Paranoid Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Swoją drogą czy ten HB to nie jest przypadkiem stary Matchbox? Bo Mathbox o ile pamiętam z lat dzieciństwa robił jakieś dwa pancury z PH - Arizonę miałem ale był jeszcze jeden, ale tamtego już nie mogę zidentyfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 A do rdzy potrzebuję jakiś specyfik? rdze chciałbym wykonać tym sposobem, chyba że jest jakiś prostszy A gdzie chcesz taką rdzę robić, czołg budujesz... Tu jest mały poradnik, może się przyda... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 30 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2015 Dzięki taltos za link A gdzie chcesz taką rdzę robić, czołg budujesz... Pozdrawiam Kotwice i przy kluzach chcę zrobić te rdzawe zacieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Katapulta na wieży C była montowana niesymetrycznie do osi wieży. Tak że otwory są w dobrych miejscach. Arizona miała 12 dział 356mm więc jest dobrze. Co do okienek na nadbudówce możesz je wyciąć i powklejać samemu kawałki profili plastikowych aby było OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Tutaj masz dosc dobrze widoczne przekoszenie katapulty w stosunku do osi symetrii: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 30 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2015 Katapulta na wieży C była montowana niesymetrycznie do osi wieży. Tak że otwory są w dobrych miejscach.Co do okienek na nadbudówce możesz je wyciąć i powklejać samemu kawałki profili plastikowych aby było OK. Nie wiedziałem tego Pomyśleć że jutro miałem łatać i wiercić Co do przeróbek to nie dla mnie w tej skali,zostawiam tak jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Nie wiedziałem tego Pomyśleć że jutro miałem łatać i wiercić (...) to co uznałem na kadłubie za wklęsłe ślady po wypychaczach okazały się otworami pod trapy a ja to zaszpachlowałem bo nie zajrzałem do instrukcji Jakbyś nie "gonił" tak z ta budową to takie sytuacje nie miałaby miejsca. Jak dla mnie to wiele z twoich błędów wynika z nadmiernego pośpiechu - modelarstwo to nie wyścigi. ostatni raz kupiłem model od hobby bossa Ja tam modele z HB sobie cenie. Szczególnie te nowe, gdzie detalistyka jest na wysokim poziomie. I nie tylko w tematyce morskiej (np. powłoka anechoiczna na tym nowym p.941 - to co wypuścił MikroMir w ogóle nie przystaje) ale i lądowej (ta nowa seria samochodów pancernych Wehrmachtu). Co więcej blaszki zawsze w standardzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 Jakbyś nie "gonił" tak z ta budową to takie sytuacje nie miałaby miejsca. Jak dla mnie to wiele z twoich błędów wynika z nadmiernego pośpiechu - modelarstwo to nie wyścigi. no wiem wiem walczę z pośpiechem i każdy następny model składam dłużej od poprzedniego dzisiaj cały dzień walczyłem z kominem i górną częścią przedniej nadbudówki, sobie wszystko ładnie zaszpachlowałem i wyszlifowałem uświadomi mnie ktoś od czego były te dwie rurki przy kominie (A8 i A14)? zastanawiam się czy je pomalować na czarno czy pordzewić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 1 Lutego 2015 Autor Share Napisano 1 Lutego 2015 podpowie ktoś jak odtworzyć imitację deskowania? w łódkach są ślady po wypychaczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Lutego 2015 Super Moderator Share Napisano 1 Lutego 2015 podpowie ktoś jak odtworzyć imitację deskowania? Np profilami evergreen... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 1 Lutego 2015 Autor Share Napisano 1 Lutego 2015 w tej skali robota nieopłacalna, no trudno musi tak zostać, tym bardziej że łodzie stoją jedna na drugiej więc nie będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 1 Lutego 2015 Share Napisano 1 Lutego 2015 Widać nie widać i tak miałeś poćwiczyć. Więc nic do stracenia. Na stronie sklepu EXITO mają plastikowe profile polskiej firmy. Jeden to ok.2,50zł Jeżeli chcesz doskonalić warsztat to niestety musisz próbować.Wyjdzie to dobrze jak nie to trudno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 1 Lutego 2015 Autor Share Napisano 1 Lutego 2015 No niestety poszedłem na łatwiznę i to zostawiłem Następnym razem coś takiego poćwiczę. Cleanlux jest wielokrotnego użytku? Wrzucilem górne części nadbudówek do mycia bo biała pactra jest beznadziejna :( wg nie kryje i przemaluje to na jasnoszary. I sie zastanawiam czy cleanluxa mam wylać czy zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 2 Lutego 2015 Autor Share Napisano 2 Lutego 2015 się rufowa nadbudówka ulepiła trzeba będzie delikatnie oczyścić z kleju i psiknąć surfacerem następnie pomalować na A44 light grey i XF 24 dark grey oraz dokleić szperacze, maszt i przeciwlotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 A44 trochę za ciemna. Proponuje bardziej jakiś jasny popielaty lub biały z kropelką czarnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 2 Lutego 2015 Autor Share Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) A44 trochę za ciemna. Proponuje bardziej jakiś jasny popielaty lub biały z kropelką czarnego. dzięki seba77 doszedłem do tego samego wniosku jak sobie upaćkałem ramkę A44 trzeba będzie pomajstrować przy białej a tak z ciekawości biała to jakiej firmy jest najlepsza? wg mnie biała pactra to badziew Edytowane 2 Lutego 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookas87 Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Też miałem problem z białą pactra i kupiłem białą tamke, niebo a ziemia polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 2 Lutego 2015 Autor Share Napisano 2 Lutego 2015 a jeszcze jedno pytanie próbował ktoś przyklejać polakierowane elementy? się tak zastanawiam jak ja mam ładnie polakierować pędzlem nadbudówkę dziobową ktoś kiedyś wspomniał o lakierach w sprayu - opłaca się to brać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Malowane elementy można przyklejać. Nieraz jest to nawet wskazane ( drobnica) Lakierujesz później po całości. Lakiery w spayu zdają egzamin przy większych modelach. Pędzlem lakierujesz używając bardzo rozcieńczonego lakieru kładąc cienką warstwę która w zupełności wystarczy. Co do białej to potwierdzam że Tamka jest zdecydowanie lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 2 Lutego 2015 Autor Share Napisano 2 Lutego 2015 Nie do końca o to mi chodziło. Sie zastanawiam jak mam cały model na końcu przeciągnąć sidoluxem pędzlem? Żeby niczego nie złamać jal będę obracał modelem. I tak myśle czy jak pomaluję sidoluxem pierw spód i kadłub a potem pokład to czy uskok nie powstanie. I tak samo rufową nadbudówkę pierw malowanie farbami i sidoluxem a dopiero na końcu przyklejenie. na chwilę obecną tak to wygląda. Wszystko w 20 kawałkach i sklejone siłą woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Dlaczego burta wstaje tak wysoko ponad pokład? Przeca to nie frachtowiec jakiś żeby miał nadburcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 2 Lutego 2015 Autor Share Napisano 2 Lutego 2015 Dlaczego burta wstaje tak wysoko ponad pokład? Przeca to nie frachtowiec jakiś żeby miał nadburcia... a bo ja wiem sie trzeba hobby bossa zapytać sie zeszlifuje trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 3 Lutego 2015 Autor Share Napisano 3 Lutego 2015 się OS2U ulepiły. W lewym zgubiłem pływaka pod skrzydłem, się wystrzelił z pęsety Dokleiłem ze złomu z Yamato, wybór padł na pływak od E8N, a w zasadzie oba żeby było symetrycznie . W tej skali praktycznie nie ma różnicy, żeby tylko było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 3 Lutego 2015 Autor Share Napisano 3 Lutego 2015 żeby nie było że tylko lepię a nic nie maluję więc pomalowałem sobie komin i go trochę przyrdzewiłem na makro widać że pędzel nie wiedziałem że tak ładnie umiem szpachlować i szlifować nawet surfacera nie użyłem, chociaż trochę pucha kosztowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 5 Lutego 2015 Autor Share Napisano 5 Lutego 2015 powolutku sobie wszystko maluję. Lampa trochę kolor przekłamuje. Maluję XF 24 luf do 356 mm nie wkleiłem bo będę malował top wież na czerwono w weekend sprawdzę co jest wart surfacer 1200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi