mysza71 Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 Witam serdecznie! Niniejszym rozpoczynam swoją pierwszą na forum, relacje z budowy mojego pierwszego w życiu modelu. Jestem Dominik i moje zainteresowania, kręcą się wokół współczesnych pojazdów kołowych, armii Stanów Zjednoczonych. Najmilszy memu sercu, jest transporter Stryker, we wszystkich swoich odmianach. Choć zostałem ostrzeżony, przed tym modelem, to jednak nie mogłem się oprzeć i mam go. M1127 Stryker, Recon Vechicle, firmy Trumpeter. Robię to pierwszy raz w życiu i nie wiem, jak sobie poradzę, z tą ilością części, ale w swoim środowisku mam opinię uparciucha i nie pokornej duszy, która zawsze stawia na swoim. Dlatego, mimo ostrzeżeń, postanowiłem podjąć to wyzwanie. Mimo że brak mi praktyki, zostałem teoretycznie przygotowany, przez kolegę, który modeluje już od kilku lat. Doradził, mi, w jaki sprzęt się zaopatrzyć i dał kilka porad technicznych. Ok, dość tego przydługiego wstępu, przejdźmy do modelu. Nie mam żadnego porównania, więc nie napiszę, czy to model dobry, czy nie. Wczoraj zacząłem budowę. Jak nakazuje instrukcja, swoją modelarską przygodę rozpocząłem od podwozia. Liczę na pomoc ze strony Szanownych Forumowiczów, proszę o wskazówki, a w razie jakiś wpadek, proszę o krytykę. Teraz kilka zdjęć. Na razie bez tła, ale myślę, że jutro już coś zorganizuję. Oto fotki: Choć to bardzo nie wiele, co zrobiłem, to muszę przyznać, że jak na razie sklejanie mi się podoba, mam nadzieję, że wciągnie mnie to na dłużej. Miłego oglądania. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 Najważniejsze, że czysto, nie widać śladów kleju Zwracaj uwagę na spasowanie elementów - najpierw przymierzaj na sucho, a jak wszystko ładnie gra, to wtedy sklejaj. Z przodu masz szparę między dolną i górną częścią nadwozia. Zorganizuj sobie kawałek kartonu w jednolitym kolorze i na nim rób zdjęcia. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 28 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2015 Dzięki kubisz, za pierwszy wpis. Szpara z przodu spowodowana, nie sklejeniem góry z dołem . Dopasowując te połówki do siebie, stwierdzam, że nie powinno być żadnych szpar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 Ostro zacząłeś, jak na debiut. Będę tu często zaglądał, bo US Army, to kiedyś był także mój konik. Słuchaj rad, nie spiesz się, a na pewno będzie dobrze. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) Masz we mnie wiernego kibica i widza, bo współczesne pojazdy amerykańskie (choć mniejsze:razz: ) to również obszar moich zainteresowań. Postaramy się pomóc technicznie- merytorycznie może też. Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Kwietnia 2015 Share Napisano 28 Kwietnia 2015 Witam. Wprawdzie moje zainteresowania to raczej druga wojna, ale chętnie popatrzę na Twoje zmagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2015 Witam ponownie szanownych kolegów. Serdecznie dziękuję za zainteresowanie tematem, to motywujące . Jako że miałem troszkę wolnego czasu, udało mi się co, nie co wymodelować. Co zrobiłem? Dokończyłem podwozie, połączyłem górę kadłuba z dołem i dokleiłem kilka elementów nadwozia. Pokusiłem się też o wykonanie jednego elementu fototrawionego. Model ogólnie składa się dość dobrze i jak na razie zabawa w modelarstwo, coraz bardziej mnie wciąga. Według poradnika, znalezionego tu, na forum, odnośnie fotografowania modeli i za radą kubisza, zaopatrzyłem się w arkusz brystolu i udokumentowałem swoje postępy. Oto kilka fotek: Progres może nie za duży i raczej bez rewelacji, ale osobiście uważam, że jak na pierwszy raz, jest nie źle . Jeszcze raz dziękuję, za zainteresowanie i do następnego razu. Pozdowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 30 Kwietnia 2015 Share Napisano 30 Kwietnia 2015 Witam, wygląda na starannie i czystko sklejony ,działaj dalej, nie co się spieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 30 Kwietnia 2015 Share Napisano 30 Kwietnia 2015 Ładnie, czysto, starannie. Wygląda na to, że będą z Ciebie ludzie Albo wszystkich robisz w konia i masz już doświadczenie modelarskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Kwietnia 2015 Share Napisano 30 Kwietnia 2015 Arkusz pomógł w uzyskaniu jakości zdjęć. Model też wyglada na czysty i porządny. Zobaczymy, co będzie dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Kwietnia 2015 Share Napisano 30 Kwietnia 2015 Ja też uważam, że coś tu jest podejrzane. Za ładnie i za czysto to wszystko wygląda. Choć z drugiej strony, to że początkujący, nie zalał całego modelu klejem i stara się ładnie obrabiac części i dokładnie je do siebie dopasować, nie oznacza, że oszukuje. Świetna robota jak na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2015 Panowie, ten Stryker, to na prawdę mój pierwszy raz. Przyznaję, że mnóstwo czytałem na temat modelarstwa, że przeglądałem wszystkie polskie fora modelarskie, by zebrać jak najwięcej informacji, podpatrywałem swoich dwóch kolegów, którzy się w to bawią. Sam wcześniej po prostu nie miałem odwagi nic skleić, aż wreszcie uznałem, ze do odważnych świat należy. A to, jak mi to wychodzi. No cóż, po prostu się staram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Kwietnia 2015 Share Napisano 30 Kwietnia 2015 A ja tam wierzę że można skleić czysto model za pierwszym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2015 A ja tam wierzę że można skleić czysto model za pierwszym razem. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 30 Kwietnia 2015 Share Napisano 30 Kwietnia 2015 A ja napisałem swoje "podejrzenia" żartobliwie. Żeby było jasne Działaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 1 Maja 2015 Autor Share Napisano 1 Maja 2015 Cześć!! Znów miałem chwilę czasu, więc postanowiłem go nie marnować i posiedzieć nad modelem . Doszedłem do etapu, gdzie model stoi już o własnych siłach. Kiedy postawiłem już model na kołach, zacząłem się zastanawiać nad pewną kwestią. Wiadomo że Stryker, to kilkanaście ton stali, a opona to tylko kawał gumy, wypełniony powietrzem. Znając się troszkę na fizyce, wiem, że pod wpływem takiego ciężaru, koła powinny się lekko spłaszczyć, w miejscu, gdzie dotykają ziemi. Niestety model jest zbyt lekki aby opony się poddały. Czy jest jakiś sposób, aby efekt takiego spłaszczenia, uzyskać na gumowych oponach pochodzących z tego zestawu? Ok wróćmy do samego modelu. Oprócz opon, udało mi się zmontować także główne uzbrojenie pojazdu i dodać troszkę blaszek. Kilka zdjęć z postępów: Po kilku dniach zabawy w modelarstwo, stwierdzam z cała stanowczością, że na tym jednym Strykerze się nie skończy . Życzę miłego oglądania i proszę o ewentualne komentarze, tudzież wskazówki, co ewentualnie poprawić. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berni Napisano 1 Maja 2015 Share Napisano 1 Maja 2015 Witam, możesz wykorzystać koła żywiczne np. takie http://panzerart.pl/index.php/welcome/produkt/137 ale akurat te chyba też nie mają ugięcia. Możesz poszukać z innych firm. U mnie czeka w kolejce 5 Strykerów...ale priorytet mają HUMVEE i pojazdy specjal forces. Na razie, ale to się może zmienić. Czuj się pilnie obserwowany...w pozytywnym znaczeniu. Powodzenia w budowie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 1 Maja 2015 Share Napisano 1 Maja 2015 Wygląda bardzo ładnie, czysto. Jakiego kleju używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 1 Maja 2015 Share Napisano 1 Maja 2015 No ja też oglądam, ja na razie ładnie czuj się obserwowany .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 1 Maja 2015 Share Napisano 1 Maja 2015 Opony http://www.humvee-models.com/viewtopic.php?f=14&t=1091 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 1 Maja 2015 Autor Share Napisano 1 Maja 2015 Wygląda bardzo ładnie, czysto. Jakiego kleju używasz? Miło że się podoba . Dzięki. Model sklejam klejem Tamiya Extra Thin Oponyhttp://www.humvee-models.com/viewtopic.php?f=14&t=1091 Dzięki za podpowiedź. Postaram się coś wyrzezbic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 1 Maja 2015 Share Napisano 1 Maja 2015 ... Model sklejam klejem Tamiya Extra Thin ... Bardzo dobry wybór. A blaszki czym kleisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 1 Maja 2015 Autor Share Napisano 1 Maja 2015 Blaszki to super glue z kiosku na osiedlu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 3 Maja 2015 Share Napisano 3 Maja 2015 Nie wiem, czy doczytałes Bardziej chodziło mi o to http://www.dishmodels.ru/gshow.htm?p=6004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 3 Maja 2015 Autor Share Napisano 3 Maja 2015 Nie wiem, czy doczytałes Bardziej chodziło mi o to http://www.dishmodels.ru/gshow.htm?p=6004 Wszystko doczytałem. Dzięki wielkie. Mam tylko pytanie. Co to za specyfik, którym zostały wypełnione te opony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi