ami Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 Czas na pierwszy warsztat na forum. Nie bede tu przytaczal historii Admirala Graf Spee, kto sie interesuje to zna, a kto sie nie interesuje tego pewnie nie obchodzi ;) Jest to drugi model po blisko 20 letniej przerwie, a pierwszy taki duzy. Zasadniczo bedzie on polem do nauki oraz eksperymentow ktore maja przygotowac grunt pod budowe trzech modeli czekajacych na polce, czyli VIIC z konwersja do VIID, VIIC/41 oraz IXC Bedzie to moj pierwszy boj z blaszkami (mam nadzieje, ze zwycieski), pierwszy boj z jakimikolwiek przerobkami, stad mam nadzieje na pomoc ze strony bardziej doswiadczonych kolegow. Dotarla juz do mnie wiekszosc dodatkow, blaszki Eduarda, lufy Abera, blaszki North Star z orlem na rufe i materialowa flaga AMP. Czekam jeszcze na Arado od Trumpetera, bo to zestawowe wola o pomste do nieba. Zaloga tez ma niebawem dotrzec, prosto ze szkolenia w North Star: Okret bedzie malowany w kamuflazu z bitwy u ujscia La Platy, a wiec takim: Uzyje setu Lifecolora dedykowanego dla nawodnych jednostek Kriegsmarine plus troche Tamki do pokladu i drobiazgow. To tyle tytulem wstepu, zapraszam do ogladania. Nie bedzie to relacja ekspresowa bo z czasem na hobby bywa roznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 no to siadam w pierwszym rzędzie z wiadomych przyczyn moim skromnym zdaniem lepiej było by wywalić tych ludzików i kupić blaszane edka. http://www.mojehobby.pl/products/Figurki-Kriegsmarine-WWII-sam.-1-350.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 12 Lutego 2015 Autor Share Napisano 12 Lutego 2015 Nie podobaja mi sie ludziki Edka z dwoch powodow: - mala roznorodnosc postaci - wszystkie tylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 Nie ma lepszych ludzików niż z NOrth Star. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 Wow! Zapowiada sie czadowo. Rezerwuje miejsce w pierwszy rzadku. Co do ludzikow, to tez chce dodac zaloge do mego projekciku. I pewnie takze northstara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 no to jestem... powodzenia w budowie ! ps Ludki z NorthStar na pewno lepsze niż jakikolwiek blaszany żołnierzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 no to siadam w pierwszym rzędzie z wiadomych przyczyn moim skromnym zdaniem lepiej było by wywalić tych ludzików i kupić blaszane edka. http://www.mojehobby.pl/products/Figurki-Kriegsmarine-WWII-sam.-1-350.html Masz jeszcze bardzo słabe doświadczenie, więc może skup się na swoich modelach i słuchaj rad zamiast ich udzielać !!! To jedne z najlepszych zestawów załogi w tej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 Super, ciekawy warsztat się zapowiada, siadam na widowni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 12 Lutego 2015 Autor Share Napisano 12 Lutego 2015 Poniewaz wiekszosc czasu jaki moge poswiecic mojemu hobby to czas w pracy musze budowe potraktowac maksymalnie modulowo, czyli zabrac ze soba jakis zbior czesci ktory magicznie zamieni sie w kawalek przyszlego pancernika. Kadlub bedzie musial poczekac pewnie do swiat, na razie jedynie rozwiercam sobie w nim powoli bulaje w wolnych chwilach. Na pierwszy ogien poszedl pomost bojowy, nie wszystko mozna skleic bez malowania bo dostep do niektorych platform bylby bardzo utrudniony. Otworzylem wszystkie bulaje i wejsciowki, poszpachlowalem szpary (czesc szpachla, czesc CA), na to poszly blachy. Pierwsze koty za ploty ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 Miodzio Coś mi się wydaje że ze swoim wstrzymam się do zakończenia budowy tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozek Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 Witam Więc się też dosiądę i po cichutku będę lukał.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 14 Lutego 2015 Autor Share Napisano 14 Lutego 2015 W celu dywersyfikacji dostarczanej przyjemnosci, pomost bojowy powedrowal na polke, a pod noz poszlo uzbrojenie, na poczatek 8 dzial 150mm oraz pierwsza wieza 280mm. W wiezach artylerii sredniej brakuje okapnikow... niestety blachy grubosci wlosa to nie moja liga :/ ale postaram sie je zrobic z wyciagnietej polistyrenowej ramki. I tu pierwsze pytanie do doswiadczonych kolegow... czy warto robic nity na wiezy 280mm? Jezeli tak to co daloby najlepszy efekt? Przeraza mnie to, ze nawet powiedzmy 5cm glowka nitu, w tej skali to raptem 0.15mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 Ale brzydka dziura w spodzie wieży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 14 Lutego 2015 Autor Share Napisano 14 Lutego 2015 Ale brzydka dziura w spodzie wieży Tak Academy to zrobilo :P Nie jest wklejone i bedzie oczywiscie zalatane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 Witam fajnie się prezentuje. Co do nitów to myślałeś może o kulkach BGA. Sprzedają je w zestawach po kilka tysięcy. Różne rozmiary 0,3mm chyba najmniejszy. Cenowo też wychodzi ok... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 15 Lutego 2015 Share Napisano 15 Lutego 2015 I tu pierwsze pytanie do doswiadczonych kolegow... czy warto robic nity na wiezy 280mm? Jezeli tak to co daloby najlepszy efekt? Przeraza mnie to, ze nawet powiedzmy 5cm glowka nitu, w tej skali to raptem 0.15mm... może blaszka.... ? możesz odwzorować nity dowolnej średnicy do 0,1mm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 15 Lutego 2015 Share Napisano 15 Lutego 2015 W academy nie sa one wcale zaznaczone / Pytam bo w trumpku są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 15 Lutego 2015 Autor Share Napisano 15 Lutego 2015 Co do nitów to myślałeś może o kulkach BGA. Sprzedają je w zestawach po kilka tysięcy. Różne rozmiary 0,3mm chyba najmniejszy. Cenowo też wychodzi ok... Niestety 0.3mm to zdecydowanie za duzo, w skali dawaloby to 10cm glowke nitu. może blaszka.... ? możesz odwzorować nity dowolnej średnicy do 0,1mm.... Masz na mysli pojedyncze piegi z blaszki naklejac CA? To mogloby sie udac, gdybys pozyczyl mi swoich rak na dzien lub dwa :P W academy nie sa one wcale zaznaczone / Pytam bo w trumpku są. Academy nie pofatygowalo sie zeby zaznaczyc nity :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 18 Lutego 2015 Autor Share Napisano 18 Lutego 2015 Kooperanci dostarczyli dzwigi: Z powodu ataku potwora dywanowego stracilem jeden hak, dlatego drugi dzwig bedzie w pozycji sklarowanej ;) No chyba, ze potwor odda hak (ostatnio oddal wlaz do wiezy 280mm, ktory przetrzymywal ponad tydzien) :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Z powodu ataku potwora dywanowego stracilem jeden hak, dlatego drugi dzwig bedzie w pozycji sklarowanej ;) No chyba, ze potwor odda hak (ostatnio oddal wlaz do wiezy 280mm, ktory przetrzymywal ponad tydzien) :P Za karę ogolić i odechce mu się żartów !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 19 Lutego 2015 Share Napisano 19 Lutego 2015 Z powodu ataku potwora dywanowego ja na mojego kolorowego potwora dywanowego mam patent w postaci starego prześcieradła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 20 Lutego 2015 Autor Share Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) Wieze artylerii glownej skonczone, odstawione na polke do malowania: To ciemne przy podstawach to dziury zalatane ciemniejszym plastikiem Usunalem te kretynskie "V-ki" na skosach wiez, nie wiem skad one przyszly do glowy rzezbiarzom z Academy, bo nie ma ich nie tylko na zadnym ze zdjec Grafa Spee ktore znalazlem, ale rowniez na zadnym innym pancerniku kieszonkowym... Edytowane 20 Lutego 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 Bardzo ładne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 Czysto i porządnie, wlacz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 Dobra robota Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi