Jump to content

Hawker Hurricane Mk.I - AIRFIX (nowy) 1:48

Ripper1
 Share

Recommended Posts

Rozpoczynam nowy temat chociaż krążę ciągle wokół Bitwy o Anglię i Dywizjonu 303 ( ach ten sentyment do książki Arkadego Fiedlera )

A więc będzie to model zbudowany w oparciu o nowy produkt firmy AIRFIX

4842482b.jpg

fba22a4e.jpg

64c9a498.jpg

bbe14ed4.jpg

z niewielkimi dodatkami

d4e55fce.jpg

b1e3719f.jpg

jak wspomniałem wcześniej planuje zbudować samolot z Dywizjonu 303 i mój wybór padł na znany chyba wszystkim płatowiec nr V6684 RF-F który pilotował Witold Urbanowicz

15cead23.jpg

Ponieważ moja wiedza na temat "Huragana" jest niewielka proszę wszystkich kolegów o pomoc merytoryczną ( szczególnie o posiadane plany i zdjęcia tych maszyn )

Zapowiada się interesująco. Mam ten model w planach, chętnie popatrzę na wykonanie i dowiem się czegoś o jakości zestawu Airfixa. Muszę przyznać, że dawniej firma ta robiła za "chłopca do bicia", a teraz jakość jej modeli wyraźnie zwyżkuje. Kleiłem Me-109E w 1:48, bardzo mile wspominam. Ciekawe jak wypadnie Hurricane, czekam na wieści.

Na dobry początek:

O cocpicie

jeszcze

Pisz co konkretnie potrzebujesz, będzie łatwiej.

Super zdjęcia - DZIEKI część z nich miałem ale wiele nowych wpadło. Na razie szukam przebiegu nitów szczególnie na spodzie bo na kadłubie i górnej powierzchni skrzydeł znalazłem

Pytanko, wnęki podwozia w jakim kolorze? SKY czy naturalne aluminium??????????????

Marku, ekspertem nie jestem, ale po przejrzeniu zdjęć w moim posiadaniu stwierdzam, że raczej to jest ta druga opcja - naturalne aluminium

Kilka rzeczy wyciąłem z ramek i poskładałem:

32b05f9d.jpg

e626ead8.jpg

35336613.jpg

de99dbf0.jpg

a nawet ponitowałem:

fd89b985.jpg

6fe2041e.jpg

806914b4.jpg

nie wiem na którym lepiej widać

oraz coś złożyłem we wnękach podwozia:

acb27422.jpg

czas na brudzenie a dalej kadłub

cdn...

Wygląda zacnie

Egzemplarz nitowany w ZSRR za uralem w czasie mgły ,-)). Przy nitowaniu trzeba zwracać uwagę na równoległość linii i na symetrie. Ja bym te nity trochę osłabił. Trochę je w gorszych miejscach przyszlifował, żeby ich nierówności nie były widoczne. Wtedy będzie tylko delikatnie widać, ze model ma nity, a ich rysunek nie będzie dominował.

Egzemplarz nitowany w ZSRR za uralem w czasie mgły ,-)). Przy nitowaniu trzeba zwracać uwagę na równoległość linii i na symetrie. Ja bym te nity trochę osłabił. Trochę je w gorszych miejscach przyszlifował, żeby ich nierówności nie były widoczne. Wtedy będzie tylko delikatnie widać, ze model ma nity, a ich rysunek nie będzie dominował.

Po nałożeniu surfacera, kolorów kamuflażu, lakierów pod kalki, na kalki, brudzeń i ostatecznej warstwy lakieru dobrze będzie jak w ogóle będzie widać że model był nitowany