umknęło: w tym opracowaniu Эксмо na str.82 jest schemacik z tą konstrukcją. Trochę lichy ale można w miarę dokładne wymiary złapać.

EDIT: teraz się zorientowałem - nr strony się nie sugeruj np może u ciebie być trochę inaczej. Teraz dopiero zauważyłem, że to jakieś inne wydanie - moje jest z 2012.

M.A.V.-- dzięki.

No dobra przed urlopem zdążyłem jeszcze blaszkę wyrysować, choć wstyd przy blacmanie takie prostactwo pokazywać. Jeśli ktoś będzie kiedyś ten modelik kleił służę plikiem produkcyjnym

borodfinal_zpsace2f388.jpg

Ja się chętnie wpiszę na listę odbiorców pliku z blaszkami. Rozumiem, że pozostałe będą posowały do torpedowców typu Silnyj. Już nie pamiętam, więc przypomnij kto Ci wytrawia te blachy.

Będą pasowały jedynie te "pergole" pod tenty, bo tego mi brakowało w combrigowej blaszce (między innego tego do Silnego. Swoją drogą do pływadeł z początku wieku fajne blachy robi North star model w serii Askold.

A trawię tutaj: http://www.klimek1.user.icpnet.pl. Facet jest Mistrzem miniatur przez duże M.

• 3 weeks later...

Pokład pieczołowicie zamaskowany. W 350 w tym momencie, przed malowaniem przyklejałem relingi. W 700 wydaje mi się, że zmasakruję je podczas doklejania kolejnych elementów.

Przyklejacie relingi na samym końcu, czy wcześniej?

FADBD937-E480-4898-A1A0-3D76C058801D_zpsjfpgvhyp.jpg

Na chwile obecną mam jeszcze jeden dylemat. Dioramka ma być mocno ekspresyjna, fale, przechyl, gejzery po salwie. No i tak sie zastanawiam czy nie kombinować z pokazaniem salwy. Według mnie noe da się tego pokazać w miarę realistycznie bez podświetlenie dymu. A go troszkę bazarowe, za nie wspomnę o konieczności bebeszenia wieży i kadłuba oraz dorabianiu lufek coby kabelki do diody poprowadzić.

Na razie próby bardzo wstępne. Kawałek uczernionej waty, normalnie trzeba by ją podmalować, trochę czerwieni, żółtego etc. Podświetlona diodką. Kombinować czy dać spokój, oto jest pytanie???

CA9DD3B1-79F7-4F8D-B545-B8E6D6158738_zpserkilcvh.jpg

061320B5-D0CD-418D-A193-35BE8FA17D38_zps0gum47xc.jpg

4D9B0D73-E668-44E4-9001-47DFF6B84C1C_zpsixbqt9d3.jpg

1F410521-9E54-4F88-8B97-24573EE0CF5B_zpsujwrhdou.jpg