Gość Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Witam!! Zakładam ten temat z pewną nieśmiałością. Zanim jednak posypią się z Waszej strony, gromy na mnie za te wszystkie rozpoczęte i nie dokończone wątki, pozwólcie że coś wyjaśnię. Otóż modele, które pozaczynałem wcześniej i nie pokończyłem, już nie istnieją . Któregoś dnia ostro pokłóciłem się z żoną, a ona wyładowała swą złość właśnie na moich modelach . Wszystkie spadały po kolei z półki i były dobijane butem. Nie było co ratować. Straty? Dwa Abramsy M1A1 od Dragona 3535 Challenger 2 Trumpetera, wraz z żywicami Accurate Armour Stareńki Leopard 2A5 od Tamiyi T34/85 Dragona T-72 M1, którego przerabiałem na T-72B T-80UD, mój pierwszy model w życiu. No i oczywiście T-90 Menga, To miał być mój najlepszy model. Jeszcze dźwięczą mi w uszach słowa żony: Ten jest najładniejszy, to rozp...lę go na końcu :( . No cóz, wniosek jest taki: Nie wkurzajcie swoich żon, dziewczyn. Można zatem powiedzieć że swoją przygodę z modelami zaczynam na nowo. Na początek wybrałem T-80BV Trumpka. Już kiedyś zaczynałem budować model BV-ki o tu: viewtopic.php?f=87&t=27738 Wtedy pomoc w modelu obiecał mi kolega. Przerabiał dla mnie zvezdowską płytę górną pancerza. Niestety, kontakt nam się urwał, a przerabiana część, nigdy do mnie nie trafiła. Dziś, nie muszę nic już przerabiać i strugać, bo wszystko czego mi potrzeba, znaleźć mogę w pudełku Trumpetera. Ok coś o modelu. Dużo części w pudle ( 1050 włącznie z ogniwkowymi gąskami ) i troszkę blaszek. Nieźle jest ze składalnością, miły dla oka detal i ogólnie nie ma się co czepiać Minusem jest mało czytelna instrukcja. Z dodatków wykorzystuję blaszki Voyager Models, o takie: http://www.voyagermodel.com/productdetails.asp?itemid=PE35654 Dodałem też gąsienice Masterclub, które zostały mi po poprzedniej BV-ce. Zastanawiam się też czy zestawową lufę zamienić na metalową z RB Models. To się jeszcze zobaczy. No to co? Coś nie coś już posklejałem i chciałbym to pokazać: Bardzo Was proszę. To co robiłem do tej pory na tym forum, uznajcie za niebyłe. Jak pisałem, zabawę w modelarstwo zaczynam na nowo, i liczę na wyrozumiałość. Zapraszam do odwiedzania mojego wątku, proszę o jakieś wskazówki, krytykę i pozdrawiam oglądających. Cytuj
makinen Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 A ze nieśmiało spytam...jak stosunki z żoną? Cytuj
tomaszekpoz Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Ja bym rozwód zmontował... wyrazy współczucia ;) Cytuj
Gość Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 A ze nieśmiało spytam...jak stosunki z żoną? Już naprawione, choć nie obyło się bez stawiania warunków Cytuj
cortez 77 Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 po twoim poście, zaczynam postrzegać własną żonę w całkiem innym świetle . . . moja pani grozi mi że jeśli ją mocno zdenerwuję zniszczy moją kolekcję hełmów, zawsze proszę by w takim przypadku zaczęła dzieło destrukcji od tytanowej sfery . . . temat zacny, pojazd fajny, jestem mocno ciekaw twoich postępów w szczególności malowania, mam nadzieję że tego teciaka nie spotka już nic złego . . . Cytuj
Gość Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 No właśnie. Malowanie. O to jest czołg na którym się wzoruję: I bladego pojęcia nie mam, jak on jest pomalowany. Pod tymi zwałami błota i brudu, kompletnie nie widać jaki to kamuflaż. Cytuj
bazylms Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Takie życie przyjacielu. Ważne że się jakoś układa. My z moją mamy stosunek sił jak USA i Rosja. Ona ma na stanie ze trzy serwisy stołowe w tym jeden Royal Albert Country Roses -jak zabierze sie za modele to ja za nie, he,he. Tak więc występuje równowaga sił. Mam nadzieję że ten ukończysz. Cytuj
Gość Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Mam nadzieję że ten ukończysz. No postaram się Cytuj
author21 Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 U mnie sprawa jest prosta. Nożyczki i szafa z kreacjami są zakładnikami modeli . Wtedy już naprawdę "nie ma się w co ubrać" Cytuj
copycat Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 Tak odchodząc od tematu żon, z chęcią poobserwuję temat, bo sam mam ochotę na kolejną wersję t-xx. Z T-80 to mam nadzieję, że Xact będzie łatwiej dostępny w Europie. Cytuj
Paweł Czarnocki Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Któregoś dnia ostro pokłóciłem się z żoną, a ona wyładowała swą złość właśnie na moich modelach . Wszystkie spadały po kolei z półki i były dobijane butem.. Zrób to samo z Jej kosmetykami, ulubionym ciuszkiem :-) Cytuj
Gość Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 No dobra Panowie, oficjalnie zakańczam temat żon!!! Trudno, stało się, zaczynam wszystko od nowa. Tym razem chciałbym zapytać, jak poradzić sobie z fototrawionymi zawiasami łączącymi fartuchy przeciwkumulacyjne. Jak trawionkę zwinąć w rulonik, którego średnica wynosić ma 0.3 mm ? Żadną pincetą nie mogę sobie z tym dać rady. A ze zrobienia fartuchów z blaszki nie zrezygnuję, bo nie po to wydałem kasę na trawionki. Jak ktoś miałby jakieś sugestie, to prosiłbym bardzo o podzielenie się. A tu, taki niewielki postęp, wręcz postępek bym to ujął : Wlecze się to wszystko, ja wiem, ale obowiązki ojcowskie są na pierwszym miejscu. Pozdrawiam. Cytuj
lordrene Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 Cienka penseta. drut 0,3 i lecisz. Dobra tez jest lupa na glowe. Jutro zrobie malego tutka ze zdjeciami. Cytuj
Shilka (Robert T.) Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 Cześć A może zastąpisz ten detal tulejką zrobioną z kawałka igły lekarskiej? Cytuj
Demonion Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 Grześku dopiero na nudnym szkoleniu w robocie znalazłem twój warsztat. I przeglądając ten warsztat muszę sobie takiego teciaka zorganizować w tajemnicy przed wiadomo kim. Cytuj
lordrene Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 Zajrzyj tutaj w sprawie zawiasow z blaszek: viewtopic.php?f=40&t=45715 Cytuj
Gość Napisano 10 Października 2014 Napisano 10 Października 2014 Zajrzyj tutaj w sprawie zawiasow z blaszek:viewtopic.php?f=40&t=45715 Super podpowiedź lordrene . To jest właśnie to, czego mi było potrzeba. Jeszcze raz dzięki. Cytuj
Gość Napisano 12 Października 2014 Napisano 12 Października 2014 Witam! Wczoraj, bardziej dla sprawdzenia, czy to w ogóle jest wykonalne, zacząłem strugać fototrawione stelaże pod kostki ERY. Miło się zdziwiłem, gdy okazało się że nie jest to takie trudne. Na razie zrobiłem tylko jeden stelaż i dla próby wygiąłem jedną kostkę ERY, i stwierdzam że nawet znośnie to wygląda: Postaram się dziś dokończyć przynajmniej jedną stronę. Pozdrowionka. Cytuj
Demonion Napisano 12 Października 2014 Napisano 12 Października 2014 Grzechu a te kolory na zdjęciach nie będą przez przypadek w tonacji kaukaskiej z T-90. Cytuj
Gość Napisano 12 Października 2014 Napisano 12 Października 2014 Grzechu a te kolory na zdjęciach nie będą przez przypadek w tonacji kaukaskiej z T-90. Wszystko możliwe Danielu, o czym świadczyć może ta fotka: Ale może też być to malowanie: Z tego co gdzieś, tam wyczytałem jest to wóz z jakiegoś tam ośrodka szkolenia wojsk pancernych. Ja osobiście skłaniam się bardziej ku temu pierwszemu malowaniu. Cytuj
Demonion Napisano 12 Października 2014 Napisano 12 Października 2014 Obstawiam pierwszą wersję z uwagi na ten żółty dość charakterystyczny. Cytuj
Shilka (Robert T.) Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Cześć Jak tam prace na T-80BW? Podsyłam link z kilkoma zdjęciami. Powinny się przydać: http://otvaga2004.mybb.ru/viewtopic.php?id=784&p=19 Pozdrawiam Robert Cytuj
Gość Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Witam. Dawno tu nie zaglądałem z powodu choroby. Jako że podreperowałem już nie co zdrówko, ponownie zasiadłem do BV-ki. Fotki z postępu prac zapodam jutro. Przyznam się od razu że obudowując wieżyczkę kostkami ERY, poszedłem troszkę na łatwiznę i zamiast składać te fototrawione stelaże pod ERĘ Voyagera, użyłem elementów zestawowych. Wierzcie mi, gdybym tego nie zrobił, to chyba sam poprosiłbym żonę by rozdeptała ten model , to po prostu było nie na moje nerwy. Shilka, serdeczne dzięki za link do zdjęć. Świetnie uzupełnią moją kolekcję. Na chwilę obecną to wszystko, jutro zdjęcia, zatem zapraszam do oglądania i pozdrawiam Cytuj
Gość Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Witam. O to obiecane fotki, tego co wystrugałem wczorajszego wieczora. Nie jest tego wiele, ja wiem ale gorączka, kaszel i katar nie sprzyjają zabawie w modelarstwo. Jak pisałem wcześniej, poszedłem na łatwiznę z ERĄ. Składanie małych, metalowych stelaży pod kostki po prostu mnie przerosło. Jednak kiedy tak patrzę na to co w pudle dał nam Trumpeter, to uważam że wcale nie jest tak tragicznie. ERA Voyagera też będzie użyta, ale tylko na stropie wieży i na przedniej płycie kadłuba. No to chyba czas pokazać to, co zmajstrowałem: Wydaje mi się że udało mi się też, rozwiązać zagadkę malowania mojego czołgu. Z moich wnikliwych obserwacji tegoż zdjęcia: ustaliłem że kamuflaż jest zielono-szaro-czarny. W takim właśnie malowaniu będzie zatem mój model. Muszę tez przeprosić oglądających za jakość zdjęć. Na chwilę obecną nie posiadam aparatu fotograficznego i fotki muszę robić telefonem, na dworze ze względu na światło. Za 4 dzionki wypłata, to zafunduję sobie jakiś aparacik i wszystko wróci do normy. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi