Stojkovic Napisano 24 Sierpnia 2014 Share Napisano 24 Sierpnia 2014 Witam, Zamierzam wykonać chyba najpopularniejszy czołg niemiecki z okresu wojny. Wersja F1 jeszcze z krótką lufą. Od razu pojawia się pierwsze pytanie. Mianowicie w zestawie pojawia się mała blaszka fototrawiona 4 elementy) co potwierdza spis w instrukcji. We wszelkich review'sach i streszczeniach ta blaszka w zestawie jest większa o osłony wlotów powietrza itp. Co gorsza na pudełku również jest grafika większej blaszki i jak to w smartach z tyłu grafiki również z uwzględnieniem większej ilości elementów. Mała blaszka w moim modelu jest fabrycznie zrobiona bez dwóch zdań... Miał ktoś taki przypadek w Dragonie lub tym modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 24 Sierpnia 2014 Share Napisano 24 Sierpnia 2014 Kurczę trudno powiedzieć ja miałem full,ale zdaje się ten element jest zdublowany w plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 24 Sierpnia 2014 Share Napisano 24 Sierpnia 2014 Lubie czwórki, będę kibicować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 24 Sierpnia 2014 Share Napisano 24 Sierpnia 2014 W sumie kiedyś po otwarciu pudła dragona zdaje się Initial Tiger, nie znalazłem fototrawionek gdyż dokleiły się do jednego z worków od wyprasek. Odnalazły się 15 min później (ale byłem wściekły). Będę śledzić warsztat gdyż sam przymierzam się do kupna tego modelu a i sam Pzkpfw IV jest wspaniały w swej postaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 28 Sierpnia 2014 Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Właśnie sprawdziłem u mnie jest full zgodnie z instrukcją i grafiką na opakowaniu. Wszystkie części foto trawione mają odpowiedniki w plastiku. Dziwne że instrukcja potwierdza mniejsza blaszkę? Będę zaglądał. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Na potwierdzenie podsyłam fotki instrukcji: Tutaj elementy MA czyli fototrawionki w mini wersji. Poniżej porównanie. Po lewej to co w pudełku, po prawej to co powinno być - wyciągnięte z własnych zbiorów... Bardzo dziwna sprawa z tym modelem. Nigdy nie natrafiłem na takie lecenie w pręta przez Dragona... a mam w kolekcji ponad 30 różnych modeli tego producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Myślę że malutki Chińczyk pakujący pudełka pomylił się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 No widzę faktycznie. U mnie w instrukcji w miejscu opisu gąsek Rx54 Lx54 jest rysunek dużej MA, a gąski są u góry. Rok produkcji 2008.Dragon Europa - Graz,Austria Też mam trochę Dragona i do tej pory myślałem że seria to seria a nie kombinacje. Wygląda na to że Twoja "IV-ka" jest tak jakby z pierwszych serii? No to myślę że pierwsze "koty za płoty" - czekamy na rozwój tej zacnej IV-czki. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 30 Sierpnia 2014 Share Napisano 30 Sierpnia 2014 Powiedz tylko że robisz afrykana a będziesz miał we mnie najwierniejszego kibica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 30 Sierpnia 2014 Share Napisano 30 Sierpnia 2014 Miał ktoś taki przypadek w Dragonie lub tym modelu? Wygląda na to, że Dragon wznawiając modele zaczyna okrawać je z detali. Podobna sytuacja jest z wznowionym Ferdinandem premium. Pierwsze wydanie tego modelu posiadało metalową lufę i szekle a wznowienie już ich jest pozbawione. Instrukcja oczywiście też została zmodyfikowana i nie ma już tych elementów na rysunku zbiorczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 30 Sierpnia 2014 Share Napisano 30 Sierpnia 2014 Tak samo jest z jednym modelem pantery. Widac kryzys doszedł do Chin :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2014 Rok produkcji 2008.Dragon Europa - Graz,Austria Mój model dokładnie ten sam rok produkcji i miejsce... Zastanawia mnie tylko to, że na pudełku dają ilustracje większej blaszki i co więcej wykorzystania jej na modelu, bo to czasami może decydować o wyborze modelu, otwierasz a tu taki przekręt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 30 Sierpnia 2014 Share Napisano 30 Sierpnia 2014 Widać mieli nadmiar pudełek z poprzedniego wydania i popakowali w nie elementy ze wznowienia. Na pudełku mojego Ferdinanda jest data 2006 a model zakupiony 2 miesiące temu po świeżej dostawie Dragona. Data na pudełku wg mnie oznacza tylko katalogową datę wydania modelu i nie ma się co nią sugerować. Krótko mówiąc Dragon takimi poczynaniami nacina klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 30 Sierpnia 2014 Share Napisano 30 Sierpnia 2014 Na nieszczęście Dragon poszedł po rozum do głowy.Ilość dodatków ,a cena,a jakość.Taki Trumpek czy HB sprzedają modele po 200 pare z podstawową blaszką,albo i nie a tu Dragon na wypasie za 150-185 PLN.Przkręt ,przekrętem ale mogli chociaż dać jakieś info o istnieniu okrojonej wersji.Kurde gdzie te czasy kiedy kupiłem Tygrysa Królewskiego z zimmem i full dodatkami za 120 zeta.Dość o tym kiedy zaczynasz budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Sierpnia 2014 Share Napisano 30 Sierpnia 2014 .. .Data na pudełku wg mnie oznacza tylko katalogową datę wydania modelu i nie ma się co nią sugerować.. No właśnie nie na pudełku tylko w instrukcji.Na pudełku jest w obu przypadkach to samo. Czyli specjalnie dla obu wersji zrobili odrębną instrukcję.I opakowanie oszukuje potencjalnego kupca. ... .Przkręt ,przekrętem ale mogli chociaż dać jakieś info o istnieniu okrojonej wersji.. No właśnie i w takim przypadku ta dyskusja by nie miała miejsca.Wszystko by było jasne. Czekamy na dalsze postępy w budowie. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2014 Dość o tym kiedy zaczynasz budowę? Już zacząłem, ale sama wanna z podstawowymi elementami to raczej za wcześnie by pokazać, bo co tu komentować poczekam z fotkami na sklejoną wannę z budą i błotnikami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 22 Września 2014 Autor Share Napisano 22 Września 2014 Obiecane zdjęcia z postępu prac. W zasadzie nie ma czego komentować, bo to czysta proza modelarskiego życia więc z kronikarskiego obowiązku wrzucam, więc nie obrażę się o brak komentarzy. Wolę byście je jak co zostawili na galerię. Buda złożona na sucho na resztę, więc nie przejmować się szparą z przodu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 Fakt, na tych etapach za dużo nie ma co mówić. Klej dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 Postęp modelarski jest. Bo frajda jest przy sklejaniu. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 28 Września 2014 Autor Share Napisano 28 Września 2014 Mozolnie zmierzam do końca budowy głównej bryły pojazdu. Osobno będę pracował nad narzędziami i wkleję je na pomalowany pojazd (przynajmniej większość z nich). Podstawowa blacharka za mną. Gąsienice pomalowane już czarnym podkładem będą robione równocześnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldeczek Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 No dawaj dalej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 2 Października 2014 Share Napisano 2 Października 2014 Spoko jest. Dawaj dalej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Października 2014 Autor Share Napisano 2 Października 2014 Jutro update z wieżą i anteną Cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 5 Października 2014 Autor Share Napisano 5 Października 2014 Obiecane zdjęcia modelu. Całość już w zasadzie zrobiona tylko wszystko będę malował osobno zarówno podkładem jak i docelowymi kolorami. Gęsi już złożone schną po podkładzie, reszta szary sufracer 500. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 6 Października 2014 Share Napisano 6 Października 2014 Fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi