blacman Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2015 Dzięki Darek... obejrzałem ale ciężko to byłoby zastosować do skali 1/700. Wybrałem technikę nacinania symulacji wręg na poszyciu i oklejanie folią aluminiową. Paski folii o szerokości 3mm. Pierwszy kawałek burty w części dziobowej prawie gotowy. Dojdą blachy wokół kotwicy oraz nowa kluza i blachy dziobowe. Tak to wygląda przed gładzeniem: [/url] a tak po gładzeniu: malowanie raczej już tego nie uwypukli ani nie ukryje. Efekt jest przeskalowany (co druga wręga) ale zarazem dyskretny. W rzeczywistości widoczny mniej lub bardziej w zależności od kąta oświetlenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 11 Czerwca 2015 Share Napisano 11 Czerwca 2015 z mojego doświadczenia przy robieniu spracowanych powierzchni w modelach lotniczych wynika, że problem jest z tym, że te subtelne odkształcenia są widoczne jeśli powierzchnia jest metaliczna bądź błyszcząca. A jeśli jest matowa, to cały efekt jest bardzo trudny do zauważenia. Niemniej ostatnia próba moim zdaniem wyszła znakomicie !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 11 Czerwca 2015 Share Napisano 11 Czerwca 2015 Zgadzam się ze spitonem. Ostatnia próba wygląda o niebo lepiej. Biorąc pod uwagę że foty powiększają model, w realu efekt będzie świetny choć widoczny tylko dla "wtajemniczonych" ale o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 11 Czerwca 2015 Share Napisano 11 Czerwca 2015 Myślę, że będzie dobrze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2015 dzięki za dobre słowo ... wyszło w sumie tak sobie: Część dziobowa gotowa. Linie podziału nieco nierówne. Niestety folia jest bardzo miękka i odkształca się przy cięciu. Dolna część dziobu zostanie zalana CA i doszlifowana...Jeszcze będę wygładzał zarysy szczelin na łączeniach. Pozostaje wykonać kluzy kotwic, część rufową i można zamykac pokładem Rufa już nie będzie taka trudna. Dość proste ułożenie pasów poszycia powinno się łatwo układać.... Na śródokręciu nie było wyraźnie widocznego podziału blach. Zastanawiam się czy go po prostu delikatnie nie wyryć... Były natomiast charakterystyczne "nadspawki" na łączeniach płyt : Wytrawię je z blaszki 0,05mm podtrawionego do połowy. Co da 25 mikronów grubości. Powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2015 uff... gotowe. Już nie będę tego poprawiał... Dziób po gładzeniach: rufa: śródokręcie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 11 Czerwca 2015 Share Napisano 11 Czerwca 2015 I gitara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 12 Czerwca 2015 Share Napisano 12 Czerwca 2015 Jest dobrze a nawet bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 28 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2015 na pokładzie miało już być szybko, łatwo i przyjemnie... Szybko i łatwo nie będzie na pewno. Trumpeter zrobił sporo uproszczeń i błedów przy modelowaniu nadbudówki: Na pokładzie dowodzenia po zastosowaniu proponowanych przez Trumpetera ścianek węwnętrza bryła się zgadza ale zewnętrzy obrys jest za gruby - niebieska linia: Na pokładzie sygnałowym różnice są jeszcze większe i dotyczą obrysu nadbudówek. O ile zgodne jest to ze strukturą BB55 to niestety z BB56 już nie: BB55 BB56 o lokalizacji stanowiska sterowania Boforsami MK51 już nie wspominając... Pomost nawigacyjny poza złym obrysem pokładu ma nieprawidłowy kształt zabudowy. Narożniki nadbudówki na tych pancernikach były zaokrąglone. Trumpeter zrobił je kanciaste ... Im wyżej tym gorzej: całość nadbudówki głównej powyżej pomostu nawigacyjnego będzie zbudowana od podstaw z blaszki... Nadbudówka rufowa również wymaga adaptacji i całkowitej przebudowy pomostu z Boforsami... no nic... przegryzam dalej plastik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 No i znowu się zaczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 Blacman napisał: "całość nadbudówki głównej powyżej pomostu nawigacyjnego będzie zbudowana od podstaw z blaszki..." No i pieknie! Nawet z Jurka da sie coś ładnego zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 29 Czerwca 2015 Super Moderator Share Napisano 29 Czerwca 2015 Trumpeter zrobił sporo uproszczeń i błedów przy modelowaniu nadbudówki:Ehhh..... , cały Trumpeter... I właśnie dlatego jest moim mało lubianym producentem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Lipca 2015 Autor Share Napisano 27 Lipca 2015 utknąłem... ktoś z Kolegów może ma układ deskowania na ciężkich okrętach USN...? oraz wzór płyt przeciwpoślizgowych na dziobowej części blach? z góry dziękuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 blachy na kadłubie rewelacja !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdas Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Warship Pictorial nr. 29 , strona 8 , blachy na dziobie gładkie , pasy pod łańcuchami kotwicznymi - ryfle poziomy i pionowy na przemian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 28 Lipca 2015 Autor Share Napisano 28 Lipca 2015 Warship Pictorial nr. 29 , strona 8 , blachy na dziobie gładkie , pasy pod łańcuchami kotwicznymi - ryfle poziomy i pionowy na przemian Dzieki za info Nie wiem do końca czy tak właśnie było. Szkoda, że nie wrzuciłeś zdjęcia. Moglibyśmy się jakoś do niego odnieść. Wg planów Floating Drydock (rysowane przez Walkowiaka), USS Washington na kwiecień '44 było tak: oto zdjęcie BB-56 - jedyne jakie mam z wyraźnym pokładem: i zbliżenie: to mogły być ryfle pionowe i poziome ... bardziej wygląda na ryfle diamentowe - tak jak na planach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Rzeczywiście wygląda na drobny wzór czegoś takiego: Tylko czy łańcuch nie "wyślizgał" by tych ryfli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdas Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Mnie to bardziej przypomina kreska kropka na przemian , diamentowy mi nie podchodzi nie chce mi wczytać dużego pliku , tu masz skan strony z WP https://www.dropbox.com/s/c8zgkezgi4thl4s/str.%200009.jpg?dl=0 będzie wisieć kilka dni , możesz wrzucić na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 28 Lipca 2015 Autor Share Napisano 28 Lipca 2015 Tylko czy łańcuch nie "wyślizgał" by tych ryfli? pewnie wyślizgał... ale nie całą powierzchnię. Łańcuchy biegły skrajnie. to nie był chyba taki wzór. Taki założyli po wojnie na NC zacumowanej jako okręt muzeum: pod turystów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 28 Lipca 2015 Autor Share Napisano 28 Lipca 2015 Mnie to bardziej przypomina kreska kropka na przemian , diamentowy mi nie podchodzi nie chce mi wczytać dużego pliku , tu masz skan strony z WP https://www.dropbox.com/s/c8zgkezgi4thl4s/str.%200009.jpg?dl=0 będzie wisieć kilka dni , możesz wrzucić na forum dzięki to wygląda jak kropka-kreska-kropka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 A nie wydaje się wam że to są raczej otwory? Może odprowadzały wodę z łańcucha w czasie wyciągania. Ale to tylko moje gdybanie i wymysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 A nie wydaje się wam że to są raczej otwory? Może odprowadzały wodę z łańcucha w czasie wyciągania. Ale to tylko moje gdybanie i wymysły. Kurczę, na tym ostatnim zdjęciu faktycznie wygląda to bardziej na otwory niż ryfle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Wiem że zajmuję się pancerką i na okrętach się nie znam, ale tutaj fotka fragmentu pokładu USS Yorktown gdzie widać coś podobnego do tego z poprzedniego zdjęcia. Tutaj wyraźniej widać otwory. Źródło: https://www.warhistoryonline.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 30 Lipca 2015 Autor Share Napisano 30 Lipca 2015 nie Panowie. Tam nie ma otworów... bazylms - dzięki za zdjęcia to jednak jest inne wykończenie obrzeża - specjalny pas drenaży wokół pokładu aby zebrać wodę coby nie zalała strzelców Słabo znam okręty US Navy - ale wydaje mi się, że takie oblachowanie było na wszystkich szybkich pancernikach USN takie samo. Znając pragmatyzm Amaerykanów tak powino być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Generalnie szkoda że nie ma wyraźniejszej fotki, ale i tak cokolwiek nie zrobisz to będzie to wyzwanie. Planujesz zrobić blaszkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi