Dorotka Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 ..... Nie mam czasu na dyskusję, niedziela jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 Rosół sam się nie ugotuje ;) I jaka dyskusja? Moja racja jest mojsza niż Twojsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 Dobra, nie róbmy Jackowi bydła w "wontku", bo nas wrzuci do nielubianych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 11 Października 2015 Autor Share Napisano 11 Października 2015 Ależ czujcie się jak u siebie Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 Co do opon jesz jeszcze opcja opon z białym rantem https://www.midwesthotrodsandmusclecars.com/wp-content/uploads/2012/12/32_5_window_coupe.jpg też mogły by sie ciekawie prezentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Października 2015 Autor Share Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Po wyposażeniu wnętrza budy okazało się, że ciemne szyby i mała przestrzeń w środku skutecznie ukrywają "walory" detailing'u. Równocześnie w wątku Dorotki o Aventador'ze 1:8 padła propozycja oświetlenia modelu. Wszystko to razem do kupy spowodowało, że wpadłem na dość ryzykowny pomysł oświetlenia wnętrza mojego Ford'a. Chciałbym zrobić lampki, które będą się zapalały po otwarciu drzwi Nie będzie to łatwe, bo buda już sklejona Ale próbuję. Zacząłem od wykonania lampek. Oczywiście planuję oświetlenie LED. Energooszczędne Niestety typowe diody LED są za duże do tego celu. Mają min. 3 mm średnicy. Takiej żarówy nie upchnę w kabinie Musiałem wykombinować coś po swojemu. Do budowy oświetlenia użyłem: - kawałka laminatu jednostronnie powleczonego miedzią (super cienki ok. 0.5 mm, chyba - nie mierzyłem), - diód LED typu SMD (do druku), - przewodów typu Kynar, - żywicy fotoutwardzalnej Bondic. W pasku laminatu wyryłem rowek (potrzebuję dwóch elektrod do lutowania): Wydłubałem diody z opakowania: Tak mają być lutowane diody: Po lutowaniu odciąłem kawałki laminatu z diodami. Lutowanie wyszło paskudnie, bo próbowałem "pobielić" całą miedź. Nadgorliwość jak zwykle wyszła mi bokiem Dolutowałem przewody: Cały ten bałagan zalałem Bondic'em i naświetliłem. Równie dobrze chyba można to zrobić innym klejem transparentnym. Zaletą żywicy jest szybkość utwardzania i idealna przezroczystość. Po utwardzeniu "lampki" można sobie po swojemu ukształtować. Może nie wygląda to zbyt atrakcyjnie, ale udało mi się lampki schować za kanapą. Światło dają i tak zbyt intensywne. I tyle. Fotki z kabiny zrobię wkrótce. Napiszcie co o tym sądzicie. Jeszcze mogę to zdemontować .... Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 19 Października 2015 Share Napisano 19 Października 2015 Mnie pomysł się podoba. Czekam na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 19 Października 2015 Share Napisano 19 Października 2015 No co ja Ci będę tu wstręty pisał jak masz do mnie z flaszką przyjść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Października 2015 Autor Share Napisano 19 Października 2015 Nie żałuj sobie Jacku Już chyba przywykłem do Twoich uwag w stylu Mistrza Ciętej Riposty Flaszka pozostanie nadal aktualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 19 Października 2015 Share Napisano 19 Października 2015 Nie żałuj sobie Jacku Już chyba przywykłem do Twoich uwag w stylu Mistrza Ciętej Riposty Flaszka pozostanie nadal aktualna Ale w tym wypadku to nie ma co krytykować... Mogę jedynie wyrazić podziw dla pomysłowości... Całkiem szczery zresztą... I też czekam na fotki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Października 2015 Autor Share Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Obiecałem fotki, to wstawiam. Jestem nimi załamany, bo na zbliżeniach wyszło mnóstwo baboli, których wcześniej nie widziałem. Na początek widok (lub jego brak) lampek zamontowanych za kanapą. Wnętrze nie oświetlone: Wnętrze oświetlone: Zrobiłem próbę podświetlenia zegarów na desce rozdzielczej: Wyszło super więc się napaliłem na to. Będzie robione Na koniec fotka moich dzisiejszych zakupów: To fanty do zrobienia czujników otwarcia drzwi i zasilania całości. Okazuje się, że jedynym rozwiązaniem są kontaktrony przełączalne (te zielone na dole fotki) plus magnesy neodymowe. Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 ... Jestem nimi załamany, bo na zbliżeniach wyszło mnóstwo baboli, których wcześniej nie widziałem. To już Jacku na własną prośbę... Jak Ci o tym pisałem "po sąsiedzku" toś się niemal obraził... Mam nadzieję, że tym razem nie będzie podobnie, ale pokazywać Ci palcem, co mnie razi to się boję, bo odbierasz to bardzo osobiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 Ciekawe rozwiązanie z kontrakrorem może być ale czy nie wystarczyła by ładnie ukryta krańcówka? Z ciekawości jak zrobisz cały układ to rozrysuj schemat połączenia :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 To już Jacku na własną prośbę... Jak Ci o tym pisałem "po sąsiedzku" toś się niemal obraził... Mam nadzieję, że tym razem nie będzie podobnie, ale pokazywać Ci palcem, co mnie razi to się boję, bo odbierasz to bardzo osobiście Trudno nie odbierać osobiście, przecież to nasze dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 To już Jacku na własną prośbę... Jak Ci o tym pisałem "po sąsiedzku" toś się niemal obraził... Mam nadzieję, że tym razem nie będzie podobnie, ale pokazywać Ci palcem, co mnie razi to się boję, bo odbierasz to bardzo osobiście Trudno nie odbierać osobiście, przecież to nasze dzieci. He, he... Jakoś nie wydaje mi się, żebym był związany emocjonalnie z moim Aventadorem, tak jak z moją córką, czy z moim synem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 20 Października 2015 Autor Share Napisano 20 Października 2015 ... Jestem nimi załamany, bo na zbliżeniach wyszło mnóstwo baboli, których wcześniej nie widziałem. To już Jacku na własną prośbę... Jak Ci o tym pisałem "po sąsiedzku" toś się niemal obraził... Mam nadzieję, że tym razem nie będzie podobnie, ale pokazywać Ci palcem, co mnie razi to się boję, bo odbierasz to bardzo osobiście Dzięki, że mi oszczędziłeś przykrych uwag Sam widzę co jest nie tak. Niestety niektóre babole będę musiał potraktować Twoją metodą z wątku o Porsche Wkurzające jest to, że chyba mi sie wzrok psuje, bo na stole warsztatowym wszystko jest pięknie. Ale na fotkach wychodzą takie rzeczy, że siąść i płakać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 ... Jestem nimi załamany, bo na zbliżeniach wyszło mnóstwo baboli, których wcześniej nie widziałem. To już Jacku na własną prośbę... Jak Ci o tym pisałem "po sąsiedzku" toś się niemal obraził... Mam nadzieję, że tym razem nie będzie podobnie, ale pokazywać Ci palcem, co mnie razi to się boję, bo odbierasz to bardzo osobiście Dzięki, że mi oszczędziłeś przykrych uwag Sam widzę co jest nie tak. Niestety niektóre babole będę musiał potraktować Twoją metodą z wątku o Porsche Wkurzające jest to, że chyba mi sie wzrok psuje, bo na stole warsztatowym wszystko jest pięknie. Ale na fotkach wychodzą takie rzeczy, że siąść i płakać Z tego co ja widziałem - i jeżeli to się nie zmieniło - masz złe oświetlenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 20 Października 2015 Autor Share Napisano 20 Października 2015 ....... Z tego co ja widziałem - i jeżeli to się nie zmieniło - masz złe oświetlenie... Jakieś rady w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 ....... Z tego co ja widziałem - i jeżeli to się nie zmieniło - masz złe oświetlenie... Jakieś rady w tej sprawie Dwie lampy Vellemana nad powierzchnią roboczą i odzyskasz sokoli wzrok.... Wiem, że drogie ale naprawdę warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 27 Października 2015 Autor Share Napisano 27 Października 2015 (edytowane) Aktualizacja. Sporo pracy było w ostatnich dniach przy modelu, a efektów praktycznie nie widać. Zajmowałem sie głównie elektryką i jej instalowaniem w modelu. Sprawa była trudna ze względu na to, że większość elementów nadwozia (kabiny) była już zmontowana. Po pierwsze primo zrobiłem panel podświetlania zegarów na desce rozdzielczej. Skleiłem odpowiedni pojemnik z kawałków polistyrenu, zamontowałem w środku LED'a i zalałem go przezroczystą żywicą. Całość okleiłem czarną taśmą i wyszło coś takiego: Wkleiłem toto pod deskę. Świeci całkiem fajnie. Żywica rozprasza troszkę światło, więc zegary wyglądają w miarę realnie. Następnie "wyrąbałem" dwie dziury w podłodze kabiny. Przez nie wsadziłem do wnętrza kanapy dwa kontaktrony przełączne. Kabelki od panelu w desce i od kontaktronów pociągnąłem w kierunku bagażnika. Tam było jedyne miejsce, gdzie mogłem ukryć wszystkie bebechy i baterie zasilające. Dorobiłem odpowiedni pojemnik. Robiony na miarę pod baterie 2032. Okleiłem go welurem, żeby nie odcinał się od wnętrza bagażnika. Dodałem dwie gałeczki ze szpilek i mam coś w tym guście: Wszystkie graty z tej fotki muszę upchnąć w bagażniku. Dojdą jeszcze inne, ale o tym później. Pojemnik musi pomieścić dwie bateria 3V i kabelki (3 szt.). Wymyśliłem sobie, że muszę mieć możliwość wyłączania oświetlenia zarówno kabiny jak i deski. Wobec tego muszę gdzieś upchnąć dwa wyłączniki. Chwilowo wylądowały między zawiasami klapy bagażnika, ale nie wiem, czy uda mi się je "zamaskować" gratami w bagażniku. Jeżeli nie, wylecą stamtąd Niby prosta instalacja, a przewodów namnożyło sie całkiem sporo. Była niezła jazda, żeby to upchnąć przy tynych nadkolach. Żeby działały kontaktrony musiałem wcisnąć magnesy między poszycie drzwi, a tapicerkę. Był to dość brutalny zabieg. Będzie sporo pracy, żeby to połatać i zaszpachlować. Ostatnią rzeczą, jaką zrobiłem była osłona termiczna ścianki grodziowej i uszczelka maski silnika. Użyłem folii aluminiowej z jakiegoś jogurtu i kleju Microscale do metalu. Uszczelka z tasiemki gumowej nabytej w Empik'u. I to by było na tyle ....... Edytowane 26 Maja 2021 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Zdjęcia w nocy dawaj, a nie tam opowiadasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Mnie nie przekonałeś, ale jak wiesz ja trudny pacjent jestem Nie mniej ja widzę, że żadnego oświetlenia nie widzę Zdjęcia w nocy dawaj, a nie tam opowiadasz O właśnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 27 Października 2015 Autor Share Napisano 27 Października 2015 Zdjęcia w nocy dawaj, a nie tam opowiadasz Spoko Będą. W końcu robię to wszystko dla bajeru Fotki z działającym oświetleniem będą możliwe do zrobienia po złożeniu wszystkiego do kupy. Muszę mieć podpięte baterie i założone drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 .... i założone drzwi.... Uszczelki w nich popraw, bo farbka się starła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 27 Października 2015 Autor Share Napisano 27 Października 2015 Mnie nie przekonałeś, ale jak wiesz ja trudny pacjent jestem Nie mniej ja widzę, że żadnego oświetlenia nie widzę ....... I o to chodziło Elementów oświetlenia nie widać, a jak się włączy ..... No właśnie - zobaczymy co będzie Uszczelki w nich popraw, bo farbka się starła Delikatnie to ująłeś Musiałem ryć Proxxon'em bruzdę na te magnesy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi