spiton Napisano 5 Lipca 2015 Napisano 5 Lipca 2015 walnij jakimkolwiek brązem. Nie ma się nad czy zastanawiać. Cytuj
KRL Napisano 5 Lipca 2015 Napisano 5 Lipca 2015 Tylko wcześniej możesz sobie zrobić jakiś podkład kolorystyczny np. żółty z kapką brązu będzie lepiej wyglądać a dwa przy proporcji 10:1 będzie bardzo kiepsko krył więc by nie nakładać wielu warstw możesz zrobić sobie podkład z koloru. A na następny raz musisz poszukać sobie czegoś takiego jak TC - Tone Controler jest to baza bezbarwna z odrobiną środka matującego przypomina krochmal i do takich mieszanek lub tonowania kolorów jest idealna jak nie znajdziesz daj znać to ci odleje odrobinę. Cytuj
Solo Napisano 5 Lipca 2015 Autor Napisano 5 Lipca 2015 Na razie dziękuję, chodzi przecież tylko o pomalowanie oczka w podzie o powierzchni z 5 mm kwadratowych. Cytuj
Moses Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Solo a gdzie na tych zdjęciach widzisz połysk? Czy sensor ten nie powinien być matowy? Luknij na inne materiały foto Cytuj
Solo Napisano 6 Lipca 2015 Autor Napisano 6 Lipca 2015 No właśnie innych nie znalazłem, ale moim zdaniem to coś jak szkło albo plastik. Cytuj
Moses Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Nie wiem sam, tu wygląda jakby coś błyszczącego było Cytuj
Solo Napisano 6 Lipca 2015 Autor Napisano 6 Lipca 2015 Ale to inny pod. Mój ma tylko jedno oczko. Cytuj
JJ62 Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Witam Kolegów, Jestem nowy na tym forum, chociaż pewnie jeden ze starszych. Ponieważ wróciłem do modelarstwa po prawie 20 latach, praktycznie chłonę wszystko od nowa i często tu zaglądam, a moja tematyka to z grubsza to co kolega Solo w tej chwili robi. Co do koloru szyby poda to tu jestem poinformowany, bo to moja branża. Otóż jest to okno wyjściowe kamery termowizyjnej i zawsze (!) jest wykonane z Germanu (Germanium - kolory pierwiastka dostępne w necie). Ma szklisty odblask i kolor od srebrnego do lekko żółtawego. Kolego Solo - gratuluję. Masz talent w rękach! Cytuj
Solo Napisano 6 Lipca 2015 Autor Napisano 6 Lipca 2015 Witam Kolegów,Jestem nowy na tym forum, chociaż pewnie jeden ze starszych. Ponieważ wróciłem do modelarstwa po prawie 20 latach, praktycznie chłonę wszystko od nowa i często tu zaglądam, a moja tematyka to z grubsza to co kolega Solo w tej chwili robi. Co do koloru szyby poda to tu jestem poinformowany, bo to moja branża. Otóż jest to okno wyjściowe kamery termowizyjnej i zawsze (!) jest wykonane z Germanu (Germanium - kolory pierwiastka dostępne w necie). Ma szklisty odblask i kolor od srebrnego do lekko żółtawego. Kolego Solo - gratuluję. Masz talent w rękach! I to jest wyczerpująca odpowiedź! Cytuj
Solo Napisano 6 Lipca 2015 Autor Napisano 6 Lipca 2015 Do końca prac coraz bliżej. Przyszedł czas na uzbrojenie i wszelkie podwieszenia. Jak już wspominałem, zestaw będzie zawierać (począwszy od stacji 1 do 9 Horneta): 1 - AIM-9M Sidewinder 2- AGM-65E Maverick 3 - zbiornik paliwa 4 - AAS-38 TFLIR pod 5 - zbiornik paliwa 6 - ASQ-173 LST pod 7 - GBU-49 8 - AGM-65E Maverick 9 - AIM-9M Sidewinder Piguły gotowe do pomalowania: Hornet czeka na swoje podwieszenia: Przy okazji pochwalę Mavericki North Star Model - piękne detale. Do wyboru miałem, prócz eduardwoskich GBU-49, także CBU-38 Arma Hobby, oraz GBU-12 zestawowe. Dwie ostatnie bomby dla porównania jakości prezentuję poniżej: Cytuj
KRL Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 A co się stało z przednim podwoziem? Jak rozumiem to na razie tylko próbne przyłożenie kół. Cytuj
KRL Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Nie spodziewałem się nawet innej możliwości w twoim wypadku. Ładnie to maleństwo wygląda nie długo ja sprawdzę jak to jest składać coś tak małego. Cytuj
karambolis8 Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Te GBU z Army chyba nie są złe? Jak na tą skalę to wyglądają fajnie, szczególnie w porównaniu do plastików.. Może jakbyś podkładem prysnął to by lepiej było widać. Cytuj
Solo Napisano 6 Lipca 2015 Autor Napisano 6 Lipca 2015 No nie wiem, może. Ale głowica jest dla mnie po prostu z mydła. Do tego po co zrobili ją z dwóch kawałków (nie pokazałem kilku innych części, które też tam trzeba dokleić w paru miejscach), przy takiej jakości wykonania połączenie tego w całość, żeby dobrze wyglądało, graniczy chyba z cudem. Może faktycznie da się z tego zrobić dobry model bomby, ale po prostu nie chciało mi się z tym bawić. Eduard zrobił po prostu bombę którą odcina się od kostki wlewowej i dokleja do niej stateczniki z metalu i gotowe, o jakości detali nie wspominając. Nie zrozum mnie źle, fajnie że mamy firmę która robi uzbrojenie niedostępne praktycznie gdzie indziej, sam niedługo pewnie kupię AGM-154, ale niech chłopaki popracują trochę nad jakością. To w końcu model bomby, a nie samolotu, chyba to nie jest aż takie trudne? Cytuj
JJ62 Napisano 7 Lipca 2015 Napisano 7 Lipca 2015 Solo, Bardzo fajny ten Twój zestaw uzbrojenia - lubię takie niesymetryczne, ale nie wiem czy ta wersja F/A-18A przenosiła GBU-49. Ta bomba weszła do użycia na przełomie 80/90 lat, a wtedy przezbrajano już się na F/A-18C/D. Jak chcesz mieć pewność to trzeba sprawdzić, ja sam zrobiłem F-18B Hasegawy też niesymetryczne z 4 x GBU-12 pod jednym skrzydłem , a GBU-16 i zbiornik paliwa pod drugim mimo, że ta wersja nie miała takiej konfiguracji. Ale jak to wygląda!!! Cytuj
Solo Napisano 7 Lipca 2015 Autor Napisano 7 Lipca 2015 Ja o tym wiem. To znaczy wiem że nie ma pewności czy taka bomba mogła być podwieszana pod tę maszynę. Szukałem tej informacji ale niczego pewnego nie znalazłem. Wiem że wersje A+ (czyli takie niepełne C) latały zdaje się jeszcze na początku lat 90, więc to by pasowało. Dodatkowo GBU-49 to tak naprawdę GBU-12 z zamontowanym modułem GPS, więc raczej A+ nie powinien mieć problemów z przenoszeniem tej bomby. Tyle teoria. Nie miałbym z tym problemu gdyby na rynku były jakieś ładne bomby odpowiednie dla tego myśliwca, najchętniej GBU-12. W sumie mogłem wziąć tę bombę z zestawu Academy, bo jest bardzo ładna, no ale zaryzykowałem. Cytuj
Tazman79 Napisano 7 Lipca 2015 Napisano 7 Lipca 2015 Masz GBU-12 w Martoli z CMK... Zastanawiam sie tylko czy przy takiej konfiguracji, jak zrzucisz bombe to czy samolotu nie bedzie "sciagac" na prawo, chyba ze zbiornik tez odrzucisz... Cytuj
Solo Napisano 7 Lipca 2015 Autor Napisano 7 Lipca 2015 Pisząc o dostępnych na rynku ładnych bombach, nie bez kozery użyłem słowa "ładne". Gdybym chciał tam podwiesić byle co, to bym został przy wyposażeniu zestawowym. Cytuj
net_sailor Napisano 7 Lipca 2015 Napisano 7 Lipca 2015 Taki wariant asymetryczny jest jak najbardziej możliwy i stosowany. Tutaj coś podobnego, tylko są dwa GBU zamiast zewnętrznych Mavericków: Cytuj
Solo Napisano 7 Lipca 2015 Autor Napisano 7 Lipca 2015 Panowie, według tego co czytałem i co mi doradzono na Britmodellerze, asymetryczny układ powieszeń, z jednym zbiornikiem na prawym skrzydle, to był standard przy tych maszynach (A+ i C). Stąd tak decyzja, to nie był mój wymysł. Cytuj
Moses Napisano 7 Lipca 2015 Napisano 7 Lipca 2015 Pewnie Fly By Wire i inne cuda techniki komputerowej zniwelują zrzut tej bombki Cytuj
JJ62 Napisano 7 Lipca 2015 Napisano 7 Lipca 2015 Panowie, nie napisałem że niesymetryczne podwieszenia są "nierzeczywiste", bo takie były i są, Tylko że bomba GBU-49 (tzw. Enhanced GBU-12) "nie załapała się" na wersję A. Ale dla mnie może być - ładna bombka. Jeśli twórcy się podoba to tylko mogę przyklasnąć - dla mnie BOMBA! posting.php?mode=reply&f=86&t=49464# Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi