ams Napisano 25 Czerwca 2015 Share Napisano 25 Czerwca 2015 Witam szanownych.... Dlaczego taki tytuł postu? Stali użytkownicy forum zapewne pamiętają modelarza o nicku Temir2... Zaprezentował tu warsztat oraz galerię swojej "czwóreczki D" o nr taktycznym 414 w barwach DAK... z szanowanej firmy MIRAGE. Otóż ja ją zobaczyłem i już pozbierałem swoją szczękę z podłogi to ogarnął mnie taki płomień zazdrości, że postanowiłem też mieć taką. A że ukraść jej nie mogłem (nie wiem gdzie Temir mieszka), postanowiłem sobie taka zrobić... Nie spodziewam się, że będzie lepsza, ale będę starał się dorównać Temirowi. Dzięki Temir za inspiracje... Pozdrawiam A oto jak wygląda moja "IV" w ostatnich chwilach przed podkładem. Przepraszam za jakość fotek, ale mam w tej chwili do dyspozycji tylko telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 25 Czerwca 2015 Super Moderator Share Napisano 25 Czerwca 2015 Czołem I ten sam problem z PzIV z Mirage zrób coś z kołem napinającym bo jest za daleko do tyłu. Nie znam modelu ale coś tam jest z osią tego koła... popraw i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2015 Dzięki za cenną uwagę... faktycznie! Zerknąłem właśnie na plany i koło w modelu faktycznie jest za daleko... Coś z tym zrobię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artellos Napisano 25 Czerwca 2015 Share Napisano 25 Czerwca 2015 Poobserwuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Czerwca 2015 Share Napisano 25 Czerwca 2015 Ha! Waloryzacja na bogato. Takie kąski lubię. Podpatruję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Czerwca 2015 Share Napisano 25 Czerwca 2015 Mnie by takie coś przerosło - kawał dobrej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 26 Czerwca 2015 Share Napisano 26 Czerwca 2015 Klapy nad silnikiem powinny mieć otwory na których są żaluzje. Bo żaluzje z blaszek są ale czy otwory są? Ja w swoich skromnych modelach po dodaniu 1/4 blaszek co Ty, szkoda jest mi ich malować, ciekawe co Ty o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2015 Klapy nad silnikiem powinny mieć otwory na których są żaluzje. Bo żaluzje z blaszek są ale czy otwory są? Rzeczywiście, nie ma tam otworów... zastanawiałem się nad nimi, ale ponieważ nie ma zrobionego wnętrza komory silnikowej (a nawet jeśli by była zrobiona) to przestrzenie między żaluzjami w tej skali są tak mikre, że będą widoczne jako czarna (ciemna) przestrzeń. Postanowiłem to załatwić bardzo ciemnym wash'em. Musi to wystarczyć. A co do malowania.... Temir też dostawał w warsztacie takie pytania... No trochę szkoda... ale fotki zostaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 26 Czerwca 2015 Share Napisano 26 Czerwca 2015 Robisz wersję dopancerzoną pamiętaj o płytach na kadłubie no i odpowiednim malowaniu.Chętnie wiedzą się podzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2015 Robisz wersję dopancerzoną pamiętaj o płytach na kadłubie ... To będzie czołg o nr takt. "414", czyli bez dodatkowych płyt. Te na "wannie" są już usunięte. Dzięki za przydatną uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 26 Czerwca 2015 Share Napisano 26 Czerwca 2015 U mnie w pudle czeka Elefant i chyba 3 lub 4 blaszki do niego. I tutaj moje pytanie czym łączysz ze sobą 2 el. fototrawione? Bo połączone wyjątkowo ładnie i czysto Do plastiku rozumiem na CA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2015 I tutaj moje pytanie czym łączysz ze sobą 2 el. fototrawione? Bo połączone wyjątkowo ładnie i czysto Do plastiku rozumiem na CA? Metal do metalu w tej skali także CA. Używam do tego najrzadszego dostępnego kleju, który ma właściwości kapilarne i wnika między klejone elementy niemal nie zostawiając śladu w innych miejscach. W dużych skalach polecam film Adama Wildera i lutowanie. ale myślę, że i na kleju się da... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 5 Lipca 2015 Autor Share Napisano 5 Lipca 2015 ... no i pozamiatane :c) ciekawe, że oblaszkowane modele niepomalowane wyglądają efektowniej... Jest jeszcze czas, żeby coś poprawić... jestem otwarty na uwagi :c) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Lipca 2015 Super Moderator Share Napisano 5 Lipca 2015 Hmm no nie żebym się czepiał ale to koło napinające...wachacz powinien być w pionie http://www.worldwar2aces.com/panzer-tank/panzer-iv/panzer-iv-5416.jpg a w modelu masz go pooziomo i dlatego koło ucieka strasznie do tyłu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 5 Lipca 2015 Autor Share Napisano 5 Lipca 2015 wachacz powinien być w pionie Cenna uwaga, dzięki. Będzie to nieco karkołomna operacja ze względu na sporą ilość drobiazgów na modelu, ale postaram się poprawić te kółka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 5 Lipca 2015 Share Napisano 5 Lipca 2015 Kurde aż mam ochotę rozpakować swojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 7 Lipca 2015 Autor Share Napisano 7 Lipca 2015 Hmm no nie żebym się czepiał ale to koło napinające...wachacz powinien być w pionie http://www.worldwar2aces.com/panzer-tank/panzer-iv/panzer-iv-5416.jpg a w modelu masz go pooziomo i dlatego koło ucieka strasznie do tyłu... Znalazłem takie foto, które pokazuje wahacz w innym położeniu, tak "na oko" ok 45 stopni. Myślę, że na tym polegała idea tego napinacza. Może więc położenie jakie sugeruje Mirage nie jest aż takie złe. Chyba zostawię tak jak jest, żeby czegoś nie zdemolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 8 Lipca 2015 Share Napisano 8 Lipca 2015 Dobrze, a nawet bardzo dobrze to wygląda. Kołem napinającym nie przejmuj się zbytnio, jak dodasz gąsienicę i zrobisz ładne zwisy tejże niedokładności nie powinno być zbytnio widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 8 Lipca 2015 Super Moderator Share Napisano 8 Lipca 2015 Tylko na tym polega klopot z modelem Mirage ze odległość kola napinajacego od ostatniego wózka jest za duża, nie wiem czy model ma walnięte proporcje czy blad jest właśnie z mocowaniem kola. Zobacz na zdjęcia z boku pzIV i porównaj a czy zrobisz poprawkę czy nie... Twój model ale widziałem właśnie kilka 4 i ten detal rzuca sie w oczy. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 8 Lipca 2015 Share Napisano 8 Lipca 2015 odległość kola napinajacego od ostatniego wózka jest za duża, nie wiem czy model ma walnięte proporcje czy blad jest właśnie z mocowaniem kola.. Zgadzam się.Teraz wygląda na to że koło napinające jest poza wanną czołgu. Wahacz pozwalał na napinanie koła lecz w ograniczonym zakresie.Tutaj szczególnie z lewej strony wygląda jakby odpadło od całości.(to koło) Zerknij : https://c2.staticflickr.com/8/7236/7268242916_41f41b5523_b.jpg - tu jest mocno cofnięte do tyłu, mimo to jest w połowie "żeberek" na kadłubie. U Ciebie jest poza kadłubem.Możliwe jest małe złudzenie.Lewa strona - (fotka robiona pod kątem). Na planach to doskonale widać.Środek koła jest zaraz za "żeberkami". http://panzerivtheworkhorse.devhub.com/img/upload/pz41.jpg Na fotce późniejsza wersja - zasada ta sama - http://walkarounds.scalemodels.ru/d/359550-3/Panzer_IV_0006.jpg Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 18 Lipca 2015 Share Napisano 18 Lipca 2015 Mega Za YYY ebisty ...Chyba swojego gotowego do kosza wyrzuce . Czapki z głów za tą waloryzację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 18 Lipca 2015 Super Moderator Share Napisano 18 Lipca 2015 Eloro nie ma tak źle, aczkolwiek z kołem też zrobiłeś ten sam błąd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 14 Września 2015 Autor Share Napisano 14 Września 2015 Witam po długiej przerwie c) oto kolejna odsłona dramatu... Tak teraz wyglądamy po wash'u, a przed obiciami, kurzeniem i takimi tak... Co do nieszczęsnego tylnego kółka... to zrobiłem co mogłem nie dewastując blaszek :c).. Gąski skróciłem o trzy ogniwa... Tak już musi zostać. BTW... Dzięki za uwagi i opinie... są bardzo pomocne Sry za ostatnią fotkę... nie udało się z ostrością :c/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi