Jump to content

AT-L w LWP

n_lukasz
 Share

Recommended Posts

Jako, że pomału się przymierzam do budowy tego pojazdu. Poszukuję rysunków zdjęć tego ciągnika w słuzbie w LWP.

Jedynie udało mi się znaleźć jedno zdj jako pojazd do nauki jazdy. Z tego co czytałem ciągniki te miały służyć do holowania armat p.lot S-60. Z góry będę wdzięczny za pomoc.

Zdj "L"

ciagniki.jpg

Dokładnie jak napisał Irek.

Poza tym, byłoby sporą niepoprawnością polityczną w tamtych latach używać do oznaczenia nauki jazdy litery "L" , którą jak wiadomo zapożyczono z języka kraju mocno przesiąkniętego zachodnią kapitalistyczną zgnilizną

Kwadraty z literami oznaczaly X[lufy armatnie] bojowy,L liniowy,T gospodarczy,E eksploatacyjny[wystepowal jeszcze w latach osiemdziesiatych w postaci malej literki E obok numeru taktycznego ],K konserwacyjny.

Z tego co ja widziałem na fotkach, symbole były malowane bezpośrednio na kolorze pojazdu, bez dodatkowego tła, np tak ja na moim modeliku:

file.php?id=2902&mode=view

Podpis do zdj w moim pierwszym poście to: "Początek lat 60. ciągnik AT-L jednego z pododziałów szkolnych Wojska Polskiego".

Po dwa ciągniki ze 102 zamówionych służyły w szkołach kierowców w Ostródzie , Ostrowie Wielkopolskim oraz Chełmie.

A zatem nic sie nie wyjaśnia co do "L" na burcie.

A tu rys. który znalazłem w "Poligonie"

atl_zpsb47277d1.png

Na facebook Ludowe Wojsko Polskie [GRH Sojusz] znajdz FOTOGRAFIE ARCHIWALNE LWP Z LAT 1950-1970.Znajdziesz tam ciagnik z 3 daplot 5 Dywizji Pancernej z 1964 roku.

Dzięki. Dorwałem poligon z 2009 jest tam kilka zdj. może się przydadzą. Choć co tej "L" mam mieszane uczucia. Na kalkach toro tablice rejestracyjne wz. 56 i 76 wystepuje; nauka jazdy w okręgu oraz "L" w niebieskim kwadracie z białą obwódką przypominającą tą ze zdj.

polecam książkę "Pojazdy Ludowego Wojska Polskiego "autor Tomasz Szczerbicki , zdięcia akurat AT-L nie ma żadnego ale jest ogromna ilość fotografii innych pojazdów gdzie widać wszelakie oznaczenia w tym [L]

Choć co tej "L" mam mieszane uczucia. Na kalkach toro tablice rejestracyjne wz. 56 i 76 wystepuje; nauka jazdy w okręgu oraz "L" w niebieskim kwadracie z białą obwódką przypominającą tą ze zdj.
Więc przeczytaj raz jeszcze to co napisał imt i dei, a jeśli nie to nadal wyważaj otwarte drzwi... Powodzenia

Bić pianę każdy potrafi.Jednak Ty swoimi wypowiedziami nic merytoryczniego nie wnosisz do tematu. Gdybyś czytał ze zrozumieniem to zauważyłbyś, że zdjęcie które wrzuciłem przedstawia pojazd szkolny. Napisałem do Toro o wyjasniesie dlaczego w kalkach wz.56- 76 dają elke.

Napisałem do Toro o wyjasniesie dlaczego ...

Pierwsze słyszę, do producenta wspomnianych w wątku kalkomanii, żadne takie zapytanie/żądanie nie wpłynęło (ani mailem, ani SMSem, ani nawet sową pocztową...)

dlaczego w kalkach wz.56- 76 dają elke.

bo rejestracje wzór '76 są aktualne do dzisiejszego dnia...

I np. w latach 90-tych nie trudno było spotkać samochód na "czarnych blachach" z L-ką zamiast starej "Nauki Jazdy"