Skocz do zawartości

Bestie ze wschodu /IS-2, ISU-152,SU-100/ 1:35 - Zvezda

Corporal_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Ruszam z małym projektem grupowym. Wpadły na urodziny 3 wozy więc radziecka część kolekcji nabiera tempa.

ZSRR:

1. T-26 zrobiony wz 1937

2. BT-7

3. T-28

4. T-34/76 zrobiony wz 1942

5. T-34/85

6. KV-1/KW-2

7. IS-2 <----------

8. Su-76

9. Su-85/100 <----------

10. Su-122

11. ISU-152 <----------

12. T-70

is-2.jpg

isu-152.jpg

zvezda-3531-1-35-su-100_10000.jpg

Złożone:

IMG_5833.JPG

Popodkładowane:

IMG_5834.JPG

IMG_5835.JPG

IMG_5836.JPG

Planowane malowanie:

IS-2%20PolarBear%20Right_small.jpg

isu+malowanie.jpg

SU85M.png

Pojazdy są bez modulacji i cieni z premedytacją ponieważ jestem zagorzałym przeciwnikiem tego efektu. Służę na czołgach od 10-ciu lat i nigdy nie zaobserwowałem aby śrubki, błotniki, klapki, włazy itp miały inny odcień od reszty wozu. Jest to technika niewątpliwie efektowna ale moim zdaniem nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością. Od efektów cieni jest źródło światła, a nie farba

• 2 weeks later...
  • Super Moderator

Ładne! Bardzo ładne! Co zas się tyczy modulacji - to faktem jest, że jest nieadekwatna do rzeczywistości. Aczkolwiek poprawia saturacje kolorystyczną i jakby wyostrza efekty świetlne. Ja akurat uważam, że to wszystko zależy od perspektywy oglądającego. Jeśli model jest dużych rozmiarów to można chyba z tego zabiegu zrezygnować w przypadku mniejszych skali, na pewno modulacja poprawi odbiór. Ja osobiście oglądam model zawsze z bardzo bliska i modulacja jest mi nie potrzebna aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że publika preferuje "fajerwerki". To takie moje mało znaczące rozważania ;-)

pozdrawiam i dalej obserwuję

Christian

• Super Moderator

@PaRazo

Oczywiście - to totalnie indywidualna sprawa, tu nie ma wygranych ani przegranych. Tak na prawdę to modulacje jakie oglądam w 90% są zrobione źle. Bo aby taki zabieg przeprowadzić prawidłowo należało by malować z uwzględnieniem efektu jednego źródła światła. Czyli imitując warunki oświetlenia naturalnego. Co jest skomplikowane i łatwo zapomnieć gdzie się takie "wirtualne" źródło oświetlenia ustawiło a zatem trudno jest trzymać reżim kolorystyczny. Dla przykładu słońce świeci od strony rufy pojazdu jest godzina powiedzmy 16 i błękitne niebo (czyli ostre cienie) - wtedy kolor bazowy może być minimalnie rozbarwiony właśnie z tyłu ale przechodząc do frontu już powinien delikatnie ciemnieć. Dobrym rozwiązaniem jest posiadanie niewielkiej latarki LED z ostrym punktowym światłem i oświetlanie modelu w ten sposób. Ja czasem tak robię i dzięki temu jestem wstanie wychwycić gdzie i jak modulację poprowadzić. Tymczasem modulacja jest nadużywana i kolory rozjaśniane lub przyciemniane są raczej losowo - stąd częsta niechęć i krytyka (zresztą bardzo słuszna). Ot kolejne przemyślenia :-)

pozdrawiam serdecznie

Christian

• 4 months later...

Pędzelki, kredki i klej typu Kropelka.

iom1tdWHVro8NlQm5fY9hFqtE-T5LgvhdOBPcAx4Abs=w900-h700-no

A co do zwisów to faktycznie wydają się nierealne i jako czołgista nigdy bym do takich nie dopuścił ale jednak można znaleźć fotki gdzie ruscy bardzo elastycznie do tego podchodzili. Sam często zwracam innym uwagę że robią za duże zwisy ale ja na tych gąskach nie miałem wyboru.

-2_.jpg

Witam.

Zostaw, gąski fajnie wiszą

W oryginale mniej więcej tak to wygląda

1224.jpg

A dla tych, co chcą zobaczyć, jak zachowują się gąsienice w IS-ie podczas jazdy.

http://bigmodel1200.blogspot.com/2014/10/3-pazdziernika-dzien-otwartych-koszar.html

Przewinąć zdjęcia troszkę w dół i pierwszy filmik z "Józefem" na wybiegu

Pozdrawiam

Jacek