Skocz do zawartości

LiM 6 bis Smer 1/48

kowal76

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 183
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Poprawiłem nieznacznie numer boczny. Na zdjęciach słabo widać, ale obramowanie nie jest białe lecz żółte. Psiknąłem numer lakierem matowym, po czym dodałem białą farbką poziome linie w cyfrze 0. Na koniec wszystkie białe obramowania potraktowałem żółtą kredką oraz dodałem troszkę przetarć. Miałem jeszcze poprzycinać cyfrę zero po rogach ale wolałem zostawić tak jak jest by nie zepsuć.

Co do użycia taśmy stwierdziłem, że za duże ryzyko, ale dzięki za radę .

Nie chciałbym aby kolejny model wylądował w śmietniku.

Na koniec model psiknąłem sido.

PICT0037.JPG

PICT0043.JPG

bypicasa2html.gifcreated by

PICT0002.JPG

PICT0005.JPG

CDN.

Ładny ! ... daj się namówić na wymiane lufy prawego działka,zrób te charakterystyczne prostokatne dziury w lufie i powieksz rozmiar

I zaczęło się . Lufy mogę dorobić nawet po skończeniu modelu. Gdzieś kiedyś widziałem chyba gotowe lufy jakiejś firmy. Może z igły zrobię.

Jakie gotowe, nawierc okrągły profil /np ramka/ pozniej nozykiem wytniesz albo pilniczkiem wypiłujesz po 2 dziurki z obu stron , i nie narzekaj a bedziesz co najmniej zadowolony

Nie narzekam to był żart z tym zaczęło się:).

W końcu przyszedł czas na washa którego tak unikałem.

Jest to mój pierwszy wash w życiu, nie licząc próbowania kiedyś farbą olejną Humbrola na MiG 17 Plastyka. Próby były katastrofalne.

Użyłem gotowego washa Tamiya w kolorze brązowym. Nadmiar ścierałem White Spiritem AK.

Wyszło tak sobie, ale jak na pierwszy raz to jestem zadowolony .

PICT0002.JPG

PICT0005.JPG

PICT0010.JPG

PICT0013.JPG

PICT0015.JPG

PICT0016.JPG

PICT0019.JPG

CDN.

Bardzo podoba mi się. Lubię jak z całkiem przeciętnego zestawu budujesz takie ładne miłe dla oka modele. Fajnie, że prowadzisz ten warsztat może dzięki niemu nie sprzedam swojego Lima-6M SMERU 1/48.

Pozdrawiam Focus

Bardzo podoba mi się. Lubię jak z całkiem przeciętnego zestawu budujesz takie ładne miłe dla oka modele. Fajnie, że prowadzisz ten warsztat może dzięki niemu nie sprzedam swojego Lima-6M SMERU 1/48.

Pozdrawiam Focus

Cieszę się, że może się podobać. Dzięki.

Bardzo przyzwoicie. Aczkolwiek "ajabym" na spodzie spróbował jeszcze troszeczkę wytrzeć tego washa, żeby był bardziej subtelny, albo zapuścić linie innym kolorem (np. ciemnoszarym)

Bardzo przyzwoicie. Aczkolwiek "ajabym" na spodzie spróbował jeszcze troszeczkę wytrzeć tego washa, żeby był bardziej subtelny, albo zapuścić linie innym kolorem (np. ciemnoszarym)

Dzięki. Właśnie jestem w trakcie poprawek.

Dziś dokleiłem jeszcze niektóre elementy przed położeniem końcowego werniksu.

Już nic nie będę przy nim kombinował bo przekombinuję . Dodam jeszcze małe okopcenia w okolicach działek.

Strasznie nie lubię przyklejać tych anten po pomalowaniu. Nie chcą za bardzo się trzymać na super glue :(.

PICT0003.JPG

PICT0010.JPG

CDN.

Mam rozumiec ze jak przyjdzie Ci Master to wymienisz lufy i pitotki? Ja przymierzam sie do zrobienia Lima-5 i Lima-5P z zestawow Hobby Bossa... A tak na marginesie jaka byla roznica pomiedzy Limem-5P a Limem-6M? A jeszcze jedno, jak zmywales nadmiar washa spiritem to nie wchodzil Ci w reakcje z farba?

Mam rozumiec ze jak przyjdzie Ci Master to wymienisz lufy i pitotki? Ja przymierzam sie do zrobienia Lima-5 i Lima-5P z zestawow Hobby Bossa... A tak na marginesie jaka byla roznica pomiedzy Limem-5P a Limem-6M? A jeszcze jedno, jak zmywales nadmiar washa spiritem to nie wchodzil Ci w reakcje z farba?

Jak przyjdzie to zapewne zamontuję.

Co do różnicy pomiędzy LiM 5P i LiM 6M, to tą najbardziej widoczną w LiM 6M jest dodanie pylonów pod dodatkowe uzbrojenie tak jak w Lim 6 bis. Co do innych różnic to aż tak obeznany w temacie nie jestem.

A tak na marginesie jaka byla roznica pomiedzy Limem-5P a Limem-6M?
Tak po najmniejszej linii wysiłku: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lim-6
W miarę, jak myśliwce przechwytujące Lim-5P stały się przestarzałe, od 1971 przebudowywano je do standardu Lim-6bis, oznaczając Lim-6M. Usunięto z nich radary, pozostawiając ich osłony nad wlotem powietrza do silnika i w przegrodzie tego wlotu. Wyposażono je w dodatkowe pylony podskrzydłowe, ale nie w spadochrony hamujące.

Mam pytanie, w których dokładnie miejscach na spodzie kadłuba znajdują się antenki w kształcie litery L ?. Nigdzie nie mogę znależć rysunku lub fotki pokazujących gdzie są zamocowane.

http://galeria.aviateam.pl/photo/11646

Dzięki. Takie fotki to mam, chodzi mi o to czy są centralnie w osi kadłuba, czy może troszkę przesunięte na bok.