Skocz do zawartości

Powstanie 44

bordawski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postanowiłem założyć swój pierwszy warsztat, dłuższy czas przyglądałem się innym i wreszcie przyszedł czas na mój. Proszę o wyrozumiałość ponieważ jest to moja 3 diorama i głowię się nad nią już dłuższy czas, wizja zmieniała się już kilkakrotnie, ostatnio byłem o krok od wywalenia jej do kosza. I wreszcie pomyślałem, że może z waszą pomocą coś uda mi się z tego jeszcze zrobić. Do rzeczy diorama ma przedstawiać na dole wycinek kanałów, u góry ulicę z kamienicami po obu stronach, oczywiście figurki też będą, pojazd nie wiem. Wiem że zdjęcia są do kitu robiłem je komórką obiecuję że kolejne będą lepsze

4ad47f341a6b92a4med.jpg

tak to wygląda jak na razie - ten gips na górze zaznacza drogę

992f6fd276a292fdmed.jpg

pierwsza kamienica wycięte okna drzwi wstępnie zaszpachlowane z jednej strony - oczywiście przed szlifowaniem ma stać w lewym górnym rogu

cf39e812f815931bmed.jpg

f21a91468f720219med.jpg

kamienica nr 2 ma stać w prawym dolnym rogu

6b03b1d14d2e0dbcmed.jpg

lewa część kanałów- wyciąłem cegiełki wyszło tak sobie ale chyba nie będę już poprawiał bo to chyba 6 raz i mam już dość.

Ponadto mam jeszcze odlewy kamienic miniartu ale są trochę niskie jak na Warszawę

-główny problem to kolor podłogi w kamienicy- nie podoba mi się i nie wiem jak go zmienić

-krzywa podłoga na najwyższym piętrze nie mogę jej poprawić bo zawali mi się dach

podstawa jest zaszpachlowana i pomalowana na czarno ale nie podoba mi się jest nieestetyczna myślę nad oklejeniem balsą ale wtedy przód zostanie czarny.

Dzięki za zainteresowanie, prace idą powoli i ciągle coś mi się nie podoba więc muszę wszystko zaczynać od nowa.

Na chwilę obecną wygląda to tak

7a95bd872fed9dcamed.jpg

Wycinek kanałów chyba je tak zostawię, myślę nad poprawiniem tych popękań, teraz kolej na malowanie, i drabinkę.

a6ab989707fa6472med.jpg

dorobiłem okna i drzwi wywaliłem te paskudne plastikowe obramowania postaram się zrobić lepsze z drewna

a47bc499c0dbe179med.jpg

dolne piętro

Myślę też nad zmniejszeniem o połowę makiety bo obawiam się że nie dam rady zrobić tego ładnie w takiej wielkości.

• 3 weeks later...

Trochę popracowałem nad kamienicą i podstawką, całość ciachnąłem o połowę i okleiłem balsą, aktualnie jest w trakcie dorabiania ozdobnej ramki.

Wyrównałem ściany wewnątrz budynku i pomalowałem na bazowe kolory

100add7c015cfa13med.jpg

f1a8ec49dd84807bmed.jpg

rozwaliłem dach i podłogę na drugim piętrze.

088aa8d8ade34a03med.jpg

na pierwszym piętrze zrobiłem zasłonki i firanki, proszę o rady czy tak to zostawić czy wygląda kiepsko? Moglibyście mi powiedzieć co dalej z tymi ścianami żeby je fajnie pomalować?

• 2 weeks later...

Skoro nie ma porad to kontynuuję mój monolog:

Fasada i blacha dostała kolory, w rzeczywistości blacha ma kolor patyny

67b7eb5ec1f09cf0med.jpg

6d0746f39e6998f9med.jpg

0855bf208449f21bmed.jpg

7c439978128f5fc5med.jpg

W międzyczasie idąc za radą kolegi zaopatrzyłem się w styrodur i zrobiłem drugą kamienicę, żałuję że tej pierwszej też nie zrobiłem ze styroduru bo materiał jest świetny.

c13bac23a7290f8amed.jpg

119d71d7e178d9bbmed.jpg

0dd0a42383101936med.jpg

teraz planuję pomalować cegły i położyć warstewkę szpachli gipsowej żeby zaimitować tynk.

Z zewnątrz dość dobrze wygląda choć można by jeszcze troszkę kolorystycznie urozmaicić. Jakieś zacieki czy coś w tym stylu. Natomiast wnętrze wymaga jeszcze nakładu pracy. Może jakieś meble i wykończenie okien by się przydało, np. parapety.

A to jasne że nie koniec pracy to dopiero baza w środku na razie tylko pomalowałem ściany i to na kolor bazowy chciałbym jakoś urozmaicić to zaciekami, washem itd, mebelki już mam. Na parterze będą beczki drewniane i skrzynki. Z zewnątrz też myślę o modyfikacjach mam latarnie uchwyt już jest przyklejony. Co do zacieków nie mam pomysłu jak to zrobić, jakie kolory olejnych? Biały, brąz i czarny? na dachu na pewno będą rdzawe zacieki.

Cieniowanie ścian pierwszej kamienicy świetne, ale podłogę na pierwszym piętrze jakoś bym uszkodził, bo skoro coś przebiło dach i podłogę na drugim, to i musiało narobić szkód na pierwszym piętrze. Jak obrabiasz styrodur? Żłobisz fakturę cegieł?

Lipstein- Podłoga będzie przebita ale mniej, myślę nad zrobieniem pocisku ze sturmtigera albo lotniczej i wbiciu właśnie w drugą podłogę że niby niewypał bo nie wiem jak to logicznie uzasadnić takie zniszczenia. Bomba chyba by zawaliła całą kamienicę. Jeszcze nie ruszałem bo po przebiciu pierwszej podłogi i dachu tynk z sufitu i belki fajnie mi się ułożyły i żałowałem że muszę to posprzątać bo wyglądało bardzo naturalnie. Co do styroduru wszystko robiłem nożykiem do tapet tylko musi być bardzo ostry, żeby nie szarpał tylko ciął. Cegły bardzo łatwo się robi, tniesz nożykiem linie poziome potem pionowe, a następnie poprawiasz długopisem albo ołówkiem.

Dzięki bazylms spróbuję, w zaciekach jestem strasznie kiepski ale popróbuję.

• Super Moderator

Cześć!

Bardzo ładnie wszystko budujesz. Mam pytanie - czy styrodur docinasz nożem? Jakiego kleju używasz do łączenia elementów styrodurowych?

pozdrawiam

Christian

Dzięki za miłe słowa styrodur nożykiem do tapet przycinam. Kleju używam uniwersalnego polskiej firmy dragon (nie mylić z firmą modelarską). Przyzwoity i tani produkt, tylko trochę długo wiąże.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Wrzucam postępy mojej pracy, ostatecznie chyba zrezygnuję z tej kamienicy z dachem i na jej miejsce robię inną ze styroduru.

Jedna kamienica dostała kolorki, pozostało wykończyć cegły, zacieki itd

433bb7822b8a5eecmed.jpg

a7e8b0fa118c4f46med.jpg

d835d2b2a1f44894med.jpg

Tak będzie wyglądała druga kamienica

b9254b74ea45ccb1med.jpg

75905a7da3dde6cemed.jpg

3c83be99405252ecmed.jpg

A tak wygląda podstawka po liftingu

b2fca1163f82968emed.jpg

2e57fc447249f331med.jpg

4e05719f700bcd90med.jpg

I jeszcze ujęcie na całość kompozycji

80a64bc10d2b7512med.jpg

W międzyczasie dotarli do mnie bohaterowie scenki

c8d61913c16f21d6med.jpg

dodatkowo mam jeszcze 2 kompleciki od kolegi hiwisa których też wykorzystam więc pojazd chyba już sobie podaruję.

Całość zaczyna nabierać kształtów. Zarys kamienic bardzo fajny, jedynie ich ustawienie mnie zastanawia. Rozumiem że są to narożniki kamienic , czy też ustawienie ich nie jest jeszcze docelowe?

Pozdrawiam

Messer

Na początku miały stać naprzeciwko siebie po obu stronach ulicy ale wyglądało to średnio, teraz planuje je ustawić tak jak na zdjęciu, jedna jest narożnikiem druga nie. domyślnie zbiegają się, a ulica ma tworzyć zakręt. Chodzi mi o to żeby wyeksponować ich fasady i to co będzie się działo w centrum.

• 4 weeks later...

Prace idą do przodu, a więc kolejna relacja z placu budowy

Budynki skończone pozostało psiknąć matem, gruz i wykończyć krawędzie, ostatecznie porzuciłem zamiar robienia wypasionych wnętrz w budynkach zostawiam ruiny ograbione do gołych ścian

695da42ae519c3f1med.jpg

6d96a2b488257ffamed.jpg

e5ada01f0b1dd8camed.jpg

702aabc6bf4dd624med.jpg

a6dc203d8bde24demed.jpg

dcc48e2c0b21ead9med.jpg

1b7070f595d0eea1med.jpg

b83d5a7a22e84cefmed.jpg

80e616aa6e7a21d2med.jpg

5759a40783cc357fmed.jpg

podstawka wymaga jeszcze pracy ale zarys już jest

eaa551f1f4efa1cfmed.jpg

40fc45cd060bd496med.jpg

aebaafaf62f8fd9dmed.jpg

74344f8a77f25d2dmed.jpg

df14166655c4eb5emed.jpg

Całość z niektórymi figurantami

af8f23b9bcec5fe1med.jpg

70ded2e8d4fd3540med.jpg

05563816d4019ac3med.jpg

a7b021feae7aa07cmed.jpg

Tą lukę między budynkami zamierzam wypełnić gruzowiskiem, docelowo prawdopodobnie będzie jeszcze sdek bo wydaje mi się że trochę pustawo.

Powiem Ci, że diorama nabiera rozmachu. Na pewno namawiam Cię na zrobienie mebli, tapet, parapetów wew, doniczek, firanek i czego się da w ruinach. To właśnie takie detale budują realizm.

Ustawienie figur bardzo fajne.

Myślę, że sdek przysłoni za dużo, zwłaszcza część figur. Chyba że sam przód sdeka - reszta ucięta równo z końcem dioramy.

Pozdrawiam

Messer

Dzięki panowie, przynajmniej wiem że ktoś to ogląda pomimo kiepskich zdjęć. Wiem Messer, ale ja najchętniej te budynki zamknąłbym tak jak Wapel na dioramce z normandii, tyle że ruin się nie da, na razie chyba mam za słaby warsztat na takie drobiazgi i przeraża mnie ilość pomieszczeń, przy kolejnych dioramach postaram się zrobić małe pomieszczenie i wtedy poćwiczę bibelotki. Panowie myślę nad umieszczeniem emblematu Polski walczącej na ścianie podstawki i emblematu batalionu powstańczego, czy coś takiego jest zgodne z prawem chcąc to wystawiać? Coś kiedyś słyszałem że powstańcy zabronili wykorzystywania emblematu Polski walczącej.

Coś kiedyś słyszałem że powstańcy zabronili wykorzystywania emblematu Polski walczącej.

to tak jakby prosili o to aby o Nich zapomnieć, nie pamiętać i nie pielęgnować naszej historii.

Messer napisał o przodzie esdeka. Jak dla mnie dało by to dużo smaku. Ale tylko sam przód.

Detale, o których pisze na pewno dodadzą duuuzo realizmy ale ile to pracy

Idziesz w dobrym kierunku. Na razie jest dobrze, czekamy na postępy!