Skocz do zawartości

Varyag 1/350 ArtwoxModel

Lutobor

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 103
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

A teraz pytanie bo kupiłem sobie inny surfacer (http://www.true-earth.com/contents/it/p486.html), niby można nim malować aerografem ale zapycha mi dysze (0,2) jaki najlepszy surfacer do aerografu a może po prostu aerograf z większą dyszą (0,5) mi do tych wynalazków potrzebny

Mam ten sam problem ale z surfacerem od Vallejo. Zwiększyłem ciśnienie malowania, rozcieńczyłem wodą destylowaną chociaż oryginał i tak jest rzadki praktycznie jak woda i też parę razy psiknie i kicha. Zawalony na całego.:( Pewnie jak pisał Gała, rozcieńczalnik zamiast wody. Dysza również 0,2 .

p.s sorki za wejście w temat...

Pozdrawiam

Vallejo i inne podkłady (water based) do aerografu proponuję rozcieńczać dedykowanymi specyfikami (np. Vallejo 71.161) lub ewentualnie nie wodą destylowaną tylko zwykłą wodą prosto z kranu z dodatkiem kilku kropel retardera np. firmy Talens.

Warto pomóc koledze. Skontaktuj się ze mną na maila, to prześlę Ci te plany. Mam też inne, np. Borodino.

Prace powoli zbliżają się do zamknięcia burt, zostało mi przykleić uchwyty (nie wiem jak to się zwie po fachowemu) od sieci przeciwtorpedowej. no i nadal nie zdecydowałem czy otworzyć tylne luki gdzie są działa.

WP_20150318_003.jpg

WP_20150318_004.jpg

I teraz dwa pytania:

1. Na jaki kolor pomalować pokład tam gdzie będą działa.

2. czy takie ustawienie śrub okrętowych jak na zdjęciu poniżej będzie dobre czy odwrotnie (śruby będą ruchome)

WP_20150318_001.jpg

Śruby zazwyczaj obracają się "na zewnątrz" przy biegu naprzód, więc jest ok.

Ambrazury... jak pootwierałeś dziobowe, no to konsekwentnie rufowe też

Co do pokładu przy działach w kazamatach.... zapewne coś antypoślizgowego gumoleon jakiś... walnij na szaro ( ciemno ) i się nie przejmuj za bardzi i tak g..no będzie widać.

Gwoli ścisłości, to furty, nie ambrazury, wspomniane to całość, czyli dziura+furty

Lutobor, co do uchwytów sieci torpedowych, jeśli masz na myśli te "kije", na których wiszą, to są to "wytyki", jak na żaglowcach

Gwoli ścisłości, to furty, nie ambrazury, wspomniane to całość, czyli dziura+furty

Lutobor, co do uchwytów sieci torpedowych, jeśli masz na myśli te "kije", na których wiszą, to są to "wytyki", jak na żaglowcach

Ot i widać Forest powrócił....

Powitać serdecznie

A podziękować

Lutobor, mam takie pytanko, jak się ma żywica Artwox'a do plastiku ze Zvezdy? Pomijam oczywiście kwestie blach i ceny

Forest nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem, ale jeżeli chodzi o porównanie jakości to ciężko powiedzieć bo ja miałem zestaw gdzie kadłub jest zvezdy a całą resztę dorzucił Artwox także nawet nie wiem czy odlewy żywiczne kopiowali czy wykonywali sami od podstaw

• 2 months later...
  • 4 weeks later...

Działa 152 mm poskładane i gotowe do malowani może uda się wieczorem podkład położyć a potem lufa Dark Iron a reszta białym

Tylko dwa zdjęcia bo reszta niewyraźna

WP_20150623_001.jpg

i cały zestaw ostatnie 4 z prawej to działa które będą pod pokładem

WP_20150623_004.jpg

• 1 month later...

Troszkę czasu minęło ale najważniejsze że pokład położony, na początek przygotowanie do malowania uzbrojenia

WP_20150707_001.jpg

Podkład położony

WP_20150708_002.jpg

i w pudełku oczekujące na zamontowanie

WP_20150712_001.jpg

zamocowane działa w dolnych pokładach co do tych wgłębień wynikły z tego że wytyki były zamocowane podczas kładzenia podkładu

WP_20150712_006.jpg

WP_20150712_005.jpg

a tak wyglądały zamontowane "pseudo" działa od góry

WP_20150712_007.jpg

WP_20150712_008.jpg

Jeszcze trochę dział

WP_20150712_009.jpg

WP_20150712_013.jpg

WP_20150712_014.jpg

A teraz stan obecny działa na razie nie wklejone

WP_20150725_022.jpg

WP_20150725_023.jpg

WP_20150725_026.jpg

WP_20150725_027.jpg

WP_20150725_028.jpg

WP_20150725_029.jpg

WP_20150725_031.jpg

No uszanowanko

Coś czuję, że szybko wrócę do okrętów patrząc na to co można z nich "wycisnąć"

Wygląda fajnie detal jest spoko działa też...ale

Coś jest nie halo z tym białym na kadłubie, strasznie farfoclowaty jest. Ja wiem że to makro i gołym okiem tego pewnie nie widać. Albo malujesz za gęsta farbą i pistolet Ci pluje, albo masz farbę dobrą, ale malujesz ze zbyt dużego dystansu i część farby schnie w locie i ląduje na modelu już jako farfocle, trzecia opcja jest taka że malujesz blisko stołu i część strumienia farby odbija się od niego i wali na model w formie farfocli. Znam wszystkie te opcje z własnego niechlubnego doświadczenia, więc nie to żebym się tu lansował to kogoś kto zawsze maluje perfect Jakich farb używasz?

No właśnie nie wiem czy to nie wada farby (kadłub malowałem biała Tamyia matową w sumie to poraz pierwszy używałem białego w takiej ilości) na czerwonej ni miałem tego problemu. Mój pomysł jest taki aby spróbować wypolerować drobnym papierem ściernym tylko nie wiem czy to się uda próbował już ktoś takiego sposobu?

Ja tez uzywam Tamki, akrylowe maty. Więc to ten sam biały. Używasz do rozcieńczania X20A? W jakich proporcjach mieszasz do fukawki ? Ja zazwyczaj uzywam 6:1, chociaż przy białym czasem 4:1, w zależności jak bardzo chcę się bawić cieniowaniem ( oczywiście 6, albo 4 części rozcieńczalnika na 1 część farby)

• 2 weeks later...