bordawski Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Witam Postanowiłem założyć swój pierwszy warsztat, dłuższy czas przyglądałem się innym i wreszcie przyszedł czas na mój. Proszę o wyrozumiałość ponieważ jest to moja 3 diorama i głowię się nad nią już dłuższy czas, wizja zmieniała się już kilkakrotnie, ostatnio byłem o krok od wywalenia jej do kosza. I wreszcie pomyślałem, że może z waszą pomocą coś uda mi się z tego jeszcze zrobić. Do rzeczy diorama ma przedstawiać na dole wycinek kanałów, u góry ulicę z kamienicami po obu stronach, oczywiście figurki też będą, pojazd nie wiem. Wiem że zdjęcia są do kitu robiłem je komórką obiecuję że kolejne będą lepsze tak to wygląda jak na razie - ten gips na górze zaznacza drogę pierwsza kamienica wycięte okna drzwi wstępnie zaszpachlowane z jednej strony - oczywiście przed szlifowaniem ma stać w lewym górnym rogu kamienica nr 2 ma stać w prawym dolnym rogu lewa część kanałów- wyciąłem cegiełki wyszło tak sobie ale chyba nie będę już poprawiał bo to chyba 6 raz i mam już dość. Ponadto mam jeszcze odlewy kamienic miniartu ale są trochę niskie jak na Warszawę -główny problem to kolor podłogi w kamienicy- nie podoba mi się i nie wiem jak go zmienić -krzywa podłoga na najwyższym piętrze nie mogę jej poprawić bo zawali mi się dach podstawa jest zaszpachlowana i pomalowana na czarno ale nie podoba mi się jest nieestetyczna myślę nad oklejeniem balsą ale wtedy przód zostanie czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Ambitne przedsięwzięcie - z ciekawością będę się przyglądał postępom prac. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Poważna rzecz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Ciekawy projekt się szykuje Czekam na dlasze postępy - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 Też będę zaglądał - początek wielce zachęcający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 12 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2014 Dzięki za zainteresowanie, prace idą powoli i ciągle coś mi się nie podoba więc muszę wszystko zaczynać od nowa. Na chwilę obecną wygląda to tak Wycinek kanałów chyba je tak zostawię, myślę nad poprawiniem tych popękań, teraz kolej na malowanie, i drabinkę. dorobiłem okna i drzwi wywaliłem te paskudne plastikowe obramowania postaram się zrobić lepsze z drewna dolne piętro Myślę też nad zmniejszeniem o połowę makiety bo obawiam się że nie dam rady zrobić tego ładnie w takiej wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2014 Trochę popracowałem nad kamienicą i podstawką, całość ciachnąłem o połowę i okleiłem balsą, aktualnie jest w trakcie dorabiania ozdobnej ramki. Wyrównałem ściany wewnątrz budynku i pomalowałem na bazowe kolory rozwaliłem dach i podłogę na drugim piętrze. na pierwszym piętrze zrobiłem zasłonki i firanki, proszę o rady czy tak to zostawić czy wygląda kiepsko? Moglibyście mi powiedzieć co dalej z tymi ścianami żeby je fajnie pomalować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 9 Lipca 2014 Autor Share Napisano 9 Lipca 2014 Skoro nie ma porad to kontynuuję mój monolog: Fasada i blacha dostała kolory, w rzeczywistości blacha ma kolor patyny W międzyczasie idąc za radą kolegi zaopatrzyłem się w styrodur i zrobiłem drugą kamienicę, żałuję że tej pierwszej też nie zrobiłem ze styroduru bo materiał jest świetny. teraz planuję pomalować cegły i położyć warstewkę szpachli gipsowej żeby zaimitować tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Lipca 2014 Share Napisano 10 Lipca 2014 Z zewnątrz dość dobrze wygląda choć można by jeszcze troszkę kolorystycznie urozmaicić. Jakieś zacieki czy coś w tym stylu. Natomiast wnętrze wymaga jeszcze nakładu pracy. Może jakieś meble i wykończenie okien by się przydało, np. parapety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 10 Lipca 2014 Autor Share Napisano 10 Lipca 2014 A to jasne że nie koniec pracy to dopiero baza w środku na razie tylko pomalowałem ściany i to na kolor bazowy chciałbym jakoś urozmaicić to zaciekami, washem itd, mebelki już mam. Na parterze będą beczki drewniane i skrzynki. Z zewnątrz też myślę o modyfikacjach mam latarnie uchwyt już jest przyklejony. Co do zacieków nie mam pomysłu jak to zrobić, jakie kolory olejnych? Biały, brąz i czarny? na dachu na pewno będą rdzawe zacieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Lipca 2014 Share Napisano 10 Lipca 2014 Cieniowanie ścian pierwszej kamienicy świetne, ale podłogę na pierwszym piętrze jakoś bym uszkodził, bo skoro coś przebiło dach i podłogę na drugim, to i musiało narobić szkód na pierwszym piętrze. Jak obrabiasz styrodur? Żłobisz fakturę cegieł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Co do kolorów farb olejnych to można użyć białego, szarego, żółtego, zielonego, jakiś ceglany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 11 Lipca 2014 Autor Share Napisano 11 Lipca 2014 Lipstein- Podłoga będzie przebita ale mniej, myślę nad zrobieniem pocisku ze sturmtigera albo lotniczej i wbiciu właśnie w drugą podłogę że niby niewypał bo nie wiem jak to logicznie uzasadnić takie zniszczenia. Bomba chyba by zawaliła całą kamienicę. Jeszcze nie ruszałem bo po przebiciu pierwszej podłogi i dachu tynk z sufitu i belki fajnie mi się ułożyły i żałowałem że muszę to posprzątać bo wyglądało bardzo naturalnie. Co do styroduru wszystko robiłem nożykiem do tapet tylko musi być bardzo ostry, żeby nie szarpał tylko ciął. Cegły bardzo łatwo się robi, tniesz nożykiem linie poziome potem pionowe, a następnie poprawiasz długopisem albo ołówkiem. Dzięki bazylms spróbuję, w zaciekach jestem strasznie kiepski ale popróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 14 Lipca 2014 Super Moderator Share Napisano 14 Lipca 2014 Cześć! Bardzo ładnie wszystko budujesz. Mam pytanie - czy styrodur docinasz nożem? Jakiego kleju używasz do łączenia elementów styrodurowych? pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 16 Lipca 2014 Autor Share Napisano 16 Lipca 2014 Dzięki za miłe słowa styrodur nożykiem do tapet przycinam. Kleju używam uniwersalnego polskiej firmy dragon (nie mylić z firmą modelarską). Przyzwoity i tani produkt, tylko trochę długo wiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 29 Lipca 2014 Autor Share Napisano 29 Lipca 2014 Panowie macie jakieś patenty na firanki i zasłony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Wrzucam postępy mojej pracy, ostatecznie chyba zrezygnuję z tej kamienicy z dachem i na jej miejsce robię inną ze styroduru. Jedna kamienica dostała kolorki, pozostało wykończyć cegły, zacieki itd Tak będzie wyglądała druga kamienica A tak wygląda podstawka po liftingu I jeszcze ujęcie na całość kompozycji W międzyczasie dotarli do mnie bohaterowie scenki dodatkowo mam jeszcze 2 kompleciki od kolegi hiwisa których też wykorzystam więc pojazd chyba już sobie podaruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Całość zaczyna nabierać kształtów. Zarys kamienic bardzo fajny, jedynie ich ustawienie mnie zastanawia. Rozumiem że są to narożniki kamienic , czy też ustawienie ich nie jest jeszcze docelowe? Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Na początku miały stać naprzeciwko siebie po obu stronach ulicy ale wyglądało to średnio, teraz planuje je ustawić tak jak na zdjęciu, jedna jest narożnikiem druga nie. domyślnie zbiegają się, a ulica ma tworzyć zakręt. Chodzi mi o to żeby wyeksponować ich fasady i to co będzie się działo w centrum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 5 Września 2014 Autor Share Napisano 5 Września 2014 Prace idą do przodu, a więc kolejna relacja z placu budowy Budynki skończone pozostało psiknąć matem, gruz i wykończyć krawędzie, ostatecznie porzuciłem zamiar robienia wypasionych wnętrz w budynkach zostawiam ruiny ograbione do gołych ścian podstawka wymaga jeszcze pracy ale zarys już jest Całość z niektórymi figurantami Tą lukę między budynkami zamierzam wypełnić gruzowiskiem, docelowo prawdopodobnie będzie jeszcze sdek bo wydaje mi się że trochę pustawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 5 Września 2014 Share Napisano 5 Września 2014 Powiem Ci, że diorama nabiera rozmachu. Na pewno namawiam Cię na zrobienie mebli, tapet, parapetów wew, doniczek, firanek i czego się da w ruinach. To właśnie takie detale budują realizm. Ustawienie figur bardzo fajne. Myślę, że sdek przysłoni za dużo, zwłaszcza część figur. Chyba że sam przód sdeka - reszta ucięta równo z końcem dioramy. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Września 2014 Share Napisano 6 Września 2014 Robi się coraz ciekawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 7 Września 2014 Autor Share Napisano 7 Września 2014 Dzięki panowie, przynajmniej wiem że ktoś to ogląda pomimo kiepskich zdjęć. Wiem Messer, ale ja najchętniej te budynki zamknąłbym tak jak Wapel na dioramce z normandii, tyle że ruin się nie da, na razie chyba mam za słaby warsztat na takie drobiazgi i przeraża mnie ilość pomieszczeń, przy kolejnych dioramach postaram się zrobić małe pomieszczenie i wtedy poćwiczę bibelotki. Panowie myślę nad umieszczeniem emblematu Polski walczącej na ścianie podstawki i emblematu batalionu powstańczego, czy coś takiego jest zgodne z prawem chcąc to wystawiać? Coś kiedyś słyszałem że powstańcy zabronili wykorzystywania emblematu Polski walczącej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 Bardzo fajnie Ci to wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 Coś kiedyś słyszałem że powstańcy zabronili wykorzystywania emblematu Polski walczącej. to tak jakby prosili o to aby o Nich zapomnieć, nie pamiętać i nie pielęgnować naszej historii. Messer napisał o przodzie esdeka. Jak dla mnie dało by to dużo smaku. Ale tylko sam przód. Detale, o których pisze na pewno dodadzą duuuzo realizmy ale ile to pracy Idziesz w dobrym kierunku. Na razie jest dobrze, czekamy na postępy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi