Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To ja uzupełnię i nieco sprostuję wypowiedz Pana Adama ;)

Optyka jest odpowiednia dla pojazdów z Polski 1939r. Model nie posiada wizjerów szczelinowych (episkopów) tylko "lornetkowe" (diaskopy). Rysunek na pudełku jest mylący i przeróbka byłaby konieczna dla pojazdu z Francji 1940r.

Natomiast pojazd 51004 posiadał zmodyfikowaną górę kadłuba, która nad szczelinami obserwacyjnymi kierowcy, znajdującymi się po bokach włazu, posiadała "wybrzuszenia". Spełniały chyba one funkcję takich daszków.

• Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Akurat jestem wielce rad , że obaj Panowie się mądralujecie

Jeżeli chodzi o te wizjery - jest to dobra wiadomość , bo nie trzeba nic przerabiać

Bardzo dziękuję Panie Adamie za schemat - oprę się właśnie na nim i myślę że jakoś podołam z wymalowaniem . Trzymam teraz w ręku Pańską książkę i oglądam rzeczony wóz .

Ponowię jeszcze raz pytanie - czy jest jakaś szansa na nabycie kalkomanii Pańskiego autorstwa , może gdzieś leży zapomniany egzemplarz w jakiejś szufladzie ?

Janusz , czy mógłbyś na jakimś fotogramie pokazać mi o które zgrubienie(a) chodzi ?

Napisano

I tak to u Francuzów bywało. Kadłub z świeżutkiej produkcji (początek serii 51...), wieża starsza, z diaskopami, ewidentnie z zapasu produkcyjnego.. Ładnie to JanuszF wypatrzył. Cud boski, że malowanie kadłuba i wieży jest w tym samym schemacie kolorystycznym, bo różnie bywało. Pliki do kalkomanii mam, ale musisz chwilę odczekać, bo muszę się podpiąć do jakiegoś większego zlecenia - uruchamianie maszyny dla jednego arkusika jest bez sensu, bo maszyna wielka i sam rozbieg to wydatek tuszu za kilkadziesiąt PLN...Przyślij adres na studiopro@op.pl.

Napisano

Helołłł

Podłubałem znowu , i to już pomału koniec ciurania wnętrza .

wne11_zpse25a60d7.jpg

wne12_zps9920dd4b.jpg

Przymiarka na sucho- tyle będzie widać mniej więcej :

wne13_zps723c9098.jpg

wne14_zpsf848f8bc.jpg

Napisano

Heloł współmodelarze .

Renualt stoi już o własnych nogach . Wspomniane nogi należą chyba do najmniej przyjemnego etapu tego modelu i wymagają gŁEMbokiej waloryzacji . Zbliżam się wielkim krokiem do zmalowania i umiziania czołKutka . Mam już kalki od Pana Adama . I tu chciałbym jeszcze raz bardzo podziękować Panu Adamowi z poświęcony czas bożowemu czołgowi

renpopr3_zps4c830310.jpg

renpopr2_zps8b2169bf.jpg

Pozdrawiam

Świętopełek

Napisano

Nie mogłem Janusz wygrzać tych blaszek , bo zapalniczkę miałem jakąś zdechłą , poza tym blaszki miały jakieś dziurki i takie tam bajery , więc prościej jednak i szybciej było odrysować od blaszki i gŁEMboko zwaloryzować z polistyrenu .

Cieszę się , że Ci się podoba

No i w ogóle podoba mi się ten czołg , brzydki jest jak noc i z wózkami nabrał kształtu.

Napisano

Krzysiu - będę robił te co są możliwie przyzwoite do pozlepiania . Tak jak mówiłem , mam jeszcze czara drugiego , teraz mi doszedł jeszcze FT 17 z ośmiokątną wieżą . Będę się rozglądał za czymś ciekawym - musi być brzydkie , najlepiej łaciate kolorowe. Na pewno nie zrobię nigdy yamatów, bismarków, panter , tygrysów i spitfajerów

W Azji mam zamówione pierogi z Takoma , teraz okrągła rocznica to i zainteresowanie producentów większe pierwszowojennymi dziwolągami , myślę że coś ciekawego będzie się pojawiało . A jak coś ciekawe i nietuzinkowe to mnie od razu interesuje

Napisano
Krzysiu - będę robił te co są możliwie przyzwoite do pozlepiania . Tak jak mówiłem , mam jeszcze czara drugiego , teraz mi doszedł jeszcze FT 17 z ośmiokątną wieżą . Będę się rozglądał za czymś ciekawym - musi być brzydkie , najlepiej łaciate kolorowe. Na pewno nie zrobię nigdy yamatów, bismarków, panter , tygrysów i spitfajerów

W Azji mam zamówione pierogi z Takoma , teraz okrągła rocznica to i zainteresowanie producentów większe pierwszowojennymi dziwolągami , myślę że coś ciekawego będzie się pojawiało . A jak coś ciekawe i nietuzinkowe to mnie od razu interesuje

skoro coś brzydkiego i dziwnego to może coś takiego?

http://www.mojehobby.pl/products/Pojazd-szturmowy-MINENRAUMER.html

może tylko nieco mało kolorowe....albo FT -17 wersja gazowa...

• 2 weeks later...
Napisano

Od dzisiaj wątek jest już tylko dla widzów o mocnych nerwach

Kamuflaż wstępnie wymalowany według projektu Janusza .

Janusz za to będzie się smażył w piekle Teraz zabiorę się za wszelkie niedoróbki w postaci odkurzy i niedomalowań i za poprawianie kresek . Nie jest to moje ulubione zajęcie , jakby kto pytał

rewolucja1_zps7fc706ca.jpg

rewolucja2_zps7409aca5.jpg

Napisano

Coś ty temu "czołku" zrobił

Chyba czołk z pisanką pomyliłeś

A na poważnie to na tych fotkach kolorki zdecydowanie fajniejsze

Nie mogę doczekać się efektu finalnego. Namalować ośmiobarwne kamo w jeden wieczor to normalnie mistrzostwo świata

Napisano

Niesamowicie to wygląda - jakby go graficiarze dopadli

Efekt końcowy będzie jeszcze lepszy - już się nie mogę doczekać galerii.

Napisano

Dzięki chłopy

Bożydar tylko z ręki , bo inaczej nie umi

Jakby tak maskował plastelinami , to by pewnie rok czołKa malował. A jak rok , to by nie ukończył pewnie ..., bo jak się w miesiąc czy dwa nie zrobi modelu , to zazwyczaj kończy taki model w czeluści piwnicy albo innej szafy

Pozdrawiam i Twoją rodzinę

Bożydar .