Skocz do zawartości

Revell Boeing 747 Lufthansa 'drugie życie'

milczacy

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że otrzymałem z Revell'a prawidłową kalkomanię do Boeinga 747-8 postanowiłem "zmierzyć" się z zadaniem dania modelowi drugiego życia.

W pierwszym 'życiu' był to de facto model ćwiczebny, na którym przypominałem sobie czy jeszcze potrafię, po wielu latach przerwy, sklejać modele. Okazało się, że sklejanie to i owszem, nie było takie złe, ale potem była cała seria błędów:

- malowanie czym popadnie (farbki Citadel) kolorami dobieranymi "na oko"

- brak wyrównania powierzchni (szpachlowania)

- pokrycie farbek Citadel emaliami Revell'a

Na szczęście nie mam poprzednich fotek (co za wstyd ;) ) jak model wyglądał, w każdym razie chciałbym tchnąć w niego drugie życie i zaczynam żmudny proces czyszczenia. Wczoraj na warsztat poszedł zmywacz do paznokci i patyczki kosmetyczne i idzie to, ale bardzo żmudnie.

Czy to dla mnie zasłużona kara za sprofanowanie modelu i będę musiał doczyszczać go patyczkami czy znacie jakąś lepszą (wydajniejszą) metodę?

Poniżej kilka zdjęć

20150214_173451.jpg

20150217_073802.jpg

20150217_073850.jpg

Zmywanie farb szybciej pójdzie zmywaczem do farb akrylowych Wamodu.

__________________________________________________________________________________________

Na warsztacie:

Typhoon -Mk Ib - Academy + lufy działek - Master Model 1/72

Ten zmywacz lepiej zmywa emalie niż akryle. Nie sprawdzałem jego skuteczności na emaliach Revella, ale zmywałem nim emalie Humbrola i nie było jakiś większych problemów. Myślę, że z Revellami też sobie poradzi.

• 2 weeks later...

Czyszczenie zdaje się zakończę na tym etapie:

20150301_180909.jpg

w użyciu były oprócz opisanych poprzednio specyfików i kret i zmywacz Wamod do akryli. Zdecydowałem, że 'lepiej już nie będzie' i teraz czas na szpachlowanie.

jeśli model był wcześniej pomalowany farbami akrylowymi, i chcesz je usunąć do zera, tak że zostaje sam plastyk jak z pudełka, użyj zmywacza do paznokci BEZ ACETONU. idealnie usunie farbę akrylową. Robiłem tak sam wielokrotnie i nie znam lepszej metody, a stosowałem wszystko od kreta po środki Wamod.

najlepiej weź jakąś małą miseczkę, pędzel, i wręcz polewaj i "szoruj" pędzlem model, prawie jak byś go mył. W ten sposób usuniesz farbę nawet z zakamarków, czy wgłębień. Tylko jak będziesz kupował zmywacz, to bardzo ważne aby był bez acetonu. bo aceton moment rozpuścił by plastyk.

• 1 month later...

Dziś testowałem na "wraku" Novol Bumper Fix. I przyznam, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Ta szpachla ma naprawdę potencjał. Ładnie się nanosi, dobrze zbiera się nadmiar, świetnie poddaje się szlifowaniu. Jedyny jej minus to okropny śmierdzi, ale to chyba typowa przypadłość produktów epoksydowych.

Przy okazji pragnę się wytłumaczyć z zamarcia tego tematu, ale na warsztacie jest teraz C-17A Globemaster, dlatego Boeing czeka na swoją kolej

Z tą szpachlą miałem nie miłe wspomnienia, o ile dobrze się kładzie i szlifuje to z przywieralnością różnie bywało, potrafiła całymi płatami schodzić

Z tą szpachlą miałem nie miłe wspomnienia, o ile dobrze się kładzie i szlifuje to z przywieralnością różnie bywało, potrafiła całymi płatami schodzić

To niedobra wiadomość

Na razie szpachlowałem tylko okna w kadłubie, więc może za szybko się ucieszyłem.

• 3 weeks later...

Powoli do przodu, a w zasadzie już 'z górki'...

wczoraj nałożone pierwsze kalki. Trochę mnie przeczołgał ten model, ale pozwolił też na testowanie i uczenie się na nim wielu nowych dla mnie zabiegów.

20150502_173942.jpg

20150502_173918.jpg

chłopie, chłopie kalki prawie na samym końcu po całkowitym malowaniu, przed "łoszem" i brudzeniem. Nawet jak zamaskujesz umiejętnie to je zerwiesz bo moim zdaniem jeszcze malowanie nie skończone --- chyba że foty kłamią

Kalki już nałożone. Tego modelu już 'łoszował' i brudził nie będę. To, tak naprawdę mój pierwszy sklejony po powrocie do modelarstwa po latach model. I błędów na etapie sklejania dużo popełniłem. Chciałem tylko, aby wyglądał lepiej, niż po pierwszym, kiepskim malowaniu. Model wyląduje u syna pod sufitem, lekkiego życia nie będzie miał

Ale ten 747-8 był moim poligonem przed czekającym w kolejce 747-8F, któremu chcę poświęcić dużo więcej uwagi.

Dzięki za odzew :-)

POWODZENIA - a po naszemu gut lak

a ja si e szykuję non stop do a-10 1:48 ale zbieram wszystko co mogę z dokumentacji i filmów.

POWODZENIA - a po naszemu gut lak

Dzięki

a ja si e szykuję non stop do a-10 1:48 ale zbieram wszystko co mogę z dokumentacji i filmów.

No to masz co zbierać i planować. Model wygląda zacnie

80% materiałów zebranych, teraz obadam co z dodatków sieknąć a co mogę zrobić sam z hippsu i innych. Ale thx -- dawaj następnego latawca