zoltan1 Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Szerokość to 3mm w tym modelu jest znacznie więcej niejasności. H0 to skala 1:87 jaki jest rozstaw pomiędzy samymi szynami?.Hobby Boss mam takie wrażenie że celowo wybrał taką skalę żeby nie kombinować .Gablotka w większości będzie zawierać tlen,taki urok tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 4 Sierpnia 2015 Super Moderator Share Napisano 4 Sierpnia 2015 ale nie idzie o sam rozstaw szyn, na zdjęciu po prostu wygląda że bieżnia jest za szeroka, http://www.wamax.pl/uploads/images/1d317fa2895bae8e684c166ae84fae89.jpg 70 mm czyli w skali 1/72 powinna mieć w okolicy 1 mm (0,97) no i dlatego wydawało mi się za duży może wymień na modelowy tor z H0 np http://www.wamax.pl/uploads/images/1d317fa2895bae8e684c166ae84fae89.jpg chodzi o samą szynę do podmienienia, jej szerokość to 0,8 - w sumie lepiej 0,1 mm mniej niż 2 mm za dużo a bardzo to kłuje w oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Sama bieżnia ma szerokość 3 mm.Troszkę to straszy ale tak już pozostanie.Następnym razem mam nadzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Gablotka została polakierowana.Torowisko zamocowane i utopione częściowo w gipsie. Mała przymiarka. Gdy wszystko ładnie wyschnie będą kamyczki i troszkę trawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Szkoda że skała się nie mieści, na fotce wygląda super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Będzie następnym razem.Sam nie jestem przekonany czy to dobrze wyszło.Skała to styropian obłożony gipsem,następnie nożyk i wycinanie.Farby to mocno rozcieńczone barwniki do farb takich jak np malujemy pokój.Kolorki to czarny,brązowy i żółty,samo malowanie tą metodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 niesamowite jest do wielgachne działo. Ustaw świerki, żeby rosły pionowo. Bo tak rosną ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Podmuch je powyginał ;) .Działo jest naprawdę niesamowite choć miało działanie bardziej psychologiczne niż praktyczne.Mimo to powstało i cieszy oko.Wszystko co naziści zbudowali od okrętów przez samoloty,pojazdy pancerne po granat trzonkowy było takie jakieś piękne w mrocznym tego słowa znaczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Czas na podsypkę pod tory to nic innego jak drobne kamyczki do akwarium.Kamyczki przykleiłem za pomocą wikolu do oryginalnego nasypu,następnie zostały pomalowane ręcznie.Całkiem fanie to wyszło. Po wyschnięciu silikonu łączącego szybki z konstrukcją gabloty mała przymiarka.Mocarna gablota dla mocarnego działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 30 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2015 Jak pisałem nie poddam się i dioramę zbuduję.Model Dory wystawiony jest na aukcji jeśli znajdzie nowego właściciela to sfinansuje tą dioramę.Jeśli nie to sam na nią trafi a prace przeciągną ze względu na finanse. Zakupiłem łukowate torowiska w odpowiedniej skali. Chciałby zbudować fragment torowiska na którym montowano działo.Oczywiście będą potrzebne dodatkowe torowiska. W skład tej dioramki wejdzie też ta misternie wydłubana górka tak dla ozdoby. Co do reszty się zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 3 Października 2015 Autor Share Napisano 3 Października 2015 Witam,dłubaniny ciąg dalszy.Jak wcześniej było wspominane nie za bardzo się da odtworzyć to wszystko tak żeby na 100% trzymało się kupy.Więc postanowiłem wykonać tą dioramkę z jak największą ilością detali z fotek i ładną górką w tle .Są łukowate tory,fragment torowiska gdzie składano DORE do kupy czyli dodatkowy tor z rozjazdem+dwie dodatkowe pojedyncze szyny po bokach po których zasuwała suwnica.Dodatkowo pojawiła się też bocznica. Dwa łukowate torowiska połączyłem razem po wcześniejszym przycięciu nasypów tak aby rozstaw szyn się zgadzał.Minusem łączenia torowisk jest to że nie da się połączyć podkładów z obu torowisk razem,mijają się.Nic nie poradzę. Całość utopiłem w gipsie,kleju,szpachli i żywicy poliestrowej. Po wyschnięciu gipsu malowanie podkładów i mozolne przyklejanie kamyczków to co tak bardzo lubię.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 3 Października 2015 Super Moderator Share Napisano 3 Października 2015 Czołem Albo zrobię zrezygnuj z zwrotnicy albo musisz ja wyciągnąć bo na takim skosie nic by tam nie przejechalo... I wygląda to tragicznie. Zobacz w necie jaki jest plan rozjazdu powinieneś go przynajmniej o jakies 25-30 cm rozciągnąć. Zaglądam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 3 Października 2015 Autor Share Napisano 3 Października 2015 Znam problem,zagapiłem się na początku.Szyna będzie wydłużona o 3 podkłady to powinno znacznie złagodzić łuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 3 Października 2015 Share Napisano 3 Października 2015 Znam problem,zagapiłem się na początku.Szyna będzie wydłużona o 3 podkłady to powinno znacznie złagodzić łuk. Cześć 3 podkłady to mało. Po za tym powinny być prostopadle do toru, a nie równolegle do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 4 Października 2015 Autor Share Napisano 4 Października 2015 Wydłużyłem torowisko i nic więcej nie da się zrobić.Wymaga dopracowania ale wygląda to znacznie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 4 Października 2015 Share Napisano 4 Października 2015 Przy takim ulozeniu podkladow na rozjezdzie zmniejsza Ci sie rozstaw szyn... Co zreszta widac golym okiem na zdjeciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 4 Października 2015 Share Napisano 4 Października 2015 Zoltan jak dasz radę, to wyrwij ten rozjazd i zrób go jeszcze raz. Bardziej go rozciągnij i zmień ułożenia podkładów. Zyskasz bardziej realny wygląd i rozstaw Ci nie ucieknie o czym pisał 7urgen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 4 Października 2015 Autor Share Napisano 4 Października 2015 Cierpliwości,szyny nie są jeszcze na stałe zamocowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 4 Października 2015 Super Moderator Share Napisano 4 Października 2015 Ale to i tak jest do bani proporcje... tak na oko powinna się rozchylać na 35 -40 podkładów a i tak było by to za mało...no ale wiadomo że trzeba troszkę "oszukać" ale taki myk nie przejdzie... Przemyśl, bo szkoda pracy a psuje to odbiór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tu_es Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 Witam, temat ciekawy - ale zoltan1 możesz dać jakiegoś linka do galerii zdjęć? Ewentualnie gdzieś takową stworzyć? Proszę, bo niestety tylko ostatnie zdjęcia są dostępne a chciałbym zobaczyć warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 6 Października 2015 Autor Share Napisano 6 Października 2015 Temat ciekawy ale i mocno naciągany.Niestety fotek z budowy Dory nie posiadam są jedynie z budowy torowiska,gabloty i gotowego modelu w galerii.Tak jakoś głupio wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Dłubaniny ciąg dalszy.Przymocowałem kamyczki oczywiście za pomocą wikolu i dostały wstępny kolorek.Pogrzebałem nad rozjazdem tyle udało mi się uzyskać i tak już pozostanie.Rozjazd powinien łączyć oba torowiska ale z braku szyn i tego że model zajmie ok 3/4 całego torowiska więc będzie on całkowicie niewidoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 No i to są "uroki" robienia makiet kolejowych, że zrobić je w skali 1:87 jest bardzo trudno, a co dopiero w 1:72 (czy jak niektórzy się uparli w 1:35). Żeby wyglądało to realistycznie, to zjazd z takiej zwrotnicy powinien zajmować połowę długości makiety, ale... no właśnie. Skąd wziąć taką przestrzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 31 Października 2015 Autor Share Napisano 31 Października 2015 Jedziemy dalej,wykonałem ramę z płyty mdf i polakierowałem jak zwykle na czarny mat z rowkiem na szybę. Nałożyłem ostatnią warstwę kleju do płytek imitującą glebę.Wyszło to tak fajnie kolorystycznie że zastanawiam się czy robić coś z tym dalej. Do dioramki zakupiłem dwa modele. Ślady kół i gąsek wykonałem tą metoda. Do kółek przed zamontowaniem do modelu dorobiłem uchwyty z drutu dla łatwego trzymania a następnie jezdziłem nimi po lekko przyschniętym kleju do płytek.Całkiem fajnie to wyszło. Na koniec postawiłem Dorę dla porównania,wózki są zamocowane chwilowo na wprost do prostych torów. Tak mniej więcej będzie to na koniec wyglądać.Irytuje mnie brak wagonów nie wiem co z tym dalej robić.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Października 2015 Share Napisano 31 Października 2015 Robi się coraz bardziej interesująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi