Ripper1 Napisano 17 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2015 UFFFF ale niechcący wywołałem wojnę Moim zdaniem wszyscy mają rację i ci którzy uważają że najważniejsze jest zachowanie realiów i zbudowanie jak najwierniejszych replik istniejących samolotów i poświęcają dużo czasu na wertowanie dokumentacji i planów bo im to sprawia przyjemność i daje satysfakcję a także ci którzy wykorzystując chwile wolnego czasu zajmują się tym hobby i cieszą się z w miarę prawidłowo sklejonego zestawu prosto z pudła. Jak zauważył któryś z kolegów forum jest otwarte i jest w nim miejsce dla każdego. Bardzo dobrze również, że są takie osoby które zwrócą uwagę na popełnione błędy a to już zależy od odbiorcy czy uwagi te zbagatelizuje czy posłużą mu one do nauki i doskonalenia własnego warsztatu. Ja jestem pełen uznania i szacunku dla tych, którzy poświęcają swój czas i dzielą się swoją wiedzą z takimi nowicjuszami jak ja. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 17 Kwietnia 2015 Share Napisano 17 Kwietnia 2015 Bardzo mi się podoba Twoja praca. Gratuluje pięknego Spita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 17 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2015 UFFFF ale niechcący wywołałem wojnę Są jakieś straty? He, he mam nadzieję że tylko zdobycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 17 Kwietnia 2015 Share Napisano 17 Kwietnia 2015 Mi też przypadł do gustu.....podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Under B Napisano 17 Kwietnia 2015 Share Napisano 17 Kwietnia 2015 Super samolot! A skąd Wy bierzecie tak wyszukane kalki? (Darujcie sobie ironiczne odpowiedzi, bo nie jestem jeszcze kumaty w temacie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Przeczytałem trzy strony tego wątku i żadnego pytania o warsztat kolegi oraz użyte techniki tylko kolejna porcja sporów o podejście do modelarstwa.... masakra. Kolego Ripper powiedz jak zrobiłeś te dziury po kulach wyglądają fenomenalnie. Sam model super przydała by się jakaś fajna podstawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 3 Maja 2015 Autor Share Napisano 3 Maja 2015 Super samolot! A skąd Wy bierzecie tak wyszukane kalki?(Darujcie sobie ironiczne odpowiedzi, bo nie jestem jeszcze kumaty w temacie) Kalki, no cóż jak już zdecydujesz jaki model chcesz zbudować to szukasz albo w naszych sklepach np "MARTOLA" lub "Moje Hobby" gdzie mają szeroką gamę kalek wielu producentów. Jeżeli tam nie ma to polecam e-bay.com no ale to już są ceny czasem równowartość modelu. Można też poszukać u producentów jak np. "Peddinghaus-Decals" albo po prostu zapytać kolegów na forum może ktoś wie gdzie znaleźć albo nawet ma zbyteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 3 Maja 2015 Autor Share Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) Przeczytałem trzy strony tego wątku i żadnego pytania o warsztat kolegi oraz użyte techniki tylko kolejna porcja sporów o podejście do modelarstwa.... masakra. Kolego Ripper powiedz jak zrobiłeś te dziury po kulach wyglądają fenomenalnie. Sam model super przydała by się jakaś fajna podstawka. Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi ale coś z kompem mi się porobiło, na szczęście już jest OK Wracając do pytania kadłub i statecznik pionowy to sprawa prosta, przed sklejeniem połówek potraktowałem miejsca w których planowałem zrobić otwory frezem i papierem ściernym do grubości takiej, że prześwitywało światło - no siłą rzeczy trzeba to robić bardzo ostrożnie. Później to banał po skończonym malowaniu, kalkach, washach itp nawierciłem w tych miejscach małe otwory po czym to już delikatna praca z nożykiem i pincetą - podmalowanie i gotowe Zapomniałem dodać że na sterze kierunku który miał pokrycie płócienne wkleiłem kawałki poszarpanych chusteczek higienicznych które miały imitować podarte płótno. Po odpowiednim ich uformowaniu usztywniłem je klejem CA i pomalowałem. Znacznie gorzej wyglądała sprawa przy stateczniku poziomym ponieważ w modelu TAMIY-i stanowi on całość. Musiałem bardzo delikatnie rozpiłować go na dwie części do czego używałem piły tarczowej zamontowanej na miniwiertarce, po tym jak wyżej frezowanie do uzyskania jak najcieńszej warstwy plastiku i dalej było z górki nożyk pinceta aerograf, pędzelek Uffffff parę dni i gotowe Edytowane 3 Maja 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 3 Maja 2015 Autor Share Napisano 3 Maja 2015 Mi też przypadł do gustu.....podoba się Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kari Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Przeglądając sieć natrafiłem na ten wątek i muszę powiedzieć, że bardzo mi się podoba ta Twoja wizja uszkodzonego Spitfire'a; bardzo dokładnie odwzorowałeś przestrzeliny, ale chyba zapomniałeś wykonać wgniecenie na osłonie silnika (a ściślej na styku lewej i górnej osłony silnika) tuż za ostatnim wydechem z lewej strony. Mogło ono być spowodowane np. uderzeniem jakiejś oderwanej części atakowanego samolotu. ... niemniej i tak świetnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 11 Marca 2016 Autor Share Napisano 11 Marca 2016 Przeglądając sieć natrafiłem na ten wątek i muszę powiedzieć, że bardzo mi się podoba ta Twoja wizja uszkodzonego Spitfire'a; bardzo dokładnie odwzorowałeś przestrzeliny, ale chyba zapomniałeś wykonać wgniecenie na osłonie silnika (a ściślej na styku lewej i górnej osłony silnika) tuż za ostatnim wydechem z lewej strony. Mogło ono być spowodowane np. uderzeniem jakiejś oderwanej części atakowanego samolotu.... niemniej i tak świetnie wygląda. Dzięki za uwagi, z przykrością przyznaję, że nie zauważyłem tego uszkodzenia mimo, że widnieje na zdjęciu które otwiera galerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 ale chyba zapomniałeś wykonać wgniecenie na osłonie silnika (a ściślej na styku lewej i górnej osłony silnika) tuż za ostatnim wydechem z lewej strony. Mogło ono być spowodowane np. uderzeniem jakiejś oderwanej części atakowanego samolotu.... niemniej i tak świetnie wygląda. Dzięki za uwagi, z przykrością przyznaję, że nie zauważyłem tego uszkodzenia mimo, że widnieje na zdjęciu które otwiera galerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kari Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 ... taka ciekawostka: http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234982975-spitfire-mk-iib-p8342-306squadr-raf-1941-conversion-tamiya-airfix-148/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 ... taka ciekawostka:http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234982975-spitfire-mk-iib-p8342-306squadr-raf-1941-conversion-tamiya-airfix-148/ ano ciekawa ciekawostka ale o tym że omyłkowo jest zrobiony spit Mk.Ia zamiast Mk.IIb było już wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi