Super Moderator Reflect Napisano 29 Grudnia 2014 Super Moderator Share Napisano 29 Grudnia 2014 Witam Jakiś czas temu rozpocząłem budowę tego merdecesa (tutaj warsztat) - trochę jednak trwało zanim udało mi się go obfotografować. Ten model to fragment dioramy, której relację prowadzę tutaj. Co by nie przedłużać - zapraszam do galerii. Pełna galeria TUTAJ - zapraszam pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Ładny model, fajne dodatki jednak brudzenie nadwozia mnie nie przekonuje. Ale to moje odczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Christian- model elegancki. O zaletach pisałem w warsztacie. Co do brudzenia- mnie rownież niezbyt przekonuje. Grudy błota na karoserii są ok, ale wyżej chyba zbyt duże te ciapki. Poza tym porównujac do BTR to masz zupełnie inny kolor, a poruszały się po tej samej drodze. Coś tu nie gra. Wiem, ze można to pózniej na podstawce zgrać, ale po co tu jasny piach, a tam ciemne błoto??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Model piękny, szkoda, że nie robią go w 1/24. Fajne elementy dodatkowe, niestety fakt co do brudzenia coś tu nie gra już na 1 rzut oka - błoto wyszło świetne to przy kołach, zderzakach etc. Reszta "nalotu" w postaci błota, które w dużych kropach rozprysło się na masce, szybie i dachu w ten sam sposób mało realistyczne, wg mnie za dużo. Fajnie też jakbyś zrobił ślad po wycieraczce z przodu. Ogólnie sam model pomijając brudzenie jak dla mnie 10/10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Rzuciło mi się w oczy dokładnie to samo, co makinenowi - różne odcienie brudu na tym modelu i na BTRze. Mnie również nie przekonuje brudzenie, zwłaszcza źle wyglądają rozbryzgi na zbliżeniu spodu od tyłu (4. zdjęcie od dołu). I kolejna rzecz - podobnie jak w BTRze koła wydają mi się niedopasowane brudzeniem do reszty modelu, ale też i do terenu (za czyste). Ale przymykając oko na brudzenie - znakomicie to wyszło Kolor, detale, ładunek Postawiłbyś "na sucho" koło transportera i jakaś fotka, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 29 Grudnia 2014 Cześć Dziękuję za komentarze. Na pewno macie sporo racji co do wielkości plam błotnych w górnych partiach pojazdu - nie do końca to było zamierzone muszę przyznać. Jednak kontrola nad efektem jest mocno utrudniona - najzwyczajniej w świecie po nałożeniu (napryskaniu) błota i kurzu gdy surowiec jest mokry - nie do końca jest widoczne, czy ilość/wielkość efektu jest w skali czy może już ponad. Po zaschnięciu co prawda większe bryły, można po prostu oderwać szczypczykami, mniejszych czasem nie idzie już zniwelować. No i fundamentalna sprawa... to fakt, że z odległości około metra, 50% plamek błota całkowicie nie widać... zdjęcia makro bardzo obnażaja ale na żywo większość elementów wyglada ok. Sprawa kolorów, hmmm - nie wiem za bardzo co mam napisać, bo akurat błoto na pojazdach i kolejność nanoszenia specyfików była niemal identyczna. Kolorów podstawki, którą zaprezentowałem z BTR-em proszę nie bierzcie pod uwagę - już pisałem wiele razy, ta podstawka była zrobiona tylko i wyłącznie dla treningu (również kolorystyka). Obydwa pojazdy (BTR oraz mercedes), staną na całkowicie nowej podstawce (czekam na kilka narzędzi i mam nadzieję, że rozpocznę na początku lutego). Kolorystyka obydwu pojazdów oraz podstawki będzie wspólna - dopiero tam przystąpię do "filtrowania" powierzchni oraz finalnego kurzenia pigmentami całości. Cieszę się, jednak że niektóre elementy wam przypadły do gustu, acha ślady na wycieraczkach są, ale bardzo subtelne - zerknijcie do finalnej galerii tutaj na niektórych fotach lepiej widać. Na koniec jeszcze foty obydwu pojazdów - dla porównania kolorów oraz wielkości plam błota ;-) dzięki jeszcze raz! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Ja o brudzeniu się nie wypowiadam, bo to nie moja działka (wolę błyszczące). Na +: "klapnięte" tylne zawieszenie Na - : nie pomalowana uszczelka bagażnika i nakładka pasa tylnego (nie wiem jak uszczelki drzwi bo nie widać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 29 Grudnia 2014 Cześć adamuss! Dzięki za koment! Sprawa jak najbardziej do poprawienia (muszę jeszcze raz foty oryginału obadać). I pytanko, co masz na myśli piszac: "nakładka pasa tylnego" ??? Która to część? Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 No nareszcie Świetnie się prezentuje. Sprawy kontrowersyjne wymienili koledzy, więc powtarzać się nie nie będę Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Sorki, że tak obrazkowo i łopatologicznie ale mam nadzieję, że się nie obrazisz ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 29 Grudnia 2014 Super dziękuję za wyjaśnienie adamuss! Na pewno poprawię! @Messer Dzięki :-) Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 I sprawdza sie niestety stara prawda jak to zdjecia wyolbrzymiaja. Widzialem tego mietka na zywo w Telford i przyznam jak sie na niego patrzy to naprawde wyglada ok. Plamy blota w zadnym razie nie wydaja sie zbyt wielkie, a i obok btr-a (tez widzialem na zywo) wyglada tak jak powinien. Ja jetem pod wrazeniem i czekam na calosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian B. Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 Super konwersja słynnej "beczki" , miło się to ogląda Jako miłośnik Mercedesów, zwrócę uwagę , w formie żartu oczywiście, że to jest model w automacie, a ma dzwignie zmiany biegów z manuala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 30 Grudnia 2014 Hmmm... to dziwne - bo mnie się wydawało, że akurat dźwignia jest ok (zresztą pamietam dobrze bo miałem taki samochód) Tu masz fotę warsztatową: Zerknij proszę na tę fotkę: pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian B. Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Chodziło mi oto że w modelu mieszek wygląda jak ten. A i na obu zdjęciach oryginału, kierownica jest po lifcie. Moje hobbystyczne zboczenie Edytowane 30 Grudnia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 30 Grudnia 2014 Kurcze, masz racje... No cóż, wtopa, nie dopilnowałem :-( następnym razem będę czujniejszy. Dzięki i do usłyszenia Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian B. Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 Nie żartuj, jaka wtopa. Fajny model wyszedł ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 24 Marca 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 24 Marca 2015 Witam Udało się tym modelem wywalczyć brąz w kategorii samochodów na tegorocznym Southern Expo w Londynie - trochę niespodziewanie, ale zawsze cieszy :-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Takim starym zakurzonym modelom medale dają w tym UK-ju? ;) A tak na serio, to gratulacje, należało się Kiedy całą dioramę dokończysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Podpinam się pod gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 25 Marca 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 25 Marca 2015 Witam Dzięki za gratulacje - to bardzo miłe! @karambolis8 Temat dioramy na razie musi trochę poczekać, spore perturbacje natury praca/mieszkanie etc powodują, że nie jestem w stanie realizować poważnych projektów - ale na pewno temat nie umarł, po prostu czeka na lepsze czasy ;-) pozdrawiam serdecznie Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 Świetnie wyszedł Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi