dzidas71 Napisano 27 Stycznia 2015 Share Napisano 27 Stycznia 2015 Wiem jaki jest stosunek modelarzy do tych zestawów, ale Panowie czy mamy jakąś alternatywę ? 1 : 400 to naprawde lichutkie pocieszenie. Co sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Sadzę , że działanie wydawcy jest ze wszech miar skierowane na zyski a nas mają.... Nie chcesz babrać się z Mirage , zrób sam , w miarę dobre plany są , miękkie i twarde PCV tanie i dostępne , któryś z numerów MM jako pomoc lub dodatek , a skalę sobie sam wybierzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Kolega jurayship ma rację, są jeszcze Plany Modelarskie nr 85 wyjdzie taniej i lepiej niż TO jak mówisz "w odcinkach" Zwłaszcza, że gwarancji na ukazanie się wszystkich nie ma, były już takie przypadki. Początek się pewnie ukaże. Być może warto skorzystać z samych wręg? Mniej roboty, łatwy montaż - dalej....poważnie bym się zastanawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 To jest niezły pomysł, bo cena całości byłaby absurdalna nawet dla największego miłośnika Błyskawicy :-( Swoją drogą to niezła sztuka "rozpisać" taki model na 140 odcinków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 1 Lutego 2015 Share Napisano 1 Lutego 2015 W prenumeracie wychodzi małe 3500 PLN , 4 numery m-cznie ... małe 2.5 roku zbierania numerów. Plany Modelarskie 85 bym sobie raczej odpuścił , miałem na myśli raczej wydanie AJ-Press... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkrzew Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Witam! Ja również skusiłem się na zakup pierwszego numeru. Ale w celach czysto "naukowych". Materiały zawarte w tym wydaniu są zdecydowanie warte tych pięciu złociszy. Natomiast z zupełnie innej okazji zajmuję się "dziubaniem" modeli 3D naszych okrętów z lat 1948-2018. Trochę ich już zrobiłem, czego dowody ukazały się w kilku różnych publikacjach w ostatnich latach. Natomiast Burzę i Błyskawicę jakoś tak zostawiłem "na boku". Ale i je kiedyś powinienem zrobić. No i zaszalałem, czego dowodem będą dołączone dziś wieczorem obrazki. Jednym słowem zrobiłem modele 3D kadłubów obu tych niszczycieli, na podstawie publikacji AJ-press. Korzystałem z planów stoczniowych, ponieważ okazało się, że obecnie wykreślone linie teoretyczne nie zgadzają się z planem stoczniowym. Ale to inny temat Modele 3D robię zawsze w skali rzeczywistej. Z tego mogę wykonać model "fizyczny" w dowolnej skali. Teraz ze względu na modę w postaci drukarek 3D, sądzę, że będę mógł coś takiego sobie wydrukować. Na razie w ramach "sprawdzania ścieżki" zrobiłem koledze Conrada w skali 1/200. Wyfrezowane kopyto do wykonania formy dla kadłuba laminatowego. Obecnie walczę o wykonanie identycznego kopyta - czyli również 1/200, ale tym razem ORP Warszawa (pr. 61MP), z myślą o "podłączeniu go" do zapowiadanej wycinanki z GPM-u. A Błyskawica może będzie następna. Pozdrawiam jkrzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuan Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 Swoją drogą, nawet jak ktoś jest bardzo chętny to chyba warto poczekać... http://allegro.pl/bismarck-hachette-komplet-1-140-i5079713724.html http://allegro.pl/bismarck-hachette-komplet-1-140-i5072966476.html Z ciekawością obserwuję za ile pójdzie, ale będzie w całości, pewnie w znaczniej przystępniejszej cenie i z gwarancją, że wyszło do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 Swoja drogą sam widzisz , że nikt nie rzucił sie do licytacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuan Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 Swoją drogą pewien poziom obeznania z allegro pozwala spokojnie stwierdzić, że jedyne znaczenie dla przebiegu licytacji ma ostatnie 60 sekund ;). A jak nikt nie będzie chętny (a pewnie trochę potrwa szukanie chętnego) to tym silniejszy argument za ominięciem zbieractwa odcinkowego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdma85 Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 A Błyskawica w wydaniu plastykowym, wydana np przed Trumpetera ile mogła by kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 jak każdy inny niszczyciel -145-190 złocisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 A Błyskawica w wydaniu plastykowym, wydana np przed Trumpetera ile mogła by kosztować? Pytanie jest trochę irracjonalne - cena głównie zależy od skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdma85 Napisano 15 Lutego 2015 Share Napisano 15 Lutego 2015 Chodziło mi o skale 1:200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuan Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Bez żadnych dodatków jakieś 50-100$ pewnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnieszka Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 można się też pokusić o karton w skali 1:200 za 22,50 + metalowe lufy http://www.sklep.wak.pl/orp-blyskawica-p-32.html http://www.papermodels.pl/index.php?topic=3601.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi