Skocz do zawartości

T-80BV 1/35 Trumpeter + Voyager + Masterclub

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!! Zakładam ten temat z pewną nieśmiałością. Zanim jednak posypią się z Waszej strony, gromy na mnie za te wszystkie rozpoczęte i nie dokończone wątki, pozwólcie że coś wyjaśnię. Otóż modele, które pozaczynałem wcześniej i nie pokończyłem, już nie istnieją . Któregoś dnia ostro pokłóciłem się z żoną, a ona wyładowała swą złość właśnie na moich modelach . Wszystkie spadały po kolei z półki i były dobijane butem. Nie było co ratować. Straty?

Dwa Abramsy M1A1 od Dragona 3535

Challenger 2 Trumpetera, wraz z żywicami Accurate Armour

Stareńki Leopard 2A5 od Tamiyi

T34/85 Dragona

T-72 M1, którego przerabiałem na T-72B

T-80UD, mój pierwszy model w życiu.

No i oczywiście T-90 Menga, To miał być mój najlepszy model. Jeszcze dźwięczą mi w uszach słowa żony: Ten jest najładniejszy, to rozp...lę go na końcu :( .

No cóz, wniosek jest taki: Nie wkurzajcie swoich żon, dziewczyn.

Można zatem powiedzieć że swoją przygodę z modelami zaczynam na nowo. Na początek wybrałem T-80BV Trumpka. Już kiedyś zaczynałem budować model BV-ki o tu:

viewtopic.php?f=87&t=27738

Wtedy pomoc w modelu obiecał mi kolega. Przerabiał dla mnie zvezdowską płytę górną pancerza. Niestety, kontakt nam się urwał, a przerabiana część, nigdy do mnie nie trafiła. Dziś, nie muszę nic już przerabiać i strugać, bo wszystko czego mi potrzeba, znaleźć mogę w pudełku Trumpetera. Ok coś o modelu. Dużo części w pudle ( 1050 włącznie z ogniwkowymi gąskami ) i troszkę blaszek. Nieźle jest ze składalnością, miły dla oka detal i ogólnie nie ma się co czepiać

Minusem jest mało czytelna instrukcja. Z dodatków wykorzystuję blaszki Voyager Models, o takie:

http://www.voyagermodel.com/productdetails.asp?itemid=PE35654

Dodałem też gąsienice Masterclub, które zostały mi po poprzedniej BV-ce. Zastanawiam się też czy zestawową lufę zamienić na metalową z RB Models. To się jeszcze zobaczy. No to co? Coś nie coś już posklejałem i chciałbym to pokazać:

Zdj1190cie0225_zpse1003f15.jpg

Zdj1190cie0226_zps62c3da17.jpg

Zdj1190cie0229_zpsa476e600.jpg

Zdj1190cie0227_zpsf2190b9e.jpg

Zdj1190cie0228_zps64c500f8.jpg

Zdj1190cie0224_zpsf11ac1a5.jpg

Zdj1190cie0231_zpsb91fd96e.jpg

Zdj1190cie0232_zps93ca239e.jpg

Zdj1190cie0233_zpsc0623652.jpg

Zdj1190cie0237_zpsd06e3377.jpg

Zdj1190cie0235_zps84a314bf.jpg

Zdj1190cie0236_zps0a7fea33.jpg

Bardzo Was proszę. To co robiłem do tej pory na tym forum, uznajcie za niebyłe. Jak pisałem, zabawę w modelarstwo zaczynam na nowo, i liczę na wyrozumiałość. Zapraszam do odwiedzania mojego wątku, proszę o jakieś wskazówki, krytykę i pozdrawiam oglądających.

Napisano
A ze nieśmiało spytam...jak stosunki z żoną?

Już naprawione, choć nie obyło się bez stawiania warunków

Napisano

po twoim poście, zaczynam postrzegać własną żonę w całkiem innym świetle . . . moja pani grozi mi że jeśli ją mocno zdenerwuję zniszczy moją kolekcję hełmów, zawsze proszę by w takim przypadku zaczęła dzieło destrukcji od tytanowej sfery . . . temat zacny, pojazd fajny, jestem mocno ciekaw twoich postępów w szczególności malowania, mam nadzieję że tego teciaka nie spotka już nic złego . . .

Napisano

No właśnie. Malowanie. O to jest czołg na którym się wzoruję:

9fd1270d8a73.jpg

8ea569a503fe.jpg

26acf5e8bcc7.jpg

I bladego pojęcia nie mam, jak on jest pomalowany. Pod tymi zwałami błota i brudu, kompletnie nie widać jaki to kamuflaż.

Napisano

Takie życie przyjacielu. Ważne że się jakoś układa. My z moją mamy stosunek sił jak USA i Rosja. Ona ma na stanie ze trzy serwisy stołowe w tym jeden Royal Albert Country Roses -jak zabierze sie za modele to ja za nie, he,he. Tak więc występuje równowaga sił. Mam nadzieję że ten ukończysz.

Napisano

U mnie sprawa jest prosta. Nożyczki i szafa z kreacjami są zakładnikami modeli . Wtedy już naprawdę "nie ma się w co ubrać"

Napisano

Tak odchodząc od tematu żon, z chęcią poobserwuję temat, bo sam mam ochotę na kolejną wersję t-xx. Z T-80 to mam nadzieję, że Xact będzie łatwiej dostępny w Europie.

Napisano
Któregoś dnia ostro pokłóciłem się z żoną, a ona wyładowała swą złość właśnie na moich modelach . Wszystkie spadały po kolei z półki i były dobijane butem..

Zrób to samo z Jej kosmetykami, ulubionym ciuszkiem :-)

Napisano

No dobra Panowie, oficjalnie zakańczam temat żon!!! Trudno, stało się, zaczynam wszystko od nowa. Tym razem chciałbym zapytać, jak poradzić sobie z fototrawionymi zawiasami łączącymi fartuchy przeciwkumulacyjne. Jak trawionkę zwinąć w rulonik, którego średnica wynosić ma 0.3 mm ? Żadną pincetą nie mogę sobie z tym dać rady. A ze zrobienia fartuchów z blaszki nie zrezygnuję, bo nie po to wydałem kasę na trawionki. Jak ktoś miałby jakieś sugestie, to prosiłbym bardzo o podzielenie się. A tu, taki niewielki postęp, wręcz postępek bym to ujął :

Zdj1190cie0249_zps42cfee1d.jpg

Zdj1190cie0251_zps1c5d9852.jpg

Zdj1190cie0252_zpse424c64e.jpg

Zdj1190cie0250_zpsaa29f2bd.jpg

Wlecze się to wszystko, ja wiem, ale obowiązki ojcowskie są na pierwszym miejscu. Pozdrawiam.

Napisano

Grześku dopiero na nudnym szkoleniu w robocie znalazłem twój warsztat. I przeglądając ten warsztat muszę sobie takiego teciaka zorganizować w tajemnicy przed wiadomo kim.

Napisano
Zajrzyj tutaj w sprawie zawiasow z blaszek:

viewtopic.php?f=40&t=45715

Super podpowiedź lordrene . To jest właśnie to, czego mi było potrzeba. Jeszcze raz dzięki.

Napisano

Witam! Wczoraj, bardziej dla sprawdzenia, czy to w ogóle jest wykonalne, zacząłem strugać fototrawione stelaże pod kostki ERY. Miło się zdziwiłem, gdy okazało się że nie jest to takie trudne. Na razie zrobiłem tylko jeden stelaż i dla próby wygiąłem jedną kostkę ERY, i stwierdzam że nawet znośnie to wygląda:

Zdj1190cie0260_zps0a60a51e.jpg

Zdj1190cie0259_zps4242e361.jpg

Zdj1190cie0262_zps366a46f8.jpg

Zdj1190cie0263_zpsdc54ad58.jpg

Zdj1190cie0261_zps9a878b5e.jpg

Postaram się dziś dokończyć przynajmniej jedną stronę. Pozdrowionka.

Napisano
Grzechu a te kolory na zdjęciach nie będą przez przypadek w tonacji kaukaskiej z T-90.

Wszystko możliwe Danielu, o czym świadczyć może ta fotka:

0_a9122_147932b3_XXL_zps3eb5d319.jpg

Ale może też być to malowanie:

T-80bv_main_battle_tank_Russian_Russia_army_012_zps0cd31909.jpg

Z tego co gdzieś, tam wyczytałem jest to wóz z jakiegoś tam ośrodka szkolenia wojsk pancernych. Ja osobiście skłaniam się bardziej ku temu pierwszemu malowaniu.

Napisano

Witam. Dawno tu nie zaglądałem z powodu choroby. Jako że podreperowałem już nie co zdrówko, ponownie zasiadłem do BV-ki. Fotki z postępu prac zapodam jutro. Przyznam się od razu że obudowując wieżyczkę kostkami ERY, poszedłem troszkę na łatwiznę i zamiast składać te fototrawione stelaże pod ERĘ Voyagera, użyłem elementów zestawowych. Wierzcie mi, gdybym tego nie zrobił, to chyba sam poprosiłbym żonę by rozdeptała ten model , to po prostu było nie na moje nerwy. Shilka, serdeczne dzięki za link do zdjęć. Świetnie uzupełnią moją kolekcję. Na chwilę obecną to wszystko, jutro zdjęcia, zatem zapraszam do oglądania i pozdrawiam

Napisano

Witam. O to obiecane fotki, tego co wystrugałem wczorajszego wieczora. Nie jest tego wiele, ja wiem ale gorączka, kaszel i katar nie sprzyjają zabawie w modelarstwo. Jak pisałem wcześniej, poszedłem na łatwiznę z ERĄ. Składanie małych, metalowych stelaży pod kostki po prostu mnie przerosło. Jednak kiedy tak patrzę na to co w pudle dał nam Trumpeter, to uważam że wcale nie jest tak tragicznie. ERA Voyagera też będzie użyta, ale tylko na stropie wieży i na przedniej płycie kadłuba. No to chyba czas pokazać to, co zmajstrowałem:

Zdj1190cie0268_zps59966ede.jpg

Zdj1190cie0270_zps83641cbb.jpg

Zdj1190cie0271_zps85d010fc.jpg

Zdj1190cie0272_zpsc0c52546.jpg

Zdj1190cie0273_zps696d995f.jpg

Wydaje mi się że udało mi się też, rozwiązać zagadkę malowania mojego czołgu. Z moich wnikliwych obserwacji tegoż zdjęcia:

d6f26ca91e61_zpsfa7ab9e9.jpg

ustaliłem że kamuflaż jest zielono-szaro-czarny. W takim właśnie malowaniu będzie zatem mój model. Muszę tez przeprosić oglądających za jakość zdjęć. Na chwilę obecną nie posiadam aparatu fotograficznego i fotki muszę robić telefonem, na dworze ze względu na światło. Za 4 dzionki wypłata, to zafunduję sobie jakiś aparacik i wszystko wróci do normy. Pozdrawiam