ami Napisano 12 Marca 2015 Share Napisano 12 Marca 2015 Niestety nie dla mnie te przyjemności http://www.myupload.dk/showfile/c4ca4239gk2.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 13 Marca 2015 Autor Share Napisano 13 Marca 2015 Dziękuje ani na pewno sie przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 13 Marca 2015 Share Napisano 13 Marca 2015 Varyaga i Borodino kupowalem tu http://sklep.gpm.pl/literatura/rosyjska/plany-modelarskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeliusManu Napisano 13 Marca 2015 Share Napisano 13 Marca 2015 A teraz pytanie bo kupiłem sobie inny surfacer (http://www.true-earth.com/contents/it/p486.html), niby można nim malować aerografem ale zapycha mi dysze (0,2) jaki najlepszy surfacer do aerografu a może po prostu aerograf z większą dyszą (0,5) mi do tych wynalazków potrzebny Mam ten sam problem ale z surfacerem od Vallejo. Zwiększyłem ciśnienie malowania, rozcieńczyłem wodą destylowaną chociaż oryginał i tak jest rzadki praktycznie jak woda i też parę razy psiknie i kicha. Zawalony na całego.:( Pewnie jak pisał Gała, rozcieńczalnik zamiast wody. Dysza również 0,2 . p.s sorki za wejście w temat... Pozdrawiam Vallejo i inne podkłady (water based) do aerografu proponuję rozcieńczać dedykowanymi specyfikami (np. Vallejo 71.161) lub ewentualnie nie wodą destylowaną tylko zwykłą wodą prosto z kranu z dodatkiem kilku kropel retardera np. firmy Talens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retopa Napisano 14 Marca 2015 Share Napisano 14 Marca 2015 Warto pomóc koledze. Skontaktuj się ze mną na maila, to prześlę Ci te plany. Mam też inne, np. Borodino. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retopa Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Warto pomóc koledze. Skontaktuj się ze mną na maila, to prześlę Ci te plany. Mam też inne, np. Borodino. Przeraszam, zapomniałem podać maila: tomasz_malysz@op.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 18 Marca 2015 Autor Share Napisano 18 Marca 2015 Prace powoli zbliżają się do zamknięcia burt, zostało mi przykleić uchwyty (nie wiem jak to się zwie po fachowemu) od sieci przeciwtorpedowej. no i nadal nie zdecydowałem czy otworzyć tylne luki gdzie są działa. I teraz dwa pytania: 1. Na jaki kolor pomalować pokład tam gdzie będą działa. 2. czy takie ustawienie śrub okrętowych jak na zdjęciu poniżej będzie dobre czy odwrotnie (śruby będą ruchome) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 18 Marca 2015 Share Napisano 18 Marca 2015 Śruby zazwyczaj obracają się "na zewnątrz" przy biegu naprzód, więc jest ok. Ambrazury... jak pootwierałeś dziobowe, no to konsekwentnie rufowe też Co do pokładu przy działach w kazamatach.... zapewne coś antypoślizgowego gumoleon jakiś... walnij na szaro ( ciemno ) i się nie przejmuj za bardzi i tak g..no będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 Gwoli ścisłości, to furty, nie ambrazury, wspomniane to całość, czyli dziura+furty Lutobor, co do uchwytów sieci torpedowych, jeśli masz na myśli te "kije", na których wiszą, to są to "wytyki", jak na żaglowcach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 Gwoli ścisłości, to furty, nie ambrazury, wspomniane to całość, czyli dziura+furty Lutobor, co do uchwytów sieci torpedowych, jeśli masz na myśli te "kije", na których wiszą, to są to "wytyki", jak na żaglowcach Ot i widać Forest powrócił.... Powitać serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Marca 2015 Share Napisano 21 Marca 2015 A podziękować Lutobor, mam takie pytanko, jak się ma żywica Artwox'a do plastiku ze Zvezdy? Pomijam oczywiście kwestie blach i ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 23 Marca 2015 Autor Share Napisano 23 Marca 2015 Forest nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem, ale jeżeli chodzi o porównanie jakości to ciężko powiedzieć bo ja miałem zestaw gdzie kadłub jest zvezdy a całą resztę dorzucił Artwox także nawet nie wiem czy odlewy żywiczne kopiowali czy wykonywali sami od podstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 27 Maja 2015 Autor Share Napisano 27 Maja 2015 Jako żeby się przypomnieć powolne prace nadal trwają, burty po długich bojach mogę uznać w 90% ukończone, kombinuje z czego wykonać brakujące działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 27 Maja 2015 Share Napisano 27 Maja 2015 Jesteś sadystą... Po dwóch miesiącach zaledwie jedno zdjęcie??? Toż to sumienia trzeba nie mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Maja 2015 Share Napisano 28 Maja 2015 Dlaczego to wygląda jakby w burcie były wgłębienia w miejscach gdzie będą wytyki? No i jak pisał Forest DAWAJ WIĘCEJ FOTEK!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2015 Działa 152 mm poskładane i gotowe do malowani może uda się wieczorem podkład położyć a potem lufa Dark Iron a reszta białym Tylko dwa zdjęcia bo reszta niewyraźna i cały zestaw ostatnie 4 z prawej to działa które będą pod pokładem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 25 Lipca 2015 Autor Share Napisano 25 Lipca 2015 Troszkę czasu minęło ale najważniejsze że pokład położony, na początek przygotowanie do malowania uzbrojenia Podkład położony i w pudełku oczekujące na zamontowanie zamocowane działa w dolnych pokładach co do tych wgłębień wynikły z tego że wytyki były zamocowane podczas kładzenia podkładu a tak wyglądały zamontowane "pseudo" działa od góry Jeszcze trochę dział A teraz stan obecny działa na razie nie wklejone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 No uszanowanko Coś czuję, że szybko wrócę do okrętów patrząc na to co można z nich "wycisnąć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 Wygląda fajnie detal jest spoko działa też...ale Coś jest nie halo z tym białym na kadłubie, strasznie farfoclowaty jest. Ja wiem że to makro i gołym okiem tego pewnie nie widać. Albo malujesz za gęsta farbą i pistolet Ci pluje, albo masz farbę dobrą, ale malujesz ze zbyt dużego dystansu i część farby schnie w locie i ląduje na modelu już jako farfocle, trzecia opcja jest taka że malujesz blisko stołu i część strumienia farby odbija się od niego i wali na model w formie farfocli. Znam wszystkie te opcje z własnego niechlubnego doświadczenia, więc nie to żebym się tu lansował to kogoś kto zawsze maluje perfect Jakich farb używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 27 Lipca 2015 Autor Share Napisano 27 Lipca 2015 No właśnie nie wiem czy to nie wada farby (kadłub malowałem biała Tamyia matową w sumie to poraz pierwszy używałem białego w takiej ilości) na czerwonej ni miałem tego problemu. Mój pomysł jest taki aby spróbować wypolerować drobnym papierem ściernym tylko nie wiem czy to się uda próbował już ktoś takiego sposobu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Ja tez uzywam Tamki, akrylowe maty. Więc to ten sam biały. Używasz do rozcieńczania X20A? W jakich proporcjach mieszasz do fukawki ? Ja zazwyczaj uzywam 6:1, chociaż przy białym czasem 4:1, w zależności jak bardzo chcę się bawić cieniowaniem ( oczywiście 6, albo 4 części rozcieńczalnika na 1 część farby) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 27 Lipca 2015 Autor Share Napisano 27 Lipca 2015 ja używam X20A w proporcjach 3:1 ciśnienie 1 bar i z czymś takim nie miałem do tej pory problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Może zwiększ ciśnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Ciśnienie jest OK też psikam coś pomiędzy 15-20 psi. Przy takim ciśnieniu 3:1 może być trochę za gęste, przaynajmniej w przypadku białej, to dosyć specyficzna farba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Troszkę brudzingu przybyło żonka mówi, że za mało bo to rosyjskie(ale lupy do tego nie miała), jak dla mnie może troszkę za dużo, czyli średnie jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi