Corporal_PL Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Pierwsze słyszę o jakiś specjalnych badaniach. Poza tym nawet jak będzie ślepy to przecież w czołgu nic mu nie grozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 W sumie racja. Jak w coś wjadę, to mnie i załodze nic się nie stanie Leoś z MSPO: Twoja kompania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Nie, to chłopaki z 6kcz z 2 bcz (patrz błotnik), ja jestem na 1bcz. Słabo im czarna farba siadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 A pilnowali wszystkiego chłopaki z 21 Dostałem od nich 2 mapy i przewodnik po Przemyślu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Jeśli dobrze zrozumiałem, 6 kompania, 2 batalion? Wszystko oczywiście "pod" 34 brygadą. Sądziłem, że w każdym batalionie liczy się kompanie od 1 od 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 1 batalion ma kompanie czołgów od 1 do 4, drugi ma kompanie od 5 do 8. Tak to jest żeby się nie myliło. Jak kiedyś w Świętoszowie były 3 bataliony po 3 kompanie to miałeś 1 bcz - 1,2,3 kcz, 2bcz - 4,5,6 kcz i 3 bcz - 7,8 i 9 kcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 I takich rzeczy (struktura kompanii czołgów) powinni uczyć w szkołach! Wracając do samej bestii. Na żywo i z bliska już tak super nie wygląda: ślady od aerografu, wżery na pancerzu (nie jest gładki), ropa na gąskach itp. Ale i tak marzę o tym, by takim pojeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Nie jest tak źle, nałożenie kamo na cały czołg to 2-3 godziny pistoletem lakierniczym. Tales gdybyś zobaczył czołg po miesięcznym poligonie to ten w Kielcach uznałbyś za wóz prosto z fabryki :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 A propos defilady; Obejrzyjcie to: https://www.youtube.com/watch?v=DCwv8AVEFBc Muszę przyznać, że taka prezentacja - dynamiczna, bez zadęcia i wszechstronna - zrobiła na mnie wrażenie. Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 A na mnie większe wrażenie robi przejeżdżająca kompania czołgów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Szkoda że tak krzywo patrzyli oficjele jak wprowadzaliśmy troszkę pokazówki na treningu Podczas nawrotów na nocnej próbie było momentami 67km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Jak jest z tym Leonem. Mam wolant o 4 pozycjach: do przodu, do tyłu, neutralny, zwrot w miejscu. Czyli ustawiam ten wolant na "do przodu" i jazda (kierownica + pedał gazu + OGROMNY pedał hamulca). A w trakcie jazdy biegi zmieniają się automatycznie. Tak? A co to za bolec, który mogę naciskać lewą stopą? Nad podpórką na stopę to widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Wolant to inaczej kierownica i nią tylko skręcasz. Po prawej stronie jest taka skrzyneczka z drążkiem. Jak go dasz do góry to włączasz biegi do przodu. Jak dasz w lewo to czołg skręca w miejscu, jak dasz do tyłu to cofa, jak jest na środku to masz luz. I do tego tylko noga na gaz i jazda, hamulec zatrzymanie. A ten bolec to był od spryskiwaczy peryskopów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Ewidentnie muszę się załapać na takie szkolenie. Ale bym sobie pojeździł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 A co do wieku to właśnie dostaliśmy na kompanię ładowniczego wzór 1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 No to ja jestem wzór ponad 10 lat młodszy, większy resurs będę miał Ale "jeszcze" nie, najpierw do porządku muszę doprowadzić swoje zdrowie i kondycję. Trochę wstyd mi było, jak tak niezgrabnie wspinałem się na pancerz czołgu na tych kieleckich targach Ale zanim ewentualnie będę należał do takiej kompanii, to będziesz już pewnie dowódcą plutonu/kompanii... A Leo 2A4 będą zmodernizowane. Czytałem ostatnio artykuł na temat ich modernizacji i trochę się przeraziłem, jak przeczytałem, że rosyjskie T-72 B3 są w stanie im zagrozić. Takie artykuły tak w ogóle to powinny być tajemnicą wojskową, wróg w końcu nie śpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 To ci zdradzę sekret że prawidłowo użyty T-55 byłby w stanie zagrozić Leopardowi 2A7+ Nie ma czołgów niezniszczalnych. A o kondycję należy dbać zawsze, zwłaszcza w obecnych czasach bo jak przyjdzie godzina "W" to wszyscy stają się żołnierzami i wtedy kupowanie karnetu na siłownie czy bieganie wieczorkiem jest już niepotrzebne :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Jeżeli Leopard 2A4 (o A7 nie mówiąc) byłby prawidłowo użyty, to T-55 (sensu stricte, nie Merida z nowoczesną ammo np) nie miałby najmniejszych szans. Chyba, że niewyobrażalnym fartem w zasadzce, waląc w burtę/tył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Oczywiście że tak, ale mówię tylko że ważna jest załoga, nie maszyna. Zobacz co Niemcy na Pz38, PzIII i IV robili z ruskimi w 1941 W starciu czysto rycerskim czyli dwa wozy naprzeciwko siebie i naprzód zawsze wygra lepszy czołg. Na polu bitwy wygra lepsza załoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Wiem, jak wygląda użycie M1 nowszych wersji przez Amerykanów i różnych Arabów i jakie są konsekwencje, spokojnie Tym niemniej, ja właśnie o starciu grup powiedzmy kompanijnych piszę. Nawet przy lepszym wyszkoleniu "tetowych" ich szanse na zwycięstwo byłyby zdecydowanie minimalne... Nie to SKO, nie ta elektronika, nie to uzbrojenie, nie ta stabilizacja, nie ta łączność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Na pustyni i owszem. Gdybym wsiadł do T-72, a wy do leona to byłaby ciekawa potyczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Nie na pustyni, w krzakach też. Jak mówimy o T-55 vs. 2A4, to ten drugi ma nieskończoną wręcz przewagę w świadomości sytuacyjnej, o różnicy kompanijna grupa vs kompanijna grupa (podobnie bgb) nie mówiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Widzieliście co Irakijczycy wyprawiają na legendarnym Abramsie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Albo Saudyjczycy na M2... Widzieliście. No cóż... Jeżeli najbardziej skomplikowanym wozem bojowym, jaki potrafią "obsłużyć", jest koza (ew. Hilux z ZUR), to zdrowia życzę. Może i potrafią używać Abramsa, ale Abramsów już nie. O Abramsach z czymś dodatkowo nie wspominając przez litość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 Co się dzieje z amunicją, Carporal? Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi