copycat Napisano 1 Maja 2014 Share Napisano 1 Maja 2014 Kolejny temat którego szybko nie pomaluje. Model dość niezły, jakieś tam niewielkie niedopasowanie ścian kadłuba, ale ogólnie fajnie. Blaszek mało, za to lufa metalowa. Chcę go na zimowo więc wybrałem pomiędzy Moskiewskim Kołchoznikiem, a 6 Gwardyjskim Pułkiem. Ktoś gdzieś zebrał sporo zdjęć wozu nr 24, kalka to co prawda nr23, ale to ten sam pułk. Instrukcja pokazuje go w malowaniu zimowym choć na zdjęciach jest raczej bez białego. Większym problemem jest to że model ma co drugie ogniwo gąsienicy bez zęba. A pojazd rzeczywisty jest w pełni uzębiony. Skąpstwo i wzrok żony mówią żadnych Friuli, ale chyba dokupię wersję uzębioną, choć gąski trąbki takie złe nie są. Kilka zdjęć. Lufa się rusza. Środkowe drążki zrobiłem ruchome, nieruchomy jest pierwszy i ostatni drążek. Nie wiem czy zostawić błotniki, kanty są cienkie, dobrze to wygląda. Myślę o Eduardach, tyle że do zestawu Eastern Express. Mają to co trzeba, a są 3 razy tańsze od blaszek do Trumpka. Kombinuję, bo blaszki na ogół mają wspólne części i nie chcę ich dublować. Gąski tak jak mówiłem fajne, ale nie zgadzają się merytorycznie, a po drugie jak mają mi się rozlecieć tak jak przy Tiranie. To mnie coś trafi. Te siatki ewidentnie do wymiany, wiem już który zestaw blaszek edurda zakupię. Przy wieży trzeba się pogimnastykować, żeby ukryć łączenie połówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 1 Maja 2014 Share Napisano 1 Maja 2014 Ciekawy temat. Będę podglądał. Sam mam tego KaWulca w kolejce do wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Maja 2014 Share Napisano 1 Maja 2014 Ja juz temat KV mam zakończony, no to czekamy na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 9 Maja 2014 Autor Share Napisano 9 Maja 2014 Witam mam pytanie, może ktoś kto zna się na KV mi pomoże. Szukając gąsienic znalazłem w dobrej cenie Bronco. zdjęcie pochodzi ze strony http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/bronco/ab3560.html Problem taki z tego co piszą o tym produkcie, że rozmiar 650 nigdy nie był stosowany w KV/SU, a do takich modeli Bronco je poleca. Stosowane były w IS. Tu zdjęcie gąsek zestawowych. Te odpadają ze względu na brak zęba w co drugim ogniwie. i Friule zdjęcie pochodzi ze strony http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=161095&ord=&page=2 Optycznie różnica pomiędzy 650 a 700 jest widoczna na samym brzegu, piny w 700 są osadzone głębiej, a w 650 kończą się razem z brzegiem gąsienicy. No niby friule są poprawne, ale patrząc na zdjęcia oryginalnych pojazdów, już to tak oczywiste nie jest. 6 Gwardyjska Dla mnie ewidentnie piny są na równo z brzegiem, co oznacza 650mm. Więc Bronco, podoba mi się cena, ale jakość, sam nie wiem wydają się mieć nieostre brzegi. No i Moskiewski Tu jeszcze inne gąski, brzegi wydają się w jodełkę. Tu na innym KV lepiej widać, chyba że mi się zdaje. Trumpek nie, bo zęby nie takie jak trzeba. Bronko nie, bo za wąskie? i chyba najgorsza jakość. Friul, co z tym rozmiarem. Są jakieś inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 9 Maja 2014 Share Napisano 9 Maja 2014 Są jakieś inne? Np. MasterClub MTL-35027 lub ich wersja żywiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Maja 2014 Share Napisano 9 Maja 2014 Można by też przejrzeć Spade Ace SAT-35023 Metal Track Russian KV-1/KV-2, ale sam nie mogę nic o nich powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Ja montowałem Friule. Dorób jeszcze fakturę odlewu na wieży bo jest taka ... za gładka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 11 Maja 2014 Autor Share Napisano 11 Maja 2014 Dzięki za podpowiedzi. Spade Ace odrzuciłem nie mają pinów tylko drucik, do tego ryzyko oclenia z Chin. Ciężko mi ocenić Friule na zdjęciach. Piny są integralną częścią ogniw, będzie tu trochę pracy, ale mają odpowiednią szerokość i nienaganną opinię. MasterClub są na pewno węższe od friuli, za to z pinami i wyglądają dobrze. Ale są chyba za wąskie i jakieś takie zaokrąglone na bokach . Z tą szerokością to już się pogubiłem, a że cena wszystkich tych ogniwek jest mniej więcej taka sama, to wybiorę raczej Friule. Co do wieży, wydaje mi się że faktura jest odpowiednia. Ciężko coś powiedzieć na podstawie zdjęć. Pokażę powiększenie wieży modelu, może lepiej będzie widać fakturę, mi ona wystarcza. Myślę, że washe ją jeszcze podkreślą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Ale są chyba za wąskie i jakieś takie zaokrąglone na bokach MasterCluby mają dokładnie 20 mm szerokości a więc w skali dają równe 700 mm, choć faktycznie wydają się nieco za bardzo zaokrąglone na bokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 Jakoś umknął mi ten temat. Zasiadam i kibicuję. Fabryczne KW1S miały montowane gąsienice w wersji lekkiej tzn. bez jednego grzebienia i o szerokości 608 mm. Sama idea KW1S polegała na maksymalnym odchudzeniu w celu zwiększenia prędkości i manewrowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 19 Maja 2014 Autor Share Napisano 19 Maja 2014 Dzięki Markuz, tak jak pisałem na niektórych zdjęciach widać brzegi gąsienic ukośnie ścięte. To by były te 608mm, tyle że takich w sprzedaży nie znalazłem. Tu ciekawy link ze zdjęciami, wśród nich Moscovski Kolchosnik. New Information on KV-1S Tracks from Alexandr Gladchenkov O ile dobrze zrozumiałem, 608 miały być jedynie eksperymentem, trafiły jednak do produkcji i takie były w Moskievskim. Koleś pisze, że zdawało mu się, że standardem dla kv-1s były 650mm. A więc Bronko, takie są prawie na 100% w 6 Gwardyjskiej, wóz nr 23- taką kalkę mam w zestawie. Niepotrzebnie wcześniej odrzuciłem bronco. Posiedziałem nad kablami lampy i klaksonu. Trumpeter dał kabel zasilający nie w tym miejscu co trzeba. Klakson też jest nie taki co trzeba, wg. zdjęć jakie znalazłem powinien być inny, bywały też i takie. Trochę zdjęć oryginału na którym się wzorowałem. Jak widać klakson jest odwrotnie zrobiony. Ale i tak powinien być jak na zdjęciu poniżej. Przed chwilą też zauważyłem, że Mosckovski ma i też inne koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 20 Maja 2014 Share Napisano 20 Maja 2014 tyle że takich w sprzedaży nie znalazłem Masterclub MC135030W Co do kół to do Moskiewskiego akurat nie dawno wypuścił PanzerArt, tylko kiepsko z ich dostępnością. Sam będę robił moskiewskiego i nie zdążyłem ich kupić gdy jeszcze były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Będę się przyglądał. Sam kiedyś trochę walczyłem i "gdzieś" zbierałem fotki KW-1s, więc temat jest mi bliski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2014 Dzięki Garlock trzymaj się swojego wyboru bo chyba jest optymalny. Ja no cóż przy okazji kolejnej wystawy w pobliżu zrobiłem takie zakupy. Tu porównanie do Trumpetera, mają swoje plusy i minusy, co widać. Największy minus o którym wiedziałem to te paskudne przerwy. Jedna strona zrobiona, wg instrukcji trumpetera ma być 88 ogniw, a mi pasuje 85, przy 84 prawie nie ma zwisu. Teraz zwis może trochę za duży, ale wygląda lepiej niż bez niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 1 Czerwca 2014 Share Napisano 1 Czerwca 2014 Swietnie wyglądają Bronco robi naprawdę dobre gąski, tylko trzeba czasu troszkę poswiecic, ale sama praca to czysta przyjemność Aż dziwne, że przy jednym ogniwie mniej zwisu nie ma, gdzie teraz jest dość wyraźny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 5 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2014 Ta blaszka zostawiona z zestawu, szkoda mi jej ruszać. Zabrałem się za zbiorniki. Model poklejony. Teraz muszę trochę widocznych na oryginale prześcieradeł dostrugać. Zapasowe ogniwko jeszcze do przyklejenia i muszę dorobić motylki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 5 Czerwca 2014 Share Napisano 5 Czerwca 2014 Kajny kawuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Czerwca 2014 Share Napisano 5 Czerwca 2014 Blachy trochę ożywiają tę bryłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2014 Bambetle czy jak tam, widać też jak różny zwis gąsienice miały. Nie lepiłem chyba od podstawówki. Będzie co z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Będzie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 Będzie piękny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 Poczam i paczam i napaczyć się nie mogę. Piękna robota. Z czego lepiłeś toboły na błotnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2014 Milliput. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 18 Października 2020 Autor Share Napisano 18 Października 2020 (edytowane) Czy użycie tego zestawu Miniartu jest bardzo faux-pas: https://miniart-models.com/products/35309-soviet-tank-riders-set-1/ Pomijając to że na zdjęciu mają czapki, a nie hełmy. Edytowane 18 Października 2020 przez copycat nie zawssze wyswietla poprawnie grafikę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 23 Października 2020 Autor Share Napisano 23 Października 2020 Lata mi zajęła decyzja o zrobieniu faktury odlewu od nowa, ale chyba było warto. Zwłaszcza, że ni jak nie mogłem załatać łączenia połówek wieży z tyłu. Do tego poprawiłem, a może zepsułem szwy po spawaniu. I wtedy zauważyłem że mój czołg ma je trochę inne, poprawka w trakcie. A poza tym odcinek nosi nazwę "Jeźdźcy bez głowy". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi