filipsg Napisano 26 Czerwca 2015 Share Napisano 26 Czerwca 2015 Witam! Dziś model który zacząłem zaraz po maturze a skończyłem na kilka dni przed wynikami tejże, czyli pewnie będzie dla mnie fajną pamiątką tego "wyjątkowego czasu" Poczciwy model Tamki do którego dorzuciłem tylko lufę RB-Model (miodzio) i dorobione z drutu osłony reflektorów. Tank malowany -i mam nadzieję że tu Was zaskoczę- duetem pędzel+akryle Vallejo. Kalki to oczywiście Toro i 1 DPanc. (tak, wiem, brakuje gwiazdek na bokach, ale delikatność polskich kalek okazała się znów nieproporcjonalnie duża w porównaniu z moimi małymi zdolnościami ) Brudek to wash olejny i pastele rozbabrane w terpentynie. Pierwszy raz tak ufajdałem model, i im dłużej na to patrzę tym bardziej mi się podoba- i mam nadzieję, że Wam też Pozdrawiam i czekam na opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 26 Czerwca 2015 Share Napisano 26 Czerwca 2015 Bardzo fajny brakuje tylko troszkę zróżnicowania tej zieleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 26 Czerwca 2015 Share Napisano 26 Czerwca 2015 Spoko, tylko góra czołgu trochę za czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 26 Czerwca 2015 Share Napisano 26 Czerwca 2015 Dobrze, że nie ma zróżnicowania. Tak wygląda bardziej realistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2015 Dobrze, że nie ma zróżnicowania. Tak wygląda bardziej realistycznie. Też mam często takie odczucie że różnicowanie to już taki trochę hiperrealizm. Ale co kto lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 26 Czerwca 2015 Share Napisano 26 Czerwca 2015 Bardzo mi się podoba . Model zrobiony z wyczuciem. Odnośnie pędzelka + Vallejo, ja także tak malowałem kamo na "Chwacie", wg mnie całkiem dobry duet . I życzę jak najlepszych wyników z matury . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Za malowanie pędzlem duże brawo, wyszlo bardzo ładnie. Podoba mi się kolor. Brudzenie też jest ok. Do rozjaśnień to już niestety trzeba aerograf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Też niedawno ogarniałem tego samego. Fajnie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Dobrze, że nie ma zróżnicowania. Tak wygląda bardziej realistycznie. Raczej zabawkowo. Filipie! Rozjaśnij metodą suchego pędzla, wszelkie wystające elementy, nawet środki płaskich powierzchni a sam zobaczysz, że model zyska zupełnie inny wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2015 Dobrze, że nie ma zróżnicowania. Tak wygląda bardziej realistycznie. Raczej zabawkowo. Filipie! Rozjaśnij metodą suchego pędzla, wszelkie wystające elementy, nawet środki płaskich powierzchni a sam zobaczysz, że model zyska zupełnie inny wymiar. Wypróbuję to na T-34, tam płaskich powierzchni sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Mierzu, widziałeś kiedyś na prawdziwym czołgu, żeby na przykład każda śruba była w innym odcieniu od pozostałych? Albo jednokolorowa płyta pancerza była w 3 różnych odcieniach? Może wygląda to efektownie, ale nierealistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Cytujesz mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Absolutnie nie Chyba po prostu mamy takie samo zdanie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2015 Akurat farba na płaskich powierzchniach może zmieniać kolor, zwłaszcza pod ciągłym wpływem promieni słonecznych. Ale co do nitów to się zgodzę, lepsze są na nich obicia. Z tym że obić też nie lubię, wolę delikatniejsze efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Nie zauważyłem na czołgu żeby farba tak spłowiała. No chyba że mówimy o pomniku który stoi na słońcu 50 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2015 Nie zauważyłem na czołgu żeby farba tak spłowiała. No chyba że mówimy o pomniku który stoi na słońcu 50 lat. ...albo w przypadku dziadowskich ruskich farb w toku działań wojennych- i właśnie dlatego mam zamiar zastosować to na T-34 ;) Takie cieniowanie powierzchni może mieć też podłoże takie, że jeśli "w realu" patrzymy na duży obiekt, np. czołg, to nie ma szans żeby światło padało na niego równomiernie- i właśnie taką "trójwymiarowość" można osiągnąć przez preshading/suchy pędzel. Z tym że, choć rozumiem dlaczego jest to używane, to dla mnie jest to lekka przesada, jak relingi na okrętach w skali 1/700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Mierzu, widziałeś kiedyś na prawdziwym czołgu, żeby na przykład każda śruba była w innym odcieniu od pozostałych? Albo jednokolorowa płyta pancerza była w 3 różnych odcieniach? Może wygląda to efektownie, ale nierealistycznie. Troszkę inaczej to jednak pojmujemy. Idąc dalej Twoim tokiem rozumowania: nierealistyczne są gumowe gąsienice, plastikowy materiał na model, kalkomanie zamiast farby, aerograf zamiast pistoletu do malowania etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Chcecie zobaczyć jak wygląda czołg w polu? Bez tych epickich rainsów, watheringów, wymyslnych błocingów? Zszokuje was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 Uwierz, że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 Witam Abstra:bip:ąc od dyskusji na temat technik malowania, przebarwień i tym podobnych, powiem tylko, że twój model wykonany jest ok, ale wkrada się tu niestety trochę nierówności wykonania. Powierzchnia lakiernicza wyszła naprawdę świetnie i śmiem stwierdzić, że jej gładkość nie ustępuje tej nanoszonej aerografem. Masz wprawną rękę do pędzla,a to się naprawdę chwali i będzie procentować przy kolejnych modelach. Niestety tę powierzchnie niweczą niezbyt konsekwentne moim zdaniem ślady eksploatacji. Nie chodzi mi tu bynajmniej o to, że model ma być umorusany jak gumofilce po obrządku, albo zardzewiały jak wykopany przez archeologów miecz krzyżacki. Chodzi mi o to, że kurz dolnych partii pojazdu w dość specyficzny sposób odcina się od niesamowicie czystej góry. Taki kontrast jest według mnie zbyt duży, trzeba nad tym popracować w kolejnym projekcie. Jeśli chodzi o nakładanie kalkomanii to polecam odwiedziny w poniższym wątku: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=22731 Reszta modelu wygląda całkiem w porządku. Mam nadzieję, że wkrótce ujrzymy kolejne twoje prace. Powodzenia i pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 29 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2015 Wielkie dzięki i za pochwały, i za uwagi. Mam nadzieję że uda mi się dopracować brudzenie w następnych modelach- a plany na najdłuższe wakacje życia w kwestii pancerki mam spore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 30 Czerwca 2015 Share Napisano 30 Czerwca 2015 Rozjaśnienia mają sens jak są robione powierzchniami całymi, a nie pojedynczymi blachami pancerza. Tzn blacha nie wypłowieje równo np do spawu, do elementu styku płyt itp, jak to niektórzy robią rozjaśnienia od linijki, ostre przejścia kolorów. Jak śruba wypłowieje to też cześć blachy w koło niej, a nie sama śruba. To samo bez sensu są zacieki "wypoziomowane" , pod kątami prostymi. Jakby czołg zawsze był ustawiony idalnie poziomo. Takie zacieki mają sens tylko na modelu pomnikowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi