marek Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 W odpoczynku od składania Scanii, postanowiłem (bo nie mogłem wytrzymać) zacząć Trabanta 601 z Revell-a którego dorwałem podczas pobytu w Berlinie. Sam model ma dość fajnie odwzorowane elementy. Na tą chwilę mam poskładany silnik i pomalowany w podkładzie. Cytuj
Gość Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Widziałeś tego http://www.themodellingnews.com/2014/05/traveling-trabant-in-t-t-terrible.html#more Cytuj
marek Napisano 2 Maja 2014 Autor Napisano 2 Maja 2014 Super zrobiony, troche za wysokie progi. Planuje zrobić diorame z kawałkiem muru berlińskiego. Cytuj
misioptys Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 To ja bede uwaznie spogladal,ostatnio napalilem sie na tego trampka,ale szafa zawalona i na razie musi poczekac. Powodzenia Cytuj
Gerd Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Zrobiony fajnie ale nie idź tą drogą. Żaden Trabant nie zardzewiał...nawet gdyby bardzo chciał. Powodzenia w budowie. Cytuj
tomeka6 Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Zrobiony fajnie ale nie idź tą drogą. Żaden Trabant nie zardzewiał...nawet gdyby bardzo chciał. Powodzenia w budowie. No wlasnie, troche kicha z ta rdza . Cytuj
Gość Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Widocznie są tacy, którzy myślą, że duroplast może rdzewieć Cytuj
wisa Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Trabant pokazany przez rotpol13 jest zardzewiały... Hmmmm..... Śmieszne Miałem Trabiego i na zewnątrz zawsze był piękny. Co innego to co pod plastikami... Cytuj
Skoti Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Pięknie zrobiony i jedyny na świecie zardzewiały trabant hahahahha Cytuj
Gość Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Zamieściłem to zdjęcie jako science fiction. Chyba zostałem źle zrozumiany Cytuj
portalus Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 To jaki kolor miał laminat, z którego budowano trampka. Na tych zdjęciach: http://bishop-miniatures.blogspot.com/2012/10/stary-trabant-old-trabant.html trampek rdzewieje, czy też nie? Cytuj
adrian. Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Bardzo lubię trabanciki , szukam też ''kombiaczka'' , powiedz mi jak wygląda sprawa z wykonaniem , trzeba dużo ''wyciągać'' tą bude? Cytuj
Skoti Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 To jaki kolor miał laminat, z którego budowano trampka.Na tych zdjęciach: http://bishop-miniatures.blogspot.com/2012/10/stary-trabant-old-trabant.html trampek rdzewieje, czy też nie? ale przecież ten model ma nawet małe zacieki Cytuj
Thombike Napisano 4 Maja 2014 Napisano 4 Maja 2014 Mnie się ta "rdza" bardziej kojarzy ze złuszczoną farbą, która odkryła materiał pod lakierem. A miewał on właśnie taki "kartonowy" kolor, bo w kryzysie duroplast w trabancie był w ilości śladowej a elementy karoserii wykonywano z czegos co przypominało naprawdę karton. Stąd z resztą przydomek "ford karton". Były to na ogół żywiczne formy z palonych szmat i kartonu właśnie...wszystko wiec na miejscu. Cytuj
portalus Napisano 4 Maja 2014 Napisano 4 Maja 2014 No OK. tylko czy te zacieki to jest rdza, brud czy brud z zanieczyszczeniami pochodzącymi z laminatu. Nie żebym się czepiał ale zanim się napisze, że lipa z tą "rdzą" to może warto sprawdzić jak to wygląda w rzeczywistości. Parę lat już mam i widziałem na studiach kumpla trampka po stłuczce ze 125p - to że się poskładał jak pudełeczko to nic ale pamiętam właśnie taki kolor tych laminatowych poszyć, no może był on trochę jaśniejszy. Jak się wpisze w googla "trabant błotnik" to wyjdzie kilka zdjęć z gołym laminatem takim właśnie rdzawo ciemnym jak i z laminatu szklanego oraz zdjęcia ze śladami "korozji" na nich. Dobra zostawmy to bo zaśmiecamy wątek warsztatowy. Cytuj
JSM Napisano 4 Maja 2014 Napisano 4 Maja 2014 Kiedyś rozbierałem Trabanta w dość dobrej kondycji, to pod farbą krył się kolor zbliżony do kartonu, płyty pilśniowej. Cytuj
Skoti Napisano 4 Maja 2014 Napisano 4 Maja 2014 kolor podobny ale nie ma zacieków. No i w tym modelu faktura wygląda na zardzewiałą. Ale rzeczywiście dajmy temu spokój, niech kolega kontynuuje warsztat Cytuj
Messer Napisano 4 Maja 2014 Napisano 4 Maja 2014 Jako były posiadacz trabanta, zgodzę się z tezą, że trabant praktycznie nie rdzewieje. Jedyne miejsca gdzie faktycznie rdza występuje, to przednia atrapa, tył między światłami oraz wszystkie słupki z podłogą i wew konstrukcją. Laminat różnił się kolorem praktycznie w każdym egzemplarzu - u mnie był kartonowy, mój dziadek miał już mleczny, a jego znajomy bardziej rudawy. Także wszystkie opcje są możliwe, ale to nie rdza. Co do zacieków - konstrukcja trabanta obfituje w całą masę rynienek, które zbierają wszelki syf - dookoła dachu, wzdłuż całej linii nadwozia ( na górze błotników, drzwi), wszelkie kratki, czy nawet cofnięte progi - po bardzo obfitym deszczu/deszczach te zacieki tworzą się samoistnie, przybierając taki brudno brązowy kolor, co może przypominać zaciek z rdzy - ale nim nie jest. Uważam że warto postudiować ten temat, bo nie jeden nieświadomy modelarz "uwalał" rdzą trabanta, jechał z nim na wystawy i wstydu się najadał Jestem ciekaw co wymyślisz z tego modelu ;) Pozdrawiam Messer Cytuj
kadzior Napisano 4 Maja 2014 Napisano 4 Maja 2014 Będę obserwował warsztat. Przewinęło się wyżej że mają przywrócić kombiaka to produkcji. Chętnie go kupię bo wygląda o niebo lepiej niż tak zwana limuzyna. Chociaż oba koło siebie na półce fajnie by się prezentowały. Cytuj
marek Napisano 4 Maja 2014 Autor Napisano 4 Maja 2014 Trabant będzie trochę przybrudzony, ale chciałbym zrobić coś takiego jak na zdjęciu. Cytuj
tomeka6 Napisano 4 Maja 2014 Napisano 4 Maja 2014 Marek, dzialaj dzialaj, bo jestem pewny, ze zrobisz piekny model . Cytuj
marek Napisano 15 Maja 2014 Autor Napisano 15 Maja 2014 Mało czasu ostatnio na dłubanie i do tego aero padła trzeba było zamówić i czekać na nowe. Na tą chwilę silnik częściowo złożony, przednie zawieszenie i pomalowane nadkola schną, żeby dalej dłubać przy silniku. Cytuj
marek Napisano 19 Maja 2014 Autor Napisano 19 Maja 2014 Silnik prawie już złożony, został pozostały drobne elementy i brudzenie komory. Kilka zdjęć (przepraszam za jakość ale zrobione telefonem). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi