DarkWing Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 Witam Tym razem nietypowo jak na mnie. Po zmaganiach w Renault FT (dział pancerny) naszła mnie wielka ochota na coś szybkiego i czystego. Oczywiście nie mogło to być nic innego ja motorek . Niniejszy warsztat będzie bardzo minimalistyczny. Model jest robiony "do bólu" prosto z pudła. Wszystkie zastosowane techniki są dobrze wszystkim znane więc nie ma o czym się rozpisywać. Warsztat założyłem tylko z dwóch powodów: 1. nie znalazłem tego modelu na tym forum 2. próba prezentacji zdjęć na innym niż dotychczas tle. Przede wszystkim postanowiłem robić zdjęcia warsztatowe na max. "wyczyszczonym" tle. Padło więc na białą matową folię. Ponieważ nie posiadam typowego namiotu bezcieniowego, fotki robię jak zwykle - oprócz głównego oświetlenia, doświetlanie w czasie ekspozycji ręczną (stołową) lampką halogenową - 60W - z każdej strony. Wcześniej w aparacie ustawiony balans bieli. Model również nietypowo. Oryginalne malowanie - italian red. W sieci znalazłem taką oto wersję Zdjęcia przedstawiają wersję SENNA ale ja i od niej troszkę odstąpię - chcę pomalować całość w-g własnego "tuningu" . U mnie wszystkie panele będą w kolorze szampańskim - tamiya titanium gold. Koła czerwone ale ze złotym bramowaniem. Dotychczas udało mi się zrobić całe tylne zawieszenie. Wahacz w kolorze osłon. Osłona łańcucha carbonowa - oklejona kalką scale motosport Carbon Fiber Twill Weave sku#1012 dla skali 1:12. silnik. Funele to oryginalny chrom + transparent red. rama oraz przednie i tylne koło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 Dark. Dzięki, że wróciłeś. Twoje warsztaty są jak poezja. Będę bacznie obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 Jaki piękny motor . Co do modelu to już po pierwszych fotkach widać, ze będzie ogień z wykonaniem . Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 15 Maja 2014 Share Napisano 15 Maja 2014 Zasiadam i obserwuję bo jest co oglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 15 Maja 2014 Share Napisano 15 Maja 2014 Motocykl..jako projekt zewnętrzny to dzieło niedawno zmarłego bo 6 kwietnia tego roku Massimo Tamburiniego. Tamburuni posiadał taki zmysł i geniusz stylistyczny, że w tym konkretnym przypadku stworzył jedyną na swiecie formę jako motocykl , która stała sie stała ekspozycją muzeum sztuki nowoczesnej. I to nie wszystko bo potem stowrzył kolejny eksponat muzeum sztuki nowoczesnej - MV Agusta F4. Jest to jedyny przypadek, w którym jeden projektant pojazdów kołowych został wyróżniony w ten sposób...można wiec śmiało stwierdzić, że kazdy posiadacz któregoś z tych pojazdów...niezależnie od skali - posiada dzieło sztuki nowoczesnej A teraz czekam na postepy DarkWinga...budującego własną wersję dzieła sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 15 Maja 2014 Autor Share Napisano 15 Maja 2014 Cieszę się, że mój warsztat wzbudza zainteresowanie. Mam nadzieję, że nie będzie Wam za bardzo przeszkadzała jego minimalistyczna forma... Dzisiaj prace posunęły się dość mocno do przodu. Połączyłem silnik z tylnym zawieszeniem Kolejnym etapem było osadzenie całości w ramie Przed montażem tylnego koła trzeba było zrobić i zamontować wydech. Postanowiłem, że tłumiki będą carbonowe. Po podpięciu wydechu do silnika oraz podczepieniu do ramy mogłem w końcu zamontować koło Przepraszam za tą klamerkę ale całość nie chciała "trzymać pionu" a stojak jest jeszcze w częściach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 16 Maja 2014 Super Moderator Share Napisano 16 Maja 2014 Bardzo ładnie! I super zdjęcia! :-) Będę zaglądał! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 Szkoda tylko że wielka część twojej pracy zasłonią owiewki. Idziesz jak burza. Super robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 21 Maja 2014 Autor Share Napisano 21 Maja 2014 Od ostatniej aktualizacji minęło troszkę czasu ale za to warsztat idzie pełna parą.... Przede wszystkim zrobiłem podstawę co by motorek nie wymagał ciągłego podtrzymywania ;) i jak widać działa tu i ówdzie pododawałem różne drobiazgi. Przede wszystkim silnik otrzymał chłodzenie. Zamontowałem również oświetlenie Kolejnym etapem było zmontowanie przedniego zawieszenia. Pokusiłem się na oklejenie błotnika carbonem. Prawie godzina walki z kalką ale udało się idealnie. Kalka daje naprawdę duuużo czasu na odpowiednie umiejscowienie i dopasowanie. Nawet po mocnym "nasączeniu" Mr. Mark Softer'em umożliwia ostateczne pozycjonowanie. Trzeba tylko bardzo uważać, bo robi się co prawda "gumowa" co bardzo pomaga w dopasowaniu na wszelkich krzywiznach ale jednocześnie staje się bardzo delikatna. Na koniec lakierowanie na wysoki połysk i jak żywa.... Teleskopy (część ślizgowa) oklejona folią chrom. Całość na chwilę obecną prezentuje się następująco Zostało już niewiele - dokończyć kierownicę, półka z zegarami oraz zamontować panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 21 Maja 2014 Super Moderator Share Napisano 21 Maja 2014 Ach - palce lizać :-) Pięknie wychodzi! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Super model. Gratulacje Napisz proszę coś więcej o carbonie. Jaka to kalka, producent, grubość. Mam ostatnio problem z kalką i szukam przyczyny. Każde info mnie interesuje. Czy karbonowy tłumik, to dobre rozwiązanie ? W realu materiały na bazie włókien węglowych nie grzeszą wytrzymałością na wysoką temperaturę ..... Samo włókno i owszem wytrzyma, ale tzw. osnowa już średnio. Myślałeś o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Czy karbonowy tłumik, to dobre rozwiązanie ? Zdefiniuj 'dobre'. Bez układu odniesienia nie sposób powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Chodzi o to, że powłoki karbonowe mogą się deformować pod wpływem temperatury. Tłumik, jakby nie było trochę się grzeje. I stąd moje wątpliwości. Nie widziałem karbonowego tłumika w rzeczywistości. Ale może się mylę ....... Zaznaczę, że wizualnie na modelu prezentuje się to extra. Tu nie ma dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 A, w sensie, że w ogóle karbon. Owszem pełno jest karbonowych wydechów, a także takich imitujących ten materiał na podobnej zasadzie co tu, w modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 By zbyt długo nie polemizować...przytaczając chocby samochody w całosci zrobione wyłacznie z carbonu i kevlaru...nie odkształcajace się w nawet najgorętszych miejscach ale, jeśli chodzi o same tłumiki...magiczne słowo w świecie motocykli - Acrapovic...materiały używane do budowy wydechów motocykli sportowych tylko 2...titanium i carbon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Świetny jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Końcówka tłumika w motocyklach też się nie grzeje aż tab bardzo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ginger Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Bradzo fajny i czysty projekt. Będę na pewno obserwował. Nawet dostałem smaki na jakieś Ducatti np. 996 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Taaaaa...a co za różnica 916 czy 996? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komor Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Taka, że 916 to poprzednik 996. Model piękny, niemalże jak prawdziwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Taaaaa...a co za różnica 916 czy 996? W sumie racja. I to grzechotnik i to grzechotnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 no właśnie...różnica kryje sie wyłacznie w bebechach...zewnętrznie nawet nie było zmian kosmetycznych...dlatego pytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 23 Maja 2014 Autor Share Napisano 23 Maja 2014 Miałem odpowiedzieć na pytanie o carbonowe tłumiki zdjęciem z sieci... ale widzę, że sami sobie poradziliście . Jeśli chodzi o kalkę to pisałem o niej w okolicach zdjęcia wydechu. Kolejne etapy budowy - skończona kierownica, są też zegary. Takie drobne niuanse w stosunku do ostatnich zdjęć... dodałem ostatnie elementy - kierunkowskazy i lusterka wsteczne i w końcu można założyć panele zewnętrzne Jeszcze ostatnie spojrzenie na wnętrze oraz kompletnie uzbrojony w owiewki... Model jest skończony ale warsztat jeszcze trwa.... czekajcie na niespodziankę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 23 Maja 2014 Super Moderator Share Napisano 23 Maja 2014 Będzie panienka? Jak tak piękna jak ten motor - to ja poproszę nawet dwie :-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Mój motocyklowy mistrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi