dzidas71 Napisano 27 Stycznia 2015 Napisano 27 Stycznia 2015 Wiem jaki jest stosunek modelarzy do tych zestawów, ale Panowie czy mamy jakąś alternatywę ? 1 : 400 to naprawde lichutkie pocieszenie. Co sądzicie ? Cytuj
jurayahip Napisano 30 Stycznia 2015 Napisano 30 Stycznia 2015 Sadzę , że działanie wydawcy jest ze wszech miar skierowane na zyski a nas mają.... Nie chcesz babrać się z Mirage , zrób sam , w miarę dobre plany są , miękkie i twarde PCV tanie i dostępne , któryś z numerów MM jako pomoc lub dodatek , a skalę sobie sam wybierzesz. Cytuj
Gerd Napisano 31 Stycznia 2015 Napisano 31 Stycznia 2015 Kolega jurayship ma rację, są jeszcze Plany Modelarskie nr 85 wyjdzie taniej i lepiej niż TO jak mówisz "w odcinkach" Zwłaszcza, że gwarancji na ukazanie się wszystkich nie ma, były już takie przypadki. Początek się pewnie ukaże. Być może warto skorzystać z samych wręg? Mniej roboty, łatwy montaż - dalej....poważnie bym się zastanawiał. Cytuj
Andrzej_LK Napisano 31 Stycznia 2015 Napisano 31 Stycznia 2015 To jest niezły pomysł, bo cena całości byłaby absurdalna nawet dla największego miłośnika Błyskawicy :-( Swoją drogą to niezła sztuka "rozpisać" taki model na 140 odcinków... Cytuj
jurayahip Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 W prenumeracie wychodzi małe 3500 PLN , 4 numery m-cznie ... małe 2.5 roku zbierania numerów. Plany Modelarskie 85 bym sobie raczej odpuścił , miałem na myśli raczej wydanie AJ-Press... Cytuj
jkrzew Napisano 2 Lutego 2015 Napisano 2 Lutego 2015 Witam! Ja również skusiłem się na zakup pierwszego numeru. Ale w celach czysto "naukowych". Materiały zawarte w tym wydaniu są zdecydowanie warte tych pięciu złociszy. Natomiast z zupełnie innej okazji zajmuję się "dziubaniem" modeli 3D naszych okrętów z lat 1948-2018. Trochę ich już zrobiłem, czego dowody ukazały się w kilku różnych publikacjach w ostatnich latach. Natomiast Burzę i Błyskawicę jakoś tak zostawiłem "na boku". Ale i je kiedyś powinienem zrobić. No i zaszalałem, czego dowodem będą dołączone dziś wieczorem obrazki. Jednym słowem zrobiłem modele 3D kadłubów obu tych niszczycieli, na podstawie publikacji AJ-press. Korzystałem z planów stoczniowych, ponieważ okazało się, że obecnie wykreślone linie teoretyczne nie zgadzają się z planem stoczniowym. Ale to inny temat Modele 3D robię zawsze w skali rzeczywistej. Z tego mogę wykonać model "fizyczny" w dowolnej skali. Teraz ze względu na modę w postaci drukarek 3D, sądzę, że będę mógł coś takiego sobie wydrukować. Na razie w ramach "sprawdzania ścieżki" zrobiłem koledze Conrada w skali 1/200. Wyfrezowane kopyto do wykonania formy dla kadłuba laminatowego. Obecnie walczę o wykonanie identycznego kopyta - czyli również 1/200, ale tym razem ORP Warszawa (pr. 61MP), z myślą o "podłączeniu go" do zapowiadanej wycinanki z GPM-u. A Błyskawica może będzie następna. Pozdrawiam jkrzew Cytuj
Yuan Napisano 11 Lutego 2015 Napisano 11 Lutego 2015 Swoją drogą, nawet jak ktoś jest bardzo chętny to chyba warto poczekać... http://allegro.pl/bismarck-hachette-komplet-1-140-i5079713724.html http://allegro.pl/bismarck-hachette-komplet-1-140-i5072966476.html Z ciekawością obserwuję za ile pójdzie, ale będzie w całości, pewnie w znaczniej przystępniejszej cenie i z gwarancją, że wyszło do końca. Cytuj
jurayahip Napisano 12 Lutego 2015 Napisano 12 Lutego 2015 Swoja drogą sam widzisz , że nikt nie rzucił sie do licytacji. Cytuj
Yuan Napisano 13 Lutego 2015 Napisano 13 Lutego 2015 Swoją drogą pewien poziom obeznania z allegro pozwala spokojnie stwierdzić, że jedyne znaczenie dla przebiegu licytacji ma ostatnie 60 sekund ;). A jak nikt nie będzie chętny (a pewnie trochę potrwa szukanie chętnego) to tym silniejszy argument za ominięciem zbieractwa odcinkowego ;) Cytuj
mdma85 Napisano 13 Lutego 2015 Napisano 13 Lutego 2015 A Błyskawica w wydaniu plastykowym, wydana np przed Trumpetera ile mogła by kosztować? Cytuj
jurayahip Napisano 14 Lutego 2015 Napisano 14 Lutego 2015 jak każdy inny niszczyciel -145-190 złocisza. Cytuj
M.A.V. Napisano 14 Lutego 2015 Napisano 14 Lutego 2015 A Błyskawica w wydaniu plastykowym, wydana np przed Trumpetera ile mogła by kosztować? Pytanie jest trochę irracjonalne - cena głównie zależy od skali. Cytuj
Yuan Napisano 16 Lutego 2015 Napisano 16 Lutego 2015 Bez żadnych dodatków jakieś 50-100$ pewnie... Cytuj
Agnieszka Napisano 17 Lutego 2015 Napisano 17 Lutego 2015 można się też pokusić o karton w skali 1:200 za 22,50 + metalowe lufy http://www.sklep.wak.pl/orp-blyskawica-p-32.html http://www.papermodels.pl/index.php?topic=3601.0 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi