Corporal_PL Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 Ruszam z małym projektem grupowym. Wpadły na urodziny 3 wozy więc radziecka część kolekcji nabiera tempa. ZSRR: 1. T-26 zrobiony wz 1937 2. BT-7 3. T-28 4. T-34/76 zrobiony wz 1942 5. T-34/85 6. KV-1/KW-2 7. IS-2 <---------- 8. Su-76 9. Su-85/100 <---------- 10. Su-122 11. ISU-152 <---------- 12. T-70 Złożone: Popodkładowane: Planowane malowanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 Fajny zestaw, będę obserwował postępy prac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 22 Maja 2014 Autor Share Napisano 22 Maja 2014 Surowe kamo plus sido: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Mogłeś trochę się z odcieniami koloru bazowego pobawić, ale można jeszcze olejami coś podziałać. Fajne kamo na 152. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 23 Maja 2014 Autor Share Napisano 23 Maja 2014 Pojazdy są bez modulacji i cieni z premedytacją ponieważ jestem zagorzałym przeciwnikiem tego efektu. Służę na czołgach od 10-ciu lat i nigdy nie zaobserwowałem aby śrubki, błotniki, klapki, włazy itp miały inny odcień od reszty wozu. Jest to technika niewątpliwie efektowna ale moim zdaniem nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością. Od efektów cieni jest źródło światła, a nie farba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 podobają się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Co do cieniowania, to madre słowa Sam Mig Jimenez w swoim tutorialu mówił o tym samym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 3 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2014 Tyranie w toku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 4 Czerwca 2014 Super Moderator Share Napisano 4 Czerwca 2014 Ładne! Bardzo ładne! Co zas się tyczy modulacji - to faktem jest, że jest nieadekwatna do rzeczywistości. Aczkolwiek poprawia saturacje kolorystyczną i jakby wyostrza efekty świetlne. Ja akurat uważam, że to wszystko zależy od perspektywy oglądającego. Jeśli model jest dużych rozmiarów to można chyba z tego zabiegu zrezygnować w przypadku mniejszych skali, na pewno modulacja poprawi odbiór. Ja osobiście oglądam model zawsze z bardzo bliska i modulacja jest mi nie potrzebna aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że publika preferuje "fajerwerki". To takie moje mało znaczące rozważania ;-) pozdrawiam i dalej obserwuję Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Podobają się, całkiem fajnie styrane. Będziesz zostawiał zestawowe gąsienice, czy wymieniasz na coś lepszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 4 Czerwca 2014 Super Moderator Share Napisano 4 Czerwca 2014 @PaRazo Oczywiście - to totalnie indywidualna sprawa, tu nie ma wygranych ani przegranych. Tak na prawdę to modulacje jakie oglądam w 90% są zrobione źle. Bo aby taki zabieg przeprowadzić prawidłowo należało by malować z uwzględnieniem efektu jednego źródła światła. Czyli imitując warunki oświetlenia naturalnego. Co jest skomplikowane i łatwo zapomnieć gdzie się takie "wirtualne" źródło oświetlenia ustawiło a zatem trudno jest trzymać reżim kolorystyczny. Dla przykładu słońce świeci od strony rufy pojazdu jest godzina powiedzmy 16 i błękitne niebo (czyli ostre cienie) - wtedy kolor bazowy może być minimalnie rozbarwiony właśnie z tyłu ale przechodząc do frontu już powinien delikatnie ciemnieć. Dobrym rozwiązaniem jest posiadanie niewielkiej latarki LED z ostrym punktowym światłem i oświetlanie modelu w ten sposób. Ja czasem tak robię i dzięki temu jestem wstanie wychwycić gdzie i jak modulację poprowadzić. Tymczasem modulacja jest nadużywana i kolory rozjaśniane lub przyciemniane są raczej losowo - stąd częsta niechęć i krytyka (zresztą bardzo słuszna). Ot kolejne przemyślenia :-) pozdrawiam serdecznie Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Wydechy Panie wydechy. Potrzeba im więcej ciemnych kolorów, teraz są i za jasne i za jednolite. Odstają od niezłej reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2014 Wydechy dostaną jeszcze pigmentem ala sadza więc przestana walić po oczach. Plus błocenie-kurzenie zrobi swoje. A co do gąsienic to zobaczę co uda się wycisnąć z zestawowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 14 Października 2014 Autor Share Napisano 14 Października 2014 Gąsienice nałożone: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejfan1 Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Mogłeś o jedno ogniwo skrócić, chyba tak mi się wydaje że ISU nie miało tak obwisłych gąsienic, ale mogę się mylić. Ale jest bardzo ładnie Powodzonka i pozdrawiam EDIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 14 Października 2014 Autor Share Napisano 14 Października 2014 No i właśnie usłyszałem największy komplement w życiu Nie skrócę kolego tych gąsienic bo to są gumowe gąski Zvezdy z którymi nieźle się nagimnastykowałem żeby miały zwisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Ładnie wyszły te gąski - w jaki sposób uzyskałeś ten efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 14 Października 2014 Autor Share Napisano 14 Października 2014 Pędzelki, kredki i klej typu Kropelka. A co do zwisów to faktycznie wydają się nierealne i jako czołgista nigdy bym do takich nie dopuścił ale jednak można znaleźć fotki gdzie ruscy bardzo elastycznie do tego podchodzili. Sam często zwracam innym uwagę że robią za duże zwisy ale ja na tych gąskach nie miałem wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Witam. Zostaw, gąski fajnie wiszą W oryginale mniej więcej tak to wygląda A dla tych, co chcą zobaczyć, jak zachowują się gąsienice w IS-ie podczas jazdy. http://bigmodel1200.blogspot.com/2014/10/3-pazdziernika-dzien-otwartych-koszar.html Przewinąć zdjęcia troszkę w dół i pierwszy filmik z "Józefem" na wybiegu Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 14 Października 2014 Autor Share Napisano 14 Października 2014 Generalnie można robić jak się chce bo są i porządne załogi jak ta: Ciesze się że te gumiaki dało się okiełznać bo stówki na metalowe nie dam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Ale do SU-100 gumczastiki wymienisz na Bilkowe ogniwka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 16 Października 2014 Autor Share Napisano 16 Października 2014 Trzy dyszki postaram się wygospodarować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 18 Października 2014 Share Napisano 18 Października 2014 Pędzelki, kredki i klej typu Kropelka.[/img] Czyli rozumiem, ze najpierw nadałeś kształt gąsienicą, za pomocą kredek i pędzelków, a potem klejem utwardziłeś ten kształt ? Czy te gąski przykleiłeś do kół ? Czy można je ściągnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejfan1 Napisano 18 Października 2014 Share Napisano 18 Października 2014 Chyba jeszcze suszarka może pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 18 Października 2014 Autor Share Napisano 18 Października 2014 Kredkami stworzyłem kształt i przykleiłem do kół więc ich już nie zdejmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi