marek Napisano 2 Maja 2014 Share Napisano 2 Maja 2014 W odpoczynku od składania Scanii, postanowiłem (bo nie mogłem wytrzymać) zacząć Trabanta 601 z Revell-a którego dorwałem podczas pobytu w Berlinie. Sam model ma dość fajnie odwzorowane elementy. Na tą chwilę mam poskładany silnik i pomalowany w podkładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Maja 2014 Share Napisano 2 Maja 2014 Widziałeś tego http://www.themodellingnews.com/2014/05/traveling-trabant-in-t-t-terrible.html#more Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 2 Maja 2014 Autor Share Napisano 2 Maja 2014 Super zrobiony, troche za wysokie progi. Planuje zrobić diorame z kawałkiem muru berlińskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 2 Maja 2014 Share Napisano 2 Maja 2014 To ja bede uwaznie spogladal,ostatnio napalilem sie na tego trampka,ale szafa zawalona i na razie musi poczekac. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 2 Maja 2014 Share Napisano 2 Maja 2014 Zrobiony fajnie ale nie idź tą drogą. Żaden Trabant nie zardzewiał...nawet gdyby bardzo chciał. Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 2 Maja 2014 Share Napisano 2 Maja 2014 Zrobiony fajnie ale nie idź tą drogą. Żaden Trabant nie zardzewiał...nawet gdyby bardzo chciał. Powodzenia w budowie. No wlasnie, troche kicha z ta rdza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Maja 2014 Share Napisano 2 Maja 2014 Widocznie są tacy, którzy myślą, że duroplast może rdzewieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 2 Maja 2014 Share Napisano 2 Maja 2014 Trabant pokazany przez rotpol13 jest zardzewiały... Hmmmm..... Śmieszne Miałem Trabiego i na zewnątrz zawsze był piękny. Co innego to co pod plastikami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 2 Maja 2014 Share Napisano 2 Maja 2014 Pięknie zrobiony i jedyny na świecie zardzewiały trabant hahahahha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Maja 2014 Share Napisano 2 Maja 2014 Zamieściłem to zdjęcie jako science fiction. Chyba zostałem źle zrozumiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 2 Maja 2014 Share Napisano 2 Maja 2014 jak najbardziej zostałeś zrozumiany rotpol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 To jaki kolor miał laminat, z którego budowano trampka. Na tych zdjęciach: http://bishop-miniatures.blogspot.com/2012/10/stary-trabant-old-trabant.html trampek rdzewieje, czy też nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian. Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Bardzo lubię trabanciki , szukam też ''kombiaczka'' , powiedz mi jak wygląda sprawa z wykonaniem , trzeba dużo ''wyciągać'' tą bude? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 w tym roku Revell ma wznowić wersję kombi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 To jaki kolor miał laminat, z którego budowano trampka.Na tych zdjęciach: http://bishop-miniatures.blogspot.com/2012/10/stary-trabant-old-trabant.html trampek rdzewieje, czy też nie? ale przecież ten model ma nawet małe zacieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 4 Maja 2014 Share Napisano 4 Maja 2014 Mnie się ta "rdza" bardziej kojarzy ze złuszczoną farbą, która odkryła materiał pod lakierem. A miewał on właśnie taki "kartonowy" kolor, bo w kryzysie duroplast w trabancie był w ilości śladowej a elementy karoserii wykonywano z czegos co przypominało naprawdę karton. Stąd z resztą przydomek "ford karton". Były to na ogół żywiczne formy z palonych szmat i kartonu właśnie...wszystko wiec na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 4 Maja 2014 Share Napisano 4 Maja 2014 No OK. tylko czy te zacieki to jest rdza, brud czy brud z zanieczyszczeniami pochodzącymi z laminatu. Nie żebym się czepiał ale zanim się napisze, że lipa z tą "rdzą" to może warto sprawdzić jak to wygląda w rzeczywistości. Parę lat już mam i widziałem na studiach kumpla trampka po stłuczce ze 125p - to że się poskładał jak pudełeczko to nic ale pamiętam właśnie taki kolor tych laminatowych poszyć, no może był on trochę jaśniejszy. Jak się wpisze w googla "trabant błotnik" to wyjdzie kilka zdjęć z gołym laminatem takim właśnie rdzawo ciemnym jak i z laminatu szklanego oraz zdjęcia ze śladami "korozji" na nich. Dobra zostawmy to bo zaśmiecamy wątek warsztatowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSM Napisano 4 Maja 2014 Share Napisano 4 Maja 2014 Kiedyś rozbierałem Trabanta w dość dobrej kondycji, to pod farbą krył się kolor zbliżony do kartonu, płyty pilśniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 4 Maja 2014 Share Napisano 4 Maja 2014 kolor podobny ale nie ma zacieków. No i w tym modelu faktura wygląda na zardzewiałą. Ale rzeczywiście dajmy temu spokój, niech kolega kontynuuje warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 4 Maja 2014 Share Napisano 4 Maja 2014 Jako były posiadacz trabanta, zgodzę się z tezą, że trabant praktycznie nie rdzewieje. Jedyne miejsca gdzie faktycznie rdza występuje, to przednia atrapa, tył między światłami oraz wszystkie słupki z podłogą i wew konstrukcją. Laminat różnił się kolorem praktycznie w każdym egzemplarzu - u mnie był kartonowy, mój dziadek miał już mleczny, a jego znajomy bardziej rudawy. Także wszystkie opcje są możliwe, ale to nie rdza. Co do zacieków - konstrukcja trabanta obfituje w całą masę rynienek, które zbierają wszelki syf - dookoła dachu, wzdłuż całej linii nadwozia ( na górze błotników, drzwi), wszelkie kratki, czy nawet cofnięte progi - po bardzo obfitym deszczu/deszczach te zacieki tworzą się samoistnie, przybierając taki brudno brązowy kolor, co może przypominać zaciek z rdzy - ale nim nie jest. Uważam że warto postudiować ten temat, bo nie jeden nieświadomy modelarz "uwalał" rdzą trabanta, jechał z nim na wystawy i wstydu się najadał Jestem ciekaw co wymyślisz z tego modelu ;) Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 4 Maja 2014 Share Napisano 4 Maja 2014 Będę obserwował warsztat. Przewinęło się wyżej że mają przywrócić kombiaka to produkcji. Chętnie go kupię bo wygląda o niebo lepiej niż tak zwana limuzyna. Chociaż oba koło siebie na półce fajnie by się prezentowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 4 Maja 2014 Autor Share Napisano 4 Maja 2014 Trabant będzie trochę przybrudzony, ale chciałbym zrobić coś takiego jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 4 Maja 2014 Share Napisano 4 Maja 2014 Marek, dzialaj dzialaj, bo jestem pewny, ze zrobisz piekny model . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 15 Maja 2014 Autor Share Napisano 15 Maja 2014 Mało czasu ostatnio na dłubanie i do tego aero padła trzeba było zamówić i czekać na nowe. Na tą chwilę silnik częściowo złożony, przednie zawieszenie i pomalowane nadkola schną, żeby dalej dłubać przy silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 19 Maja 2014 Autor Share Napisano 19 Maja 2014 Silnik prawie już złożony, został pozostały drobne elementy i brudzenie komory. Kilka zdjęć (przepraszam za jakość ale zrobione telefonem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi