duju69 Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 A który konkretnie użyłeś specyfik bo Ammo ma ich kilka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Lipca 2015 Autor Share Napisano 30 Lipca 2015 Streaking Grime for US Modern Vehicles. Ale to nie ma dużego znaczenia, bo praktycznie tą metodą można użyć dowolnego washa, emalię, czy farbę olejną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Wyszło fajnie, Tylku Qur..a nie ścieraj tego. I zwróć uwagę, że są na powierzchni samolotu duże powierzchnie wyraźnie ciemniejsze. Oprócz plamek i zabrudzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Lipca 2015 Autor Share Napisano 30 Lipca 2015 A po co miałbym to ścierać? Generalnie teraz pracuję nad tymi powierzchniami pacając je mokrym pędzelkiem i staram się je maksymalnie zróżnicować. Na to co wyszło nałożyłem drobne plamki z ciemniejszego washa, które też lekko roztarłem, żeby symulowały ślady po butach. I chyba na tym koniec, bo ten samolot zrobi się brązowy, a nie szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Bardzo uważaj z brązami. Szarości zawsze będą wyglądały dobrze. Ale brązy to cholery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Lipca 2015 Autor Share Napisano 30 Lipca 2015 Żadnych brązów, teraz same szarości. I odrobina brązów... Ok, mam wrażenie że skończyłem, ale nie jestem pewien, bo za długo to robię. Jak to się Wam podoba? Zostawić tak, czy coś jeszcze poprawiać na górze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Ja bym pokombinował teraz w ten deseń : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Lipca 2015 Share Napisano 31 Lipca 2015 Też bym tam dodał. Tam się dużo w buciorach łazi. Twoja technika brudzenia moim zdaniem daje bardzo realistyczne efekty. Brakuje Ci jeszcze charakterystycznych wycieków w okolicy hamulca. Ciężko je dostrzec na zdjęciach, bo zazwyczaj stateczniki to zasłaniają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Lipca 2015 Autor Share Napisano 31 Lipca 2015 Wycieki już dodałem po zrobieniu zdjęć. Takie obszarowe zdjęcia jak pokazał Spiton spróbuję dodać, może aerkiem natrysnę ciemnego washa, tak obszarowo, zobaczymy co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Lipca 2015 Autor Share Napisano 31 Lipca 2015 Nie wiem czy nie przesadziłem z tym brudem, sami oceńcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 31 Lipca 2015 Share Napisano 31 Lipca 2015 Jak dla mnie to trochę za dużo tego syfu na skrzydłach. Przedobrzyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas193 Napisano 31 Lipca 2015 Share Napisano 31 Lipca 2015 Dobrze jest Tylko te zacieki przy hamulcu jakieś takie niewyraźne w porównaniu z resztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Lipca 2015 Autor Share Napisano 31 Lipca 2015 Chyba jednak troszkę to oczyszczę i zrobię od nowa, te samoloty nigdy aż takie brudne nie były. Co do zacieków, to one też z reguły były stosunkowo delikatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 31 Lipca 2015 Share Napisano 31 Lipca 2015 Dla równowagi napiszę iż w mojej opinii przesadziłeś tym razem z brudzeniem wygląda to zbyt sztucznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Lipca 2015 Autor Share Napisano 31 Lipca 2015 2:1 że za brudno. Zaraz przyjdzie Spiton i zacznie narzekać, co ten samolot taki czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 31 Lipca 2015 Share Napisano 31 Lipca 2015 Może napiszę tak, widziałem F-18 na żywo wiele razy i to co często interpretujecie jako brud jest degradacją powłoki (kredowaniem) i nie ma to nic wspólnego z brudem. Coś co widzisz od przodu jako szaro-brązowe plamy od tyłu będzie wyglądać jak szro-biały nalot i nie będzie się prawie w ogóle rzucać w oczy. Samoloty stacjonujące na lotniskowcach lub operujące nad oceanem po locie pokryte są często tzw. "kredą" którą zmywa się wodą pod ciśnieniem a czasami zwykłą szczotą. Osad także po dłuższym postoju w warunkach panujących nad otwartym oceanem sam się degraduje. Są to ślady eksploatacji ale jakby to ująć bardzo nie trwałe a wszystkie nowe powłoki redukujące echo radarowe bądź promieniowanie IR czy też powłoki HP i HF są powłokami o bardzo dużej porowatości z racji dodatków różnych krzemionek itp. dlatego zbiera się na nich dość mocno osad. Co innego trwałe uszkodzenia powłoki w postaci plam a jak zobaczysz coś takiego z bliska to są to zwykłe pęknięcia i rozwarstwienia powłoki dlatego też powłoki lakiernicze stosowane na bojowych statkach powietrznych dość często się poddaje renowacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Lipca 2015 Autor Share Napisano 31 Lipca 2015 No to warto wiedzieć, ale pamiętaj że w przypadku modelu modelarz stara się odtworzyć to co widzi - nie ma znaczenia czy to brud w potocznym słowa rozumieniu, czy jakieś inne naloty, czy degradacja powłoki. Chodzi tylko o to, żeby model przypominał to co widać na zdjęciu i ja tak się staram. Czy mi to wychodzi to już odrębna historia. A tak z ciekawości - gdzie widziałeś te F-18? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 31 Lipca 2015 Share Napisano 31 Lipca 2015 Np. w Szwajcarii firma w której pracuje jest dostawcą fabrycznym powłok lakierniczych między innymi do F-18 i ostatnio całkiem sporą ilość tych samolotów poddano renowacji w Szwajcarii. Fakt w warunkach Szwajcarii powłoka ulega jeszcze innym defektom. Tak czy siak jak ze wszystkim można pójść nie co za daleko i w mojej opinii stawiam mocny akcent na (moja) te ślady są zbyt nie naturalne i w dodatku odbiegające mocno kolorystycznie od tego co jest na powłoce w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Lipca 2015 Autor Share Napisano 31 Lipca 2015 No dobra, zmyłem wszystko i zacząłem od nowa. I chyba tak już zostawię, bo a) podoba mi się jak jest, b) mam trochę dość tego brudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 31 Lipca 2015 Share Napisano 31 Lipca 2015 Jak dla mnie jest o niebo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Lipca 2015 Autor Share Napisano 31 Lipca 2015 I takich opinii chcę więcej usłyszeć! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 31 Lipca 2015 Share Napisano 31 Lipca 2015 Solo, tak przy okazji mógłbyś mi podpowiedzieć jakich używasz dokładnie tych pudrów, tuszy Tamki czy jak to się nazywa bo chcę zamówić sobie ale widzę że tych pudełek jest sporo z różnymi kolorami. Nie chcę wywarzać otwartych drzwi czy dorabiać nadmiernie Mojehobby a i tak ostatnio jestem chyba ulubionym klientem tego sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Lipca 2015 Autor Share Napisano 31 Lipca 2015 Naturalnie. Mam kilka zestawów tych "cieni do powiek", ale do brudzenia z reguły używam tylko dwóch, które zawierają kolory soot i oil stains. Ten pierwszy jest np. w zestawie B, który zawiera także przydatne kolory Snow i Rust, ten drugi jest w zestawie D, w którym sąsiaduje z kolorami Burnt Blue i Burnt Red, bardzo dobrymi do odtwarzania przebarwień na przegrzanym metalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 31 Lipca 2015 Share Napisano 31 Lipca 2015 Dzięki już dopisuje do zamówienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Lipca 2015 Autor Share Napisano 31 Lipca 2015 No i chyba mogę powiedzieć, że brudzenie maszyny skończyłem. Jeśli coś gdzieś trzeba jeszcze dobrudzić, to proszę o info, bo jak nie to jutro kilka drobnych poprawek i montuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi