Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Seria pewnie wszystkim, a przynajmniej większości, znana. By ograniczyć miejsce w swej pakamerze stopniowo składało się na sucho modele, drobniejsze części pozostawiając w jednym pudle. Projekt stworzenia serii obrazów 3D "Polski wrzesień" chodził mi po głowie od dawna. Z pomocą przyszła mi firma FTF wydając b.dobrej jakości modele sprzętu użytkowanego przez WP i Wh pamiętnego IX... Modele będą grupowane po 2-4 na dioramkach tematycznych. Część dioram będzie nawiązywała do historii bliskich memu sercu oddziałów WP ( 3PSP i bON Żywiec). I tak na pewno kilka pojazdów znajdzie się na scenkach ukazujących bitwę pod Jordanowem, gdzie wraz z 10BKPanc wlaczył ON Żywiec, bitwy Tomaszowskie ( 3PSP, ON Żywiec), Obrona Lwowa ( osoby związane z obroną Węgierskiej Górki (ppor. rez. Czesław Chludziński dow. schronu Wąwóz, zamordowany w Charkowie)). Możliwe że część z tych prac zostanie później na stałe, bądź czasowo, wystawiona w Muzeum Czynu Zbrojnego Żywiecczyzny, z którym to współpracuję.

Na chwilę obecną całość prezentuje się następująco:

7zp8Ifh.jpg

Napisano

Tak. Planuję zebrać całą kolekcję. Na razie umkły mi FT17 z I wydania i Pz IID. Muszę je gdzieś dorwać ( allegro?)

Napisano
  • 7 months later...
Napisano

Powoli na sucho składam modele z serii i myślę nad podstawkami ( 3 projekty gotowe ). Niedawno zakupiłem łowców czołgów WH ze wschodu w 35, więc należało poćwiczyć przed ich rozpoczęciem. Efektem ćwiczeń jest wykonanie I drużyny strzelców WH z 7 D.Piechoty szturmującej Węgierską Górkę.

oJhSpjz.jpg

45wqxhA.jpg

YbKsSdk.jpg

2YefEKb.jpg

oTOEdAS.jpg

Figury będą miały poprawione malowanie twarzy i części ciała. 3-4 niedługo wykorzystam na podstawce pod dowódczego Adlera.

I na deser polska pięść pancerna:

xjWjVb0.jpg

Napisano

Nie bardzo widac... Kolnierze malowales na zielono?

Napisano

Zgodnie z wytycznymi mundurowymi kołnierz ciemno zielony prawie czarny plus białe patki. Postaram się zrobić lepsze zdjecia i wrzucić wieczorem

Napisano

Milo widziec ze ktos wie co robi...;)

Napisano

Zapowiada się ciekawie!

W TKS-ie z działkiem 20 mm warto usunąć niepotrzebną podstawę do strzelań przeciwlotniczych i przesunąć lufę (nie powinna być w osi jarzma.

• 4 weeks later...
Napisano

Prace nad projektem uważam za otwarte.

Cała historia otwarcia zaczyna się dwa tygodnie temu, kiedy to miałem przymusowy wyjazd do szpitala oraz informację: hoduje w sobie zwierzątko Po powrocie decyzja: trzeba się wziąć za robotę, bo pudła w magazynku się piętrzą, a nic nie ubywa.

Jako pierwsze do boju ruszają Orły. Środkami walki mymi zostały: skalpel, dremel, pilniki, papier ścierny. Cel? Budy. Pocienianie ścianek, szybka koncepcja podstawek, przerzut na komputer, przeszukanie neta w poszukiwaniu zdjęć i dalsza praca. Na chwilę obecną bawię się z wnętrzami 13 i 14. Największym problemem będą radia i cała aparatura nadawczo-odbiorcza, o której producent nie pomyślał, chociaż wydał wersję radiową Adlera...

Co udało mi się zrobić do tej chwili? Zdjęcia mówią same za siebie:

dRUrWfM.jpg

NIG3YFS.jpg

UEESBev.jpg

Za jakość zdjęć przepraszam - wykonane na szybko, w warsztaciku.

Napisano

Trzymam kciuki za projekt i Twoje zdrowie. Grunt to sie nie poddawac. Tak trzymaj!

Napisano

7urgen dzięki.

Tymczasem walki trwają. Dziś główny ogień skupił się na Kfz.13:

kQ35Pew.jpg

DUHiaik.jpg

R3aeacw.jpg

oPNMrJP.jpg

kaQqy77.jpg

Jutro muszę dorobić półkę, usunąć wszelkie śmieci i paprochy, które uwidoczniło makro i jeśli starczy czasu zabiorę się za 14, by doprowadzić ją do podobnego stanu.

• 1 month later...
Napisano

Aż chce się zacytować klasykę:

Analizując zdjęcia przedziału radiowego Adlera wyszło na to, że CAŁOŚĆ musi zostać przerobiona. Również wzorowanie się na bazowym modelu budy okazało się błędem - jest ona całkowicie niepoprawna kształtem... Zdjęcia repliki, na której się wzorowałem również zapędziły mnie w kozi róg... No nic, robię odpoczynek od samochodów. Jednym plusem tej "tragedii" było wykonanie szkicu dynamicznej winietki do "13". Zdjęć nie daje bo nie ma czego fotografować.

W chwilach odpoczynku rozgrzebałem wszystkie trzy "jedynki". Obecnie mam wycięte i obrobione wszystkie części. Dziś uzupełniłem dziury w błotnikach oraz je zaszpachlowałem. Pojutrze postaram się wrzucić zdjęcia z przebiegu prac.

• 1 month later...
Napisano

Wbrew pozorom jeszcze żyję i mam się dobrze.

Na początku był chaos:

QFSvgYF.jpg

Z niego powoli zaczęły wyłaniać się kanciate cielska panzerów...

WoX5LMR.jpg

JVTnKzv.jpg

q6mvX4z.jpg

Obecnie wszelkie szczelinki, dziurki i inne nieporządane ustrojstwa zostały zaszpachlowane. Przed końcem roku zdążę je jeszcze obrobić.

W międzyczasie powstały koncepcje dioramek/winietek.

Pz. II:

Kontratak 3 PSP okolice Tomaszowa Lubelskiego, 18 IX 1939. Pz II ubity z Boforsa obok chałupki, z za zabudowań i wraku do natarcia rozwija się 2 kompania.

OdnExWL.jpg

Pz. III:

Stylizowane luźno na znanej mi fotografii III co do rzeki wpadła.

Czołg wraz z piechotą zajmuje przyczółek po drugiej stronie rzeki. Początkowo miał być właśnie kraniec mostu z rozbitym boforsem 36, ale zmieniła się koncepcja i zamiast rozbitego pepanca będzie fontanna wody i mułu wylatujące spod mostu.

WeiwF8T.jpg

W pudle schną, pokryte plamami czerni, Pz I a i b oraz czołg dowodzenia na bazie jedynki. Jutro wrzucę ich foty.

Ps. Sorki za jakość zdjęć ale robione na szybko w warsztaciku.

Napisano

No i fajnie że działasz... Miło widzieć postepy prac.

Napisano

To już ostatnia aktualizacja w tym roku.

Szpachla wyszlifowana ( oprócz spodu błotników, bo tam jeszcze jest mokra).

Na zdjęciu wszystkie obecnie kończone modele. Na niektórych widać zbyt mocne plamy czerni. Tak to jest jak człowiek od miesięcy w ręce nie miał aerografu... Cóż jutro się to wyprowadzi.

JDYqrJ2.jpg

Skoro Tolkien mógł mieć 2 wieże to ja też sobie zrobiłem, ale trzy i troszkę inne...

BNe4tEI.jpg

Trzy łaciate.

WUOaJG2.jpg

s9l3BUx.jpg

Dwie kołatki

czQzZhR.jpg

I ostatnie ulepki:

2F8YpNj.jpg

Do Siego Roku!

Napisano

Te km-y w Pz III strasznie grubaśne i średnicą prawie dorównują działu. Nie da się gdzie metalowych zamienników znaleźć?

Napisano

W 72? Fakt faktem kapkę grube, ale raczej takie zostawię. Nawiercę je jeszcze ( jak wszystkie inne), ale to na samym końcu już po pomalowaniu.

• 1 month later...
Napisano

Kolejne boje:

Pz III i Pz IIc w podkładzie:

C2KADZ2.jpg

Zbliżenia

Wanna 3- trudno dostępne miejsce i mam problem z dotarciem tam...

d5G5dO5.jpg

HFXmwBQ.jpg

Góra:

HF1FSHi.jpg

Pz IIc:

mnKG8Ai.jpg

Wykonane uszkodzenie skrzynki i miejsce penetracji pancerza przez pocisk ( ujdzie jako wrak czy trzeba go bardziej pruć? ):

haZDDlC.jpg

Wieże:

Po zastosowaniu podkładu widoczne jamki skurczowe:

VvpA8tc.jpg

j9WgRTp.jpg

cgcrXrW.jpg

I to tyle na dziś.

Napisano

Masz tutaj przykład przestrzelin pancerza przez pocisk podkalibrowy. Jak widzisz przestrzelina nie jest idealnie okrągła jak w przypadku pocisku kumulacyjnego którego jeszcze w 1939 nie było. Przestrzeliny w pancerzu bocznym panzerbefehlswagen I czyli przybliżonym do pancerza PzKpfw II.

DSC00033_zpserqe5twt.jpg

DSC00034_zpsk0yuun3g.jpg

DSC00035_zps0e5sz1gw.jpg

Przepraszam za fatalną jakość zdjeć wykonanych małpim aparatem na słabych bateriach podczas pierwszej (wiec emocjonalnej) wizyty w wiadomym muzeum. Ale w celach dydaktyczno pogladowych wystarczą.

P.S. Czy te figury idą do tego projektu? Szelki bojowe były ogromną rzadkościż we wrześniu 1939.