Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Urlop minął . Jako , że warsztatu malarskiego na wyjazd nie byłem w stanie zabrać , to i Renówka musiała sobie poczekać . Ale mogłem zabrać Hoczka , cążki , klej i papier ścierny , więc na kolanie wieczorkami sobie wydłubałem ile mi czasu starczyło . Trzeba powiedzieć , że sam model jest dość gówniany i trzeba przy nim gŁEMboko waloryzować

Niezastąpiony Janusz opracował już malowanie dla naszego Hoczka z września 1939 i takiego będę chciał odtworzyć . Tymczasem wracam do Renówki

Mam tyle zrobione :

hot6_zps570fd392.jpg

hot4_zps5513355c.jpg

hot3_zpsdc6f0f85.jpg

hot1_zpse6c17254.jpg

hot5_zpsa01f4147.jpg

Napisano

Kolejny żabojad. I dobrze, fajnie że się za nie bierzesz bo przynajmniej człowiek sobie poogląda coś innego niż Teciaki i Panzery. Możesz napisać w skrócie co poprawiałeś?

Napisano

W skrócie Krzysiu to błotniki są za długie i mają taki kształt , że nie przylegają do kadłuba w jego przedniej części , górna część kadłuba jest za krótka i trzeba było ją odrobinę wydłużyć , żeby się jakoś skomponowała z dolną , trochę pracy będzie wymagało obrobienie otworów na klapy na kadłubie , bo po pasowaniu tychże słabo to wygląda . Dodałem listwę wokół kadłuba na łączeniu dołu z górą . Koła napinające trzeba też wycyrklować odpowiednio , bo jeżeli przylepi się je w miejscu gdzie "powinno" się je przylepić , nie można przewlec gąsienicy między kołem a błotnikiem . W sumie nic takiego , ale tamka , meng czy takom to to nie jest

p.s. Widzę tera właśnie , że zaszpachlowałem nierówności na wieży po obu stronach w okolicy "łożyskowania" lufy , a powinny być tam takie lekko eliptyczne otworki

Napisano
Nie wiem czy narzędzia to wersja finalna, ale kilof ma ogromny ślad po wypychaczu. Czekam na więcej

kilof_zpseb4bab8a.jpg

Według mnie to nie jest ślad po wypychaczu . Inna sprawa to to , że go przykleiłem odwrotnie . Czekam na zamówiony zestaw blaszek to co nieco tam poprawię .

Napisano

Pamiętaj tylko, że Polska kupiła czołgi w wersji H35... Trumpek i Bronco to wersja późniejsza różniąca się przede wszystkim innym tyłem kadłuba (podwyższony). Jeśli więc chcesz zrobić model w klimacie Wrzesień 1939 musisz sciąć część nadsilnikową....