drabik Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 ... czyli Sęp i Zefir... Rozpisywać się o nich nieprzesadnie mam co, bo znane są i mam nadzieję, że trochę lubiane...;) Dostanie mi się zapewne (i słusznie) za to i owo a niektórzy (i też słusznie) postanowią się nie odzywać;) Ale ja i tak je pokażę Pozdrawiam Krzysiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławekb Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 Zaraz mi się przypomina....Jantar,Mucha i pierwsze kroki w plastikowej zabawie .....fajnie,że kleisz takie rarytasy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted September 1, 2014 Share Posted September 1, 2014 No śliczniusie są Fajnie zrobione ramy oszklenia w Sępie, ale wydaje mi się że płozy chyba nie pomalowałeś tak jak być powinno. Zefirek fajny, malowany jak oryginał chyba bo z tymi malowaniami różnie było. Poligrafia PRLu różne cuda pokazywała Ogólnie bardzo fajne szybowczyki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drabik Posted September 1, 2014 Author Share Posted September 1, 2014 Artur - no właśnie... widzisz... z tymi elementami to jest magia: http://www.szybowce.fotoedytor.com/galeria/displayimage.php?album=random&cat=54&pos=-2618 i teraz muzealny: http://www.piotrp.de/SZYBOWCE/pis1.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikolaj75 Posted September 1, 2014 Share Posted September 1, 2014 Witaj Krzysiek. Cieszę się, że jesteś aktywny modelarsko i wypracowujesz sobie bardzo ciekawą niszę szybowniczą. Modele rzadko spotykane i jeśli pójdziesz tą drogą, to tylko przklasnąć. Sęp swego czasu doczekał się bardzo dokładnej minimonografii w Aeroplanie i w jego przypadku bardzo oczekiwane byłoby pójście w nieco dalej posunięte detalowanie lub chociażby próba bardziej zróżnicowanego malowania - płat w Sępie to fantastyczne pole do popisu. Może miałbyś ochotę wykonać go jeszcze raz, kilka prostych metod pozwoliłoby stworzyć perełkę. Jeśli masz ochotę przejrzyj zaproponowany przeze mnie sposób malowania płata w motolotni - myślę, że mógłby znaleźć zastosowanie w Sępie. Czekam na kolejne modele, pozdrawiam - Mikołaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted September 1, 2014 Share Posted September 1, 2014 Mikołaju, sugerujesz któreś z tych malowań Mam je w poczekalni Krzysiek, zapewne zależne to było od epoki, napraw, remontów itd, itp. Kij z tym, ważne że wyszło To teraz prosimy o Muchę, Jantara i Bociana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted September 1, 2014 Share Posted September 1, 2014 Fajne szybowce _____________________________________________________ Na warsztacie : Po-2 - ICM 1/72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikolaj75 Posted September 1, 2014 Share Posted September 1, 2014 Artek - więcej malowań nie da się raczej zasugerować. Czerwone akcenty zresztą i tak dotyczą prototypu i tu trzeba by uważać na odmienny wznios skrzydeł. Nie tyle chodzi mi o schemat malowania, co o wyciągnięcie ciekawej konstrukcji krytej sklejką i płótnem z charakterystycznym załamaniem płata. W tym wypadku malowanie będzie musiało być przemyślane i zaplanowane bardzo precyzyjnie. Krzychu zamilkł - pewnie Gila szykuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drabik Posted September 1, 2014 Author Share Posted September 1, 2014 Gila nie, jego przekąskę - insekta;) A problem z poszyciem jest nieco innej natury - pomysłodawca wykonał ugięcia... na zewnątrz;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted September 1, 2014 Share Posted September 1, 2014 Oho, słyszę coś brzęczy już Odnośnie poszycia to tutaj mamy wypchnięcia, a nie ugięcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek38 Posted September 1, 2014 Share Posted September 1, 2014 Bardzo ładne modeliki Ładnych parę lat wstecz kilka z tych ważek skleiłem i bardzo miło je wspomniałem, dzięki Twojej galerii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drabik Posted September 1, 2014 Author Share Posted September 1, 2014 Dziękuję Miło mi, że przywołują dobre wspomnienia:) Myślę, że w szybowcach naprawdę tkwi jakaś magia... Artur - tak, coś brzęczy cichutko;) No i został jeszcze długonogi kuzyn;) Zdecydowanie najpoważniejszym wyzwaniem jest Jantar; tu jakbym się nie bronił wszystkimi kończynami przed ingerencją - to uniknąć jej się nie da... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted September 2, 2014 Share Posted September 2, 2014 No w końcu mnie zmobilizujesz chyba do skończenia Boćka, bo super sie te patyczaki ogląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted September 2, 2014 Share Posted September 2, 2014 Bo Krzych to taki szczuj jest Mnie też korci na mojego Sępa i Bociana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drabik Posted September 2, 2014 Author Share Posted September 2, 2014 UWAGA - pilna prośba:) Poproszę o podpowiedzi i najlepiej dołączony kwitek: Mucha "pudełkowa" ma malowanie biało - czerwone czy pomarańczowe? I jak dokładnie się te mazaje na niej rozkładają? W zasadzie to mam ją sklejoną, zostaje jednak to całe pier...dzulenie z maskowaniem; ale może... Także prośba jest wielka a uniżona:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted September 3, 2014 Share Posted September 3, 2014 Pudełkowe Krzysiek nie pamietam co tam wypisywali, ale w tamtej epoce Muchy zazwyczaj bywały pomarańczowo-białe, czerwono-białe lub kremowo-niebieskie. Tu masz kartonówkę w schemacie pomarańczowo-białym: http://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=122571&t=122571&page=1 Tu masz bydgoską: http://www.pinterest.com/pin/398076054534327798/ Tu czerwona: http://www.pinterest.com/pin/398076054534327800/ Tu model PZW w barwach Szwajcarii: http://www.modellversium.de/galerie/18-flugzeuge-zivil/10816-szd-22-mucha-standard-.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts