milczacy Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Jako, że otrzymałem z Revell'a prawidłową kalkomanię do Boeinga 747-8 postanowiłem "zmierzyć" się z zadaniem dania modelowi drugiego życia. W pierwszym 'życiu' był to de facto model ćwiczebny, na którym przypominałem sobie czy jeszcze potrafię, po wielu latach przerwy, sklejać modele. Okazało się, że sklejanie to i owszem, nie było takie złe, ale potem była cała seria błędów: - malowanie czym popadnie (farbki Citadel) kolorami dobieranymi "na oko" - brak wyrównania powierzchni (szpachlowania) - pokrycie farbek Citadel emaliami Revell'a Na szczęście nie mam poprzednich fotek (co za wstyd ;) ) jak model wyglądał, w każdym razie chciałbym tchnąć w niego drugie życie i zaczynam żmudny proces czyszczenia. Wczoraj na warsztat poszedł zmywacz do paznokci i patyczki kosmetyczne i idzie to, ale bardzo żmudnie. Czy to dla mnie zasłużona kara za sprofanowanie modelu i będę musiał doczyszczać go patyczkami czy znacie jakąś lepszą (wydajniejszą) metodę? Poniżej kilka zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Zmywanie farb szybciej pójdzie zmywaczem do farb akrylowych Wamodu. __________________________________________________________________________________________ Na warsztacie: Typhoon -Mk Ib - Academy + lufy działek - Master Model 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 17 Lutego 2015 Autor Share Napisano 17 Lutego 2015 A ten zmywacz zmyje też emalię Revell'a? Górna warstwa farby to właśnie emaila a pod nią jest akryl (chyba) Citadel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Ten zmywacz lepiej zmywa emalie niż akryle. Nie sprawdzałem jego skuteczności na emaliach Revella, ale zmywałem nim emalie Humbrola i nie było jakiś większych problemów. Myślę, że z Revellami też sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Albo kret, model zamaczasz w krecie i czekasz na zmięknie farby, pod bieżącą wodę i powinno spłukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 … To zdjęcie nasunęło mi myśl, że masz prawie gotowy preshading.Może wystarczy pociągnąć flamajzdrem i gotowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 To zdjęcie nasunęło mi myśl, że masz prawie gotowy preshading.Może wystarczy pociągnąć flamajzdrem i gotowe? Co najwyżej wash. Marker to conajmniej głupi pomysł : http://www.ratomodeling.com/articles/pre_shading1/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 21 Lutego 2015 Autor Share Napisano 21 Lutego 2015 Prace powoli posuwają się do przodu. Na warsztacie jest Cleanlux i szlifowanie na mokro papierem 600. Jest nadzieja Fajne jest to, że mogę nauczyć się podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 3 Marca 2015 Autor Share Napisano 3 Marca 2015 Czyszczenie zdaje się zakończę na tym etapie: w użyciu były oprócz opisanych poprzednio specyfików i kret i zmywacz Wamod do akryli. Zdecydowałem, że 'lepiej już nie będzie' i teraz czas na szpachlowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 jeśli model był wcześniej pomalowany farbami akrylowymi, i chcesz je usunąć do zera, tak że zostaje sam plastyk jak z pudełka, użyj zmywacza do paznokci BEZ ACETONU. idealnie usunie farbę akrylową. Robiłem tak sam wielokrotnie i nie znam lepszej metody, a stosowałem wszystko od kreta po środki Wamod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 3 Marca 2015 Autor Share Napisano 3 Marca 2015 Dzięki Daz za pomysł. Spróbuję jeszcze zatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 4 Marca 2015 Share Napisano 4 Marca 2015 najlepiej weź jakąś małą miseczkę, pędzel, i wręcz polewaj i "szoruj" pędzlem model, prawie jak byś go mył. W ten sposób usuniesz farbę nawet z zakamarków, czy wgłębień. Tylko jak będziesz kupował zmywacz, to bardzo ważne aby był bez acetonu. bo aceton moment rozpuścił by plastyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Dziś testowałem na "wraku" Novol Bumper Fix. I przyznam, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Ta szpachla ma naprawdę potencjał. Ładnie się nanosi, dobrze zbiera się nadmiar, świetnie poddaje się szlifowaniu. Jedyny jej minus to okropny śmierdzi, ale to chyba typowa przypadłość produktów epoksydowych. Przy okazji pragnę się wytłumaczyć z zamarcia tego tematu, ale na warsztacie jest teraz C-17A Globemaster, dlatego Boeing czeka na swoją kolej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 9 Kwietnia 2015 Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Z tą szpachlą miałem nie miłe wspomnienia, o ile dobrze się kładzie i szlifuje to z przywieralnością różnie bywało, potrafiła całymi płatami schodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Z tą szpachlą miałem nie miłe wspomnienia, o ile dobrze się kładzie i szlifuje to z przywieralnością różnie bywało, potrafiła całymi płatami schodzić To niedobra wiadomość Na razie szpachlowałem tylko okna w kadłubie, więc może za szybko się ucieszyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 16 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2015 Dziś potraktowałem model podkładem Surfacer 500. Było co robić aerografem. Może jutro jakieś zdjęcie umieszczę, choć w sumie nie ma się czym 'chwalić' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 4 Maja 2015 Autor Share Napisano 4 Maja 2015 Powoli do przodu, a w zasadzie już 'z górki'... wczoraj nałożone pierwsze kalki. Trochę mnie przeczołgał ten model, ale pozwolił też na testowanie i uczenie się na nim wielu nowych dla mnie zabiegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 11 Maja 2015 Share Napisano 11 Maja 2015 chłopie, chłopie kalki prawie na samym końcu po całkowitym malowaniu, przed "łoszem" i brudzeniem. Nawet jak zamaskujesz umiejętnie to je zerwiesz bo moim zdaniem jeszcze malowanie nie skończone --- chyba że foty kłamią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 11 Maja 2015 Autor Share Napisano 11 Maja 2015 Kalki już nałożone. Tego modelu już 'łoszował' i brudził nie będę. To, tak naprawdę mój pierwszy sklejony po powrocie do modelarstwa po latach model. I błędów na etapie sklejania dużo popełniłem. Chciałem tylko, aby wyglądał lepiej, niż po pierwszym, kiepskim malowaniu. Model wyląduje u syna pod sufitem, lekkiego życia nie będzie miał Ale ten 747-8 był moim poligonem przed czekającym w kolejce 747-8F, któremu chcę poświęcić dużo więcej uwagi. Dzięki za odzew :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 16 Maja 2015 Share Napisano 16 Maja 2015 POWODZENIA - a po naszemu gut lak a ja si e szykuję non stop do a-10 1:48 ale zbieram wszystko co mogę z dokumentacji i filmów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 18 Maja 2015 Autor Share Napisano 18 Maja 2015 POWODZENIA - a po naszemu gut lak Dzięki a ja si e szykuję non stop do a-10 1:48 ale zbieram wszystko co mogę z dokumentacji i filmów. No to masz co zbierać i planować. Model wygląda zacnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 18 Maja 2015 Share Napisano 18 Maja 2015 POWODZENIA - a po naszemu gut lak Dzięki a ja si e szykuję non stop do a-10 1:48 ale zbieram wszystko co mogę z dokumentacji i filmów. No to masz co zbierać i planować. Model wygląda zacnie 80% materiałów zebranych, teraz obadam co z dodatków sieknąć a co mogę zrobić sam z hippsu i innych. Ale thx -- dawaj następnego latawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi