Gość Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Witam! Jako model konkursowy wybrałem AH-64A firmy Revell w skali 1:32. Jest to jeden z dwóch moich niezaczętych modeli (F-15E Tamyi w tej samej skali boję się jeszcze kleić,za ładna ). Poprzedni właściciel modelu wyrwał trochę części z ramek ale nawet ich nie tknął. Nie kupiłem żadnych części fototrawionych. Stawiam na samodzielne dorabianie. Ten model tak samo jak YF-22 będzie oświetlony , postaram się również włożyć do niego 2 silniczki,większy do głównego wirnika a mniejszy bezszczotkowy od alarmu wibracyjnego z telefonu komórkowego na śmigło ogonowe. No i diody na lampy. Daruję sobie podświetlenie kabiny. Poniżej inbox: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Jako, że równolegle do budowy modelu konkursowego buduję także Apacha, to z ciekawością będę śledził Twoje prace nad tym modelem. Może coś zmałpuję i u siebie założę? Dla spokoju mój Apache nie będzie miał relacji w konkursie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Kawał żelastwa... Powodzenia w budowie! Jakieś konkretne malowanie upatrzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Zielone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Szare tez mozna Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Ahh... Pardon... W sumie, to i paskowe tez mozna... Znowu na dyletanta wyszlem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Listopada 2007 Share Napisano 16 Listopada 2007 Biję się pomiędzy szarym ze szczęką , piaskowym a izraelskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 a może: http://www.airliners.net/open.file/1283156/L/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 a może:http://www.airliners.net/open.file/1283156/L/ Ta czerwona kropka to znaczy, że japońskie?? Oni mają takie śmigłowce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Ta czerwona kropka to znaczy, że japońskie?? Oni mają takie śmigłowce? Tak Pozdrawiam P.S. Bardzo ciekawa relacja się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Ta czerwona kropka to znaczy, że japońskie?? Oni mają takie śmigłowce? Tak Pozdrawiam P.S. Bardzo ciekawa relacja się zapowiada Kurde... Mi się zawsze zdawało, że Japońcy nie mają armii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Bo mają Siły Samoobrony (wiem głupio to brzmi ale taka jest prawda) Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Kurde przeglądając in-box'a dochodzę do wniąsku, że ten model to chyba powiększony do 35 model Monogramu (48). Nie wiem czy układ wyprasek jest taki sam bo model dostałem już wycięty z ramek ale liczba detali, oszklenie i nawet kalki są praktycznie identyczne. Mam nadzieję że błędy też nie zostały wraz ze skalą powiększone bo w 48 niektóre dziury trzeba było polistyrenem zaklejać A co do Japonii to jest dokładnie jak pisze sokół - po II Wojnie pozwolono im posiadać siły defensywne. Nie wiem jak wygląda sprawa traktatów w chwili obecnej jednak w Siłach Samoobrony lata sporo fajnego sprzętu (np. BlackHawki SeaHawki, Cobry itp). Samych AH-64 maja chyba 50 sztuk (!). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 No to już wszystko wiem Dzięki za wyjaśnienie i sorry za mały OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Dzięki za info Piter przygotuję się na to. Zresztą całkiem możliwe że to jest nadmuchana 48. Monogram lubił tak robić. A co do OT to sam się coś niecoś dowiedziałem tak więc dzięki. Ten japoniec jest całkiem OK ale jak patrzę na to co mam zrobić nad głowicą wirnika to mi się słabo robi. Nie mam tokarki :( Myślę że mój Apache będzie taki jak na fotce poniżej (zdjęcie ściągnięte ze strony ARC) Zastanawiałem się też nad zrobieniem czegoś innego mianowicie Apache'a z hollywoodzkiej produkcji "GODZILLA" , tej z Jean'em Reno ale nigdzie zdjęć nie ma. Jakby ktoś miał to byłbym wdzięczny za wstawienie ich tu do tego tematu. Apache wyróżniał się tam dodatkowymi dwoma działkami po obu stronach kokpitu. To nierealne i trochę głupie bo ogień oślepiałby pilota ale kozacko mogłoby to wyglądać. Przynajmniej ja tak sądzę. A wy jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Zamontowałem silniczek. Działa jak trzeba. Uciągnie śmigło bez problemu. Wyciąłem też otwór w dnie kadłuba. Nie wiem co miał tam prawdziwy Apache ale ja wykorzystam to jako schowek na baterię. Nigdy więcej zawodnego zasilania przez podstawkę! Wkleiłem kokpit bo bez tego nie zamocowałbym silnika. Przykleiłem też zgrubienia po bokach kadłuba (chyba tam mieści się awionika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 Zamontowałem silniczek. Działa jak trzeba. Uciągnie śmigło bez problemu. Wyciąłem też otwór w dnie kadłuba. Nie wiem co miał tam prawdziwy Apache ale ja wykorzystam to jako schowek na baterię. Nigdy więcej zawodnego zasilania przez podstawkę! I o to mi właśnie chodziło. Jak będę kończył mojego Apacha, to też mu silnik zamontuję. A będzie ciekawie, bo będę go robił w 1:72. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 tylko musisz mu tam dać trochę mniejszy. Ja swój wydarłem ze starego zestawu LEGO TECHNIC. Jest go kawałek i nie wiem czy do 72 go wciśniesz(powinno się udać ale golenie podwozia mogą ci się odkształcić,trochę waży). Proponuję zainwestować w najmniejszą najtańszą chińską zabawkę elektryczną z supermarketu. Tam są małe silniczki. W dodatku zasilisz go dwoma, no góra trzema płaskimi bateriami do zegarka które z kolei wciśniesz w Apache bez problemu. Z ogonowym jest gorzej ale można kupić (choćby na allegro) bezszczotkowe silniczki od komórek. Bez problemu wejdzie w 72. Ja tak zrobię w swoim. Mam nadzieję że relacja z twojego Apache też będzie bo ciekaw jestem jak to rozwiążesz http://www.allegro.pl/item270489385_silniczek_wibracyjny_wibra_nokia_8210_8250_5210.html tu masz przykładowy silniczek tego typu. Maleństwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 Mam nadzieję że relacja z twojego Apache też będzie bo ciekaw jestem jak to rozwiążesz http://www.allegro.pl/item270489385_silniczek_wibracyjny_wibra_nokia_8210_8250_5210.html tu masz przykładowy silniczek tego typu. Maleństwo... Oczywiście, że będzie. Jak tylko startnę z jego budową. Na razie max czasu poświęcam na konkursową Stację (choć i tak sprawy rodzinne skutecznie mi uniemożliwiają jakiś konkretny progress).I dzięki za link do silniczka. Jeszcze nie podjąłem decyzji, czy oba wirniki będą obrotowe, czy tylko jeden. Gdyby jednak oba, to czeka mnie trochę kablomanii, żeby za jednym przełącznikiem uruchamiać oba wirniki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 u mnie będzie trochę gorzej bo dojdzie oświetlenie ale myślę że szeregowo da się to załatwić. Dodatkowo ośka śmigła gdzieś przyciera więc i efekty dźwiękowe mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 ale myślę że szeregowo da się to załatwić.Równolegle też się da. I czasem jest to nawet lepsze rozwiązanie. EDIT: Teraz przyjrzałem się jeszcze mojemu Apachowi w podziałce 1:144 - z takim silnikiem, jak ten z aukcji to i taki mały Apache mógłby mieć działający główny wirnik... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Mały postęp:) dorobiłem drzwi na komorę na spodzie kadłuba. Otwierają się i zamykają bez problemu. Muszę teraz znaleźć chwilę czasu i skoczyć po diody i silnik wibracyjny bo nie chcę płacić za przesyłkę z allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Wygląda to na jakąś ładownię. ;) Pomysł ekstra. Tylko czy Ty zmieścisz tam baterie R3 (AAA)? I jak chcesz je połączyć (w koszyczku, czy w jaki sposób)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 żadnej R3 płaska 9V już sprawdzałem , połączenie będzie szeregowe. Można kupić końcówki do baterii tego typu. Wpina się je i trzymają się mocno. Od baterii pójdzie przewód do ogona potem silnik główny lampka prawa potem lewa i do baterii. A i nie wiem czy apache nie miał jeszcze czerwonego światła na ogonie. Jeśli miał to muszę zrobić też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Od baterii pójdzie przewód do ogona potem silnik główny lampka prawa potem lewa i do baterii. A i nie wiem czy apache nie miał jeszcze czerwonego światła na ogonie. Jeśli miał to muszę zrobić teżI wtedy spadek napięcia będziesz miał taki, że wirniki ledwo co się będą kręcić (jeśli w ogóle)...A i nie wiem czy apache nie miał jeszcze czerwonego światła na ogonie. Jeśli miał to muszę zrobić teżA u Ciebie to światełko będzie błyskać (pulsować), czy będzie się świeciło światłem ciągłym? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi