Ipkinss Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Witam! W konkursie zimowym wystartuję z Halifaxem a konkretnie z Halifaxem II mk Ia od Revella. A o to inbox (sorry za nieostre zdjęcie jednej ramki): Będę się posiłkował żywicznym zestawem waloryzacyjnym Pavli, który zawiera całą część dziobową bombowca. Dokupiłem również kalkomanię Airmo z oznaczeniami 1586 Eskadry Specjalnego Przeznaczenia ponieważ chcę zrobić polskiego Halifaxa 'GR-A' z tej właśnie jednostki Prace nad modelem zacząłem od powycinania i wyszlifowania części żywicznych. Potem wyciąłem główne części modelu czyli: kadłub, skrzydła i usterzenie. Zacząłem spasowywać żywiczny nos i przymierzać wszystko na sucho. Na wstępie musiałem trochę podwyższyć ścianę za fotelem pilota... A oto fotki z warsztatu: Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Kurcze ale zasuwasz! Masz juz cala bryle! Wiem, ze na sucho, ale ja zdazylem dopiero wklepac inboxa Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Zapowiada sie super. Wybrałeś sobie trochę dziwny model (stary matchbox) ale pewnie wiesz co robisz. A żywice i pomysł zrobienia go w polskich barwach, i to jeszcze eskadry specjalnej, jest świetny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 15 Listopada 2007 Autor Share Napisano 15 Listopada 2007 Wybrałeś sobie trochę dziwny model (stary matchbox) Niestety w tej skali nie ma za bardzo wyboru. O ile się nie mylę jest jeszcze Airfix ale z silnikami gwiazdowymi, a więc odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Podoba mi się Twój wybór. Będę kibicować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Ipkinss mogę wiedzieć ile zapłaciłeś za kalki i zestaw Pavli i gdzie kupiłeś?? Bo mam w planach wykonać polskiego Halifaxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Patrząc na zdjęcie, mam wrażenie jakby jedna połówka kadłuba była krótsza od drugiej o jakieś 3-4 mm. Czy to wina żywic, czy złudzenie?? Pozdrawiam. PS. Airfix jest moim zdaniem lepszym modelem. A wersja z gwiazdowymi silnikami, też była używana w polskiej eskadrze specjalnej. Ma fajne nity i dobre podwozie. Tak czy inaczej trzymam kciuki i jestem bardzo ciekaw jak Ci pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 15 Listopada 2007 Autor Share Napisano 15 Listopada 2007 Hej! Dzięki za komentarze i spieszę z odpowiedziami: Ipkinss mogę wiedzieć ile zapłaciłeś za kalki i zestaw Pavli i gdzie kupiłeś?? Kalki kupiłem w sklepie jadar-model za chyba 20zł, a żywicę kupiłem tutaj http://www.ww-model.pl/main.php?tekst_made=25 za około 90zł (z przesyłką). Niestety widzę, że obecnie już nie mają tego zestawu na składzie, z moim też były lekkie opóźnienia bo ciężko było sprowadzić... Patrząc na zdjęcie ,mam wrażenie jakby jedna połówka kadłuba była krótsza od drugiej o jakies 3-4 mm. czy to wina żywic, czy złudzenie?? Złudzenie. Po prostu żywiczne połówki "ześlizgnęły się" i jedna wystaje "bardziej" A wersja z gwiazdowymi silnikami, tez była uzywana w polskiej eskadrze specjalnej Nie do końca się zgadzam. W 1944 roku w lotach z zaopatrzeniem do Polski (także dla Powstania Warszawskiego) 1586 Eskadra używała Halifaxów II serii Ia oraz w niewielkiej ilości Halifaxów mk V (obie te wersje różniły się podwoziem). Owszem, polskie jednostki używały Halifaxów z gwiazdowymi silnikami ale już w 1945 roku gdy dywizjony 301 i 304 otrzymały transportowe wersje Halifaxów (wersja CVIII) i używały ich aż do 1946 roku. Tak na prawdę to przydałoby się mieć trzy polskie Halifaxy, bo oprócz wersji II mk Ia i CVIII był jeszcze Halifax Ic mk I. Na takim samolocie polska załoga (przydzielona do 138 brytyjskiego Dywizjonu Specjalnego Przeznaczenia ) wykonała pierwszy lot do Polski (z materiałami dla ZWZ) już w 1941 roku (w nocy z 7/8 listopada). Uff alem się rozpisał sorry za "wymundrzanie się" Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 To nie jest żadne "wymundrzanie się", tylko mała lekcja historii. Czekam na dalsze wykłady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Słyszałem dużo złego na temat merytorycznej zgodności produktu Pavli z oryginałem, mówi się wręcz że zakup tego zestawu to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Porównywałeś może ten zestaw z jakimiś wiarygodnymi źródłami PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Tak czy inaczej ,wnętrze wygląda dużo lepiej. Nie wiem tylko przez jaką dziurę będzie można tam zajrzeć :-). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 16 Listopada 2007 Autor Share Napisano 16 Listopada 2007 witam! Słyszałem dużo złego na temat merytorycznej zgodności produktu Pavli z oryginałem, mówi się wręcz że zakup tego zestawu to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Porównywałeś może ten zestaw z jakimiś wiarygodnymi źródłami Question Zestaw nie jest rewelacyjny, a to głównie z powodu nieodwzorowania linii podziałowych na zewnętrznych częściach. Spasowanie również jest takie sobie ale to już mniejszy problem. Ogólnie błędów nie ma. Jedynym jaki rzucił mi się w oczy to zła "podstawa" siedziska radiooperatora (porównywałem to z materiałami znalezionymi w necie np http://www.flyingzonedirect.com/halifaxcdrom/screenshots.htm) Mam też dwie angielskie książki o Halifaxie którymi się podpieram. Tak czy inaczej ,wnętrze wygląda dużo lepiej Właśnie! Na pewno łatwiej mi będzie poprzerabiać przeciętny zestaw Pavli niż robić wszystko samemu co i tak czeka mnie przy wnękach podwozia... Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 17 Listopada 2007 Autor Share Napisano 17 Listopada 2007 Taki "mini-update" Udało mi się wygospodarować godzinę na Halifaxa. Efektem jest owręgowanie kadłuba w "pokoju" mechanika pokładowego. Zestawową część z konsolą przyrządów przytwierdziłem tylko próbnie Pozdr Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Ciekawie się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Fajny patent Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 19 Listopada 2007 Autor Share Napisano 19 Listopada 2007 Prace nad pomieszczeniem mechanika pokładowego trwają... Ciąg dalszy wkrótce... Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Ładnie to będzie wyglądało Ale szkoda , że tak nieładnie na klej przyklejone :( Jakiego kleju używałeś??? Ja słyszałem , że są takie spacjalne do łączenia plastiku z metalem( np. elementy fototrawione ) Nie musiałbyś tak dużo zużywac i brudzic sie , bo tamten lepiej kleji takie części Pozdrawiam i czekam na dalsze relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 19 Listopada 2007 Autor Share Napisano 19 Listopada 2007 Używam zwykłego super glue. Spokojnie, przed malowaniem wszystko oczyści się debonderem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 I tak pewnie nie będzie widac tego po pomalowaniu i sklejeniu kadłuba PS.: A ja lubię sklejac Chematic'iem z pędzelkiem , wygląda jak lakier do paznokci ....... Ale to tak na marginesie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 20 Listopada 2007 Autor Share Napisano 20 Listopada 2007 Witam! 'Pokój' mechanika nabiera kształtów. Pozostało jeszcze kilka szczegółów i będzie skończony. Potem czas na drugą stronę kadłuba Mam problem z konsolą przyrządów. Otóż nie wiem czy próbować robić zegary od nowa (nie mam pomysłu) czy po prostu użyć kalki z zestawu... Może macie jakieś sugestie? Pozdr Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 Ipkinss, z tą kalką na tablice przyrządów to może być dobre jak np. weźmiesz dwa kawałki cienkiego polistyrenu (ten sam kształt) w jednym z nich wywiercisz w odpowiednich miejscach dziurki o odpowiedniej wielkosci) potem pomiędzy te płytki wstawisz kalkomanie, a w otwory od zewnątrz dasz ClearFixa. Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem o co mi chodzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 21 Listopada 2007 Autor Share Napisano 21 Listopada 2007 Hej! Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem o co mi chodzi Smile Tak, rozumiem co masz na myśli Miałem podobny pomysł trzeba będzie coś pokombinować Pozdr Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 A jak to niewyjdzie to nakleisz kalkomanie i bedzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Można jeszcze tak: naklejasz kalkomanię, przyklejasz na wierzch kawałek przeźroczystej plexi, odpowiednio przyciętej, w miejscach zegarów nakładasz maskol i całość malujesz. Jeśli masz zaufanie do własnych rąk maskol możesz pominąć. Patent sprawdzony w praktyce. Bardzo fajnie się ten Halifax zapowiada, przyłączam się do grona kibiców. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 21 Listopada 2007 Autor Share Napisano 21 Listopada 2007 hej! Posiedziałem dziś nad konsolą. Wykorzystałem patent paffka. Kawałek przezroczystego tworzywa kładłem na kalkę, zaznaczałem miejsce "zegara" po czym przenosiłem przezroczystą płytkę na kawałek polistyrenu i nawiercałem otwór w odpowiednim miejscu. Pozostał clear-fix i będzie po sprawie Dzięki za sugestie Wygląda to tak: pozdr Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi