Solo Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2015 Nie, po prostu tym razem robię go szybko, bez certolenia się. Poprzedni model w 1/72 robiłem też jakoś ponad dwa miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Jestem pełen podziwu dla samego siebie, jak mi to szybko idzie. W zasadzie płatowiec jest gotowy. Przykleiłem chyba wszystko (poza rurkami Pitota, ale to po malowaniu dopiero) co powinno być przyklejone do kadłuba i model zaczyna przypominać Horneta. Jestem bardzo miło zaskoczony jakością produktu Academy, bo choć idealny może nie jest, ale klejenie tego wszystkiego to czysta przyjemność. Zamontowałem (nie wiem jak to jest po polsku) "LEX fences", elementy sterujące klapami na spodzie skrzydeł, wloty powietrza, wszelkie anteny, elementy pylonów na skrzydłach etc. Co do wlotów powietrza, postanowiłem zrezygnować z robienia FODów, bo nie bardzo mi to wychodziło. Spróbuję pomalować je w środku tak, żeby nie było widać tego że są zaślepione. Małe kłopoty pojawiły się przy montażu stateczników. Academy zrobiła nieco zbyt szerokie otwory na nie i ustawienie ich pod właściwym kątem nie jest najłatwiejsze. Do tego trzeba było zaszpachlować szpary, ale odrobina kleju CA sprawę załatwiła. Stery wysokości są - jak widać - przymocowane na BlueTacka, bo nie będę ich kleić aż do samego końca, inaczej bym je nie raz jeszcze oberwał. Zostało do przerycia kilka drobnych linii podziału, odrobina szlifowania tu i tam, oraz muszę usunąć kilka wypukłości, których nie usunąłem na początku (jakieś anteny czy też czujniki, których w A+ ponoć nie ma). Gdy to zrobię, model będzie gotowy do malowania. Przy okazji mam pytanie, dotyczące dyszy silników: jaki jest pomysł na malowanie ich na zewnątrz? Jaki to kolor? Na zdjęciach jest to jakiś ciemny metal, z lekkim odcieniem jakby brązu i mam mały zgryz, jaki metalizer, bądź mieszankę dobrać. Może ktoś to ładnie pomalował i podzieli się patentem? Edytowane 26 Czerwca 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Czerwca 2015 Share Napisano 26 Czerwca 2015 Było trzeba zanabyć Fujimi, tam masz kilka innych bajerów (radar, tunele do silników). Tak patrząc na mojego F/A-18B leżącego w pudełku, zaryzykuje stwierdzenie żę koreańce chyba musili mieć przed sobą zestaw japoński opracowuąc ten model ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2015 A to do kupienia w ogóle jest gdzieś? Co mi po radarze, skoro i tak bym go nie robił zapewne. Nie zrozum mnie źle - ja się nie skarżę, bo model jest świetny: bardzo dobre spasowanie (z małymi wyjątkami, ale to jest nic z czym taki lajkonik modelarski jak ja nie potrafiłby sobie poradzić), fenomenalny detal, bardzo wysoka merytoryka modelu i piękne malowanie. Fakt, wloty to porażka, ale trzeba by mieć oczy na szypułkach, żeby tam zajrzeć i zobaczyć, czy jest dojście do silników czy nie ma. A poza tym jakieś inne wady widzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 http://www.mojehobby.pl/szukaj.php?grupa_p=1&kateg=&search_available=0&search_keywords=F%2FA-18 Nie piszę tego w kontekscie wad zestawu, bo jak widzę to Aca jest całkiem fajnym zestawem. Fujimi pozwala wykonać model bardziej bajerancki, o takiego określenia bym użył. Jestem ciekaw czy blaszki z ACA będą pasowały do mojego Fujimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 To dziwne z tymi statecznikami pionowymi. Jak sklejałem C to pasowały idealnie, można było wklejać po pomalowaniu. Ale może w A są inne. Jesteś pewien tych kątów? Wyglądają na dosyć mocno rozchylone i chyba niesymetrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2015 Aż takiego odbajerowania to ja nie chcę. Wystarczy mi ładne żywiczne uzbrojenie, otwarta kabina i hamulec. Jedyne czego żałuję to braku wysuniętych klap, z tym model wyglądał by ładniej, no ale wykonanie tego na własną rękę to bardzo trudna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2015 To dziwne z tymi statecznikami pionowymi. Jak sklejałem C to pasowały idealnie, można było wklejać po pomalowaniu. Ale może w A są inne. Jesteś pewien tych kątów? Wyglądają na dosyć mocno rozchylone i chyba niesymetrycznie. Nie jestem pewien, nie wykluczam że zrobiłem je źle, kąt ostawiałem na czuja, bo tam jest duży luz niestety. Do tej wersji Academy dała oddzielną wypraskę tylko ze statecznikami i mocowaniami, które ja zastąpiłem eduardowskimi. Poprawić kąta nie da rady, jest przyklejony na mur-beton, a do tego zalany klejem CA w ramach szpachlowania wspomnianych luzów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2015 A jednak, co znaczy dobra motywacja. Siadłem do modelu, pokombinowałem... Trochę szkód narobiłem, ale da się to poprawić. Wydaje mi się, że udało mi się znacznie poprawić ustawienie kąta stateczników. Teraz mam nadzieję jest prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Wygląda git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Fajny. Z balaszkami super. Mozna kupic farby fosforyzujące, które super by sie nadawały na panele odblaskowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2015 Jakie to farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 poszukaj. Revell na pewno takie robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 To chyba to : http://www.amazon.co.uk/Revell-39802-Night-Color-Luminous/dp/B0002HZ3PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Cena: 29.39zł. http://www.mojehobby.pl/products/39802-Night-Color-Luminous-30ml.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2015 A czy te formation lights to aby nie są czymś podświetlane? Bo na zdjęciach to one mi nie wyglądają na fluorescencyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Fluorescencja i luminescencja to dwie różne sprawy. To co widać na tym F'ie to powłoka luminescencyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Model na szybko a już do 5 strony warsztatu doleciałeś Śledzę cały czas twoje warsztaty, nie udzielam się co prawda bo nie mam zbyt wiele do powiedzenia ale wiele się uczę z twoich prac. powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Solo to rzetelny zawodnik, nie robi szybkich strzałów.Nawet jak by chciał. To chyba dobrze. Na pewno dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2015 No ten miał być taki właśnie szybki. Nie mniej solidny i dokładny niż poprzednie, ale wreszcie szybki. Dałem sobie miesiąc na zrobienie go, z opcją przedłużenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 Przedłużaj - wszyscy czekają na efekt końcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 No ten miał być taki właśnie szybki (...) z opcją przedłużenia. Czyli jednak jest szansa że warsztat doleci do 20+ stron. Działaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2015 No nie, nie zależy mi na takim długim warsztacie, szczególnie że już chyba bliżej niż dalej. Zrobiłem parę detali, bo jakoś ogarnęła mnie niemoc. Najpierw HUD i wiatrochron, w sumie to niezła zabawa była, bo Eduard dał blaszkę, do której trzeba przykleić dwie równolegle leżące szybki, do tego warto ich nie pociapać klejem CA. Nie wyszło idealnie równo, ale jakoś się udało. A dziś dłubałem sobie przy goleni przedniego podwozia, której miałem specjalnie nie waloryzować, ale jak zacząłem, to jakoś tak samo poszło... Wyszła chyba ładnie, golenie głównego podwozia postaram się zrobić nie gorsze. To co na zdjęciu będzie jeszcze oczyszczone z nadmiaru kleju CA tu i tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 Podwozie ślicznie zdetalowane ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi