retopa Napisano 5 Listopada 2014 Share Napisano 5 Listopada 2014 Obrysuj dolną część kadłuba na kawałku polistyrenu (jakieś 2-3 mm grubości). Będziesz miał część podwodną, którą będzie widać przez prześwitującą wodę. Ja tak zrobiłem przy Popowie i Nowgorodzie. Rozumiem, że woda będzie z żelu Vallejo? Zresztą świetną wodę zrobiłeś dla Liberciaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 5 Listopada 2014 Share Napisano 5 Listopada 2014 Biegło połączenie? Na tych papierach co ja oglądam, to nic takiego nie ma.Jeśli to PM to byłbym ostrożny z wiernością do oryginału... ...bo przecież mógł tam biec jakiś kabelek...prawda? zerknij tu: coś tam chyba biegnie poziomo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 5 Listopada 2014 Share Napisano 5 Listopada 2014 sorry - Tama po prawo oczywiście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 5 Listopada 2014 Autor Share Napisano 5 Listopada 2014 coś tam chyba biegnie poziomo..Nic nie widzę Sprawdziłem jak to rozwiązali w 1/350 i tam na przedniej półokrągłej części jest ślad, ale po bokach już nie blacman Ty będziesz wiedział co to za 'kwiatki' wyrastają po bokach nadbudówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 5 Listopada 2014 Share Napisano 5 Listopada 2014 Nic nie widzę wszystko było: i relingi i linie podziału... typ Tenryu ( bardzo zbliżony do typu Kuma) Ten pomost był rozbudowany. Prawdopodobnie po uszkodzeniach przez sztorm w czasie rejsu na Pearl Harbor. Wtedy Tama była dokowana w Yokosuka... IJN Tama 1925 Oi 1924 Tama 1942 ... co to za 'kwiatki' ... wg nie instalacja elektryczna ze skrzynkami. tu masz jeszcze parę zdjęć modelu w skali 1/150 autorstwa Koji Okimoto: może będą pomocne.... powodzenia w budowie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 może będą pomocne....O tak! DziękujęRozwiązuje to sprawę szpachlowania. Te 'kwiatki' kojarzę, że gdzieś mam na blaszkach do jakiegoś modelu i są zakończone przekreślonymi kółkami (coś jak celowniki); może to i skrzynki. Ten model w 1/350 fajny, szkoda tylko, że o ile pamiętam, to nigdzie nie ma innych zdjęć, tylko te trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 jeszcze jedno zdjęcie modelu Pana Okimoto się odnalazło..: i jeszcze pomost rzeczywisty ale krążownika Kuma z 1935 roku. Akurat Tama i Kuma niewiele się różniły: Widać dość wyraźnie skrzynki. Sam teraz nie wiem czy to nie był system wentylacji... Nigdy szczegółowo nie studiowałem tego typu krążowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 jeszcze jedno zdjęcie modelu Pana Okimoto się odnalazłoI na nim widać końcówki 'kwiatków' w postaci kółek. Na kartonówce Sendai ktoś zrobił tak: I tak też mam na blaszkach do swojego. Może to były jakieś pokrętła? Jeśli to PM to byłbym ostrożny z wiernością do oryginałuKamuflaż w/g ich schematu był nie tylko na burtach czy nadbudówkach, ale również na pokładzie. Nigdzie nie znalazłem zdjęcia Tamy czy Kiso z góry dla potwierdzenia. Myślisz żeby potraktować ich schemat jako SF i zostawić cały pokład w linoleum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Listopada 2014 Share Napisano 9 Listopada 2014 I tak też mam na blaszkach do swojego. Może to były jakieś pokrętła? Penetruje sie temat. Dam znac... odnosnie linoleum... Nie sadze aby malowano go w kamuflaz... ale tu pewnosci nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 9 Listopada 2014 Autor Share Napisano 9 Listopada 2014 A był jakiś wczesnowojenny japoński okręt z kamuflażem na pokładzie? Bo pod koniec to malowali np. lotniskowce. Takie malowanie Tamy występuje tylko na schematach PM i Blueprinta. Nie wiem skąd je wzięli, bo nie analazłem żadnego zdjęcia Tamy czy Kiso z góry. Japończycy z Pitroad czy Tamiyi, też nie każą malować pokładu w swoich modelach, choć to akurat słaby argument. Jest ciekawa strona o przebiegu służby japońskich okrętów (combinedfleet) i wspominają tam o położeniu kamuflażu 2 grudnia 1941 na burty i nadbudówki, nie wspominając nic o pokładzie. Ja zostawiam pokład w linoleum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Listopada 2014 Share Napisano 9 Listopada 2014 Nie było kamo na pokładzie. Generalnie było kamo poziomego.... Jak również nie było nigdy kamo na linoleum.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 9 Listopada 2014 Share Napisano 9 Listopada 2014 Kamo na linoleum wyklucza się samo z siebie. Materiał jest ciężki do pomalowania trwałą farbą. Jeżeli chodzi o malowanie całokształtu to o ile dobrze pamiętam to odpowiednim kolorkiem będzie XF-77 Tamki na kadłub. Problemem jest ustalenie odcienia zawsze ponieważ każda stocznie miała swoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 11 Listopada 2014 Autor Share Napisano 11 Listopada 2014 Mostek zadaszony, właściwie gotowy do malowania. Na głównym maszcie jest pełno różnych budek Teraz trzeba to przykleić do tego co wystaje z pokładu i poszpachlować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Ależ Ty masz wielkie łapska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Odnośnie "kwiatków" ścianach nadbudówki. Najpewniej są to zawory do awaryjnego obniżenia ciśnienia pary. I tak właśnie śmiechowato wyglądają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 Ależ Ty masz wielkie łapska Faktycznie, Japońce powinny się bać Kruca, aż chyba sam w Tamę zainwestuję... Jeno w karton, jakaś 200-tka, 700-tka to już nie dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 18 Listopada 2014 Share Napisano 18 Listopada 2014 To tak amerykańska odmiana Wunderwaffe Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 11 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2015 Niewiele mam do pokazania. Nadbudówka połączona z częścią na pokładzie, ale ciągle na etapie szlifowania. Za maszt się wziąłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2015 Kończę kominy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 21 Grudnia 2015 Share Napisano 21 Grudnia 2015 Nie ma to jak w Święta posiedzieć przy kominku... A co dopiero przy trzech. Powodzenia w dalszej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 23 Grudnia 2015 Share Napisano 23 Grudnia 2015 Doody, zabijasz Widzę, że Tama zMarchwiWstała Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 10 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2016 Jakiś filtr na to położę żeby zbić kontrast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 10 Stycznia 2016 Share Napisano 10 Stycznia 2016 Czekam na ciąg dalszy. Jak na razie miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2016 Wszystkie pokłady na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 13 Stycznia 2016 Share Napisano 13 Stycznia 2016 Podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi