mysiek13 Napisano 5 Lipca 2015 Share Napisano 5 Lipca 2015 Witam wydaje mi się, że modele ukończone, ale oczywiście proszę o waszą pomoc w znalezieniu rzeczy do poprawy albo coś mi umknęło Teraz robi się załoga oraz mała scenka... Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 5 Lipca 2015 Share Napisano 5 Lipca 2015 Jak dla mnie bardzo Ci fajnie wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 6 Lipca 2015 Share Napisano 6 Lipca 2015 Wyglądają dobrze, już za sam wybór polskiego malowania należy się . Co do uwag, trochę rzuca się w oczy szpara pod przodem wieży BWP. Dodatkowo oznaczenie priorytetu drogowego powinno być z tyłu również pomarańczowe. Kolor czerwony wprowadzili raczej zdecydowanie później niż data Twojej przyszłej scenki. Pozdrawiam! Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 6 Lipca 2015 Autor Share Napisano 6 Lipca 2015 zderzaku : Wieżyczka w BWP na szczęście jest tylko niewcisnieta do końca juz poprawione co do priorytetu to wg toro juz w latach 70-tych powinny takie byc, ale jak masz inne dane to z przyjemnością sie z nimi zapoznam i ewentualnie zmienię ... Erolo dzięki za miłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 6 Lipca 2015 Share Napisano 6 Lipca 2015 Jak patrzę na tego BWP to mi się zbiera na wymioty. To znaczy, że jest doskonale odwzorowany bo przypomina, jaka pralka była w środku. ;) Strasznie fajne - czy ten BWP to trudno dostać? Bo aż zakusił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Lipca 2015 Share Napisano 6 Lipca 2015 Ładne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 6 Lipca 2015 Share Napisano 6 Lipca 2015 One powinny być tak jasne? Poza tym bardzo mi się podobają, zwłaszcza T-72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 7 Lipca 2015 Share Napisano 7 Lipca 2015 Na sąsiednim forum już zaznaczyłem. Ale trzeba się także wypowiedzieć i tu (zwłaszcza że na sąsiednim ino oglądacze) Modele super czekam na scenkę z poligonu no bo gdzie indziej się tak zakurzyły. Oczywiście liczę także na możliwość oblukania na żywca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 7 Lipca 2015 Share Napisano 7 Lipca 2015 Przepraszam z góry za jednego posta pod drugim czy ten BWP to trudno dostać? Bo aż zakusił. Modele nie są trudne do zakupu zobacz w Martolli albo Exito. w pudełku znajdziesz jednak dwa identyczne modele. dobrze było by poszukać chętnego na drugiego, no chyba że wykonasz dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Lipca 2015 Share Napisano 7 Lipca 2015 Zastanawiałem się jakiś czasz, co to za skala. I w końcu doszedłem do wniosku, że 35. Jak na 35 to szału nie ma. Fajny malunek, ale jaj nie urywa. A tu przypadkiem odnalazłem ta sama galerie na nPWM w dziale "maluchy" i ...no cóz, jednak urywa jaja ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 7 Lipca 2015 Share Napisano 7 Lipca 2015 Powiem tak. Modele bardzo fajnie zrobione tylko malowanie za jasne. Akurat wtedy byłem w wojsku rocznik 1981 - 82 (stan wojenny) kolor zieleni bardziej oliwkowy. Teraz parę pytań. Jak ci się sklejał T-72 z tej firmy oraz powiedz z czego robiłeś podkładki pod znaki priorytetu drogowego. Mam zamiar zrobić tego BMP w barwach moje jednostki z Kołobrzegu - 32 Pułk Zmechanizowany a teciaka mam z Modelcollect tylko B3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 7 Lipca 2015 Share Napisano 7 Lipca 2015 z czego robiłeś podkładki pod znaki priorytetu drogowego. A na przykład można zrobić z takiego zestawu http://www.jadarhobby.pl/ynot-w71pe-eastern-coctail-part-p-1088.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 7 Lipca 2015 Autor Share Napisano 7 Lipca 2015 Dziękuje za miłe słowa od wszystkich Co do kolorów - specjalnie chciałem nieco rozjaśnić modele, mam taką ( może błędną) ideę, że w 72 powinny być jaśniejsze niż w 35 z uwagi na efekt skali - kiedyś przeczytałem to odnośnie samolotów i próbuję stosować w moich modelach... Poza tym dość mocno przejaskrawia kolor aparat, nigdy nie umiem wycelować w balans bieli i poprawiam "autokorektą" w programie graficznym co daje już pełen daltonizm Co najlepiej właśnie widać na "śnieżnobiałych" obwódkach priorytetów, przyznaję się bez bicia Co do priorytetu drogowego to cienki arkusz PS wycięty idealnie "dziurkaczem do skóry" kupionym w kilku średnicach w OBI/Praktikerze/Castoramie za kilka złotych - bardzo przydatne przyrządy w super cenie T72 jest absolutnie samosklejalny, to mój pierwszy model tej firmy i jestem nim zauroczony - może lepiej nawet niż Dragony Jestem teraz napalony na ich zapowiadane MAZy strasznie i chciałbym żeby wypuścili SCUDa którego pokazywali na renderach ( Toxsco trochę mi nie siedzi ;( ) PS Gumowy jak będziesz w pobliżu Będzinia to serdecznie zapraszam na oblukiwanie i browca lub inny "retarder' Scenka się robi i w weekend postaram się wrzucić foty finalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 7 Lipca 2015 Share Napisano 7 Lipca 2015 Gumowy jak będziesz w pobliżu Będzinia to serdecznie zapraszam na oblukiwanie i browca lub inny "retarder' Scenka się robi i w weekend postaram się wrzucić foty finalne Dziękuję ślicznie na zaproszenie. Zobaczymy co się da zrobić, ale myślę że pewnie najszybciej spotkamy się w Jaworznie na festiwalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 8 Lipca 2015 Share Napisano 8 Lipca 2015 Modele bardzo fajne, kawał dobrej roboty. Natomiast mam drobne wątpliwości co do numerów taktycznych. Czy aby w przypadku T-72 numer taktyczny zamiast na tylnej skrzynce nie powinien być między wyrzutniami granatów dymnych a rurą do forsowania po dnie? Chyba że bywało i tak i tak? Co do planowanej scenki poligonowej - twój BWP to 8 DZ, T-720 20 DPanc (patrząc po numerach taktycznych) - nie mam niestety wykazu jednostek uczestniczących w "Przyjaźni 82", a warto by sprawdzić czy te dywizje tam były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 8 Lipca 2015 Share Napisano 8 Lipca 2015 z czego robiłeś podkładki pod znaki priorytetu drogowego. A na przykład można zrobić z takiego zestawu http://www.jadarhobby.pl/ynot-w71pe-eastern-coctail-part-p-1088.html Dzięki Artur za linka. Wrzuciłem sobie do zakładek. Co do samych znaków to kolory chyba nie odpowiednie, ale blaszki ok. Zawsze można samemu te blaszki wymalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 8 Lipca 2015 Share Napisano 8 Lipca 2015 o do priorytetu to wg toro juz w latach 70-tych powinny takie byc, ale jak masz inne dane to z przyjemnością sie z nimi zapoznam i ewentualnie zmienię ... Nie ma ludzi nieomylnych, ToRo model też czasami popełniało wpadki. Co do danych, nie mam przy sobie żadnych, więc w sądzie bym przegrał. Ale wystarczy pooglądać zdjęcia pojazdów z tamtego okresu jeśli trafią się kolorowe, albo zobaczyć na pojazdy w muzeach. Kiedyś też o tym gdzieś czytałem, zresztą myślę, że niektórzy doświadczeni koledzy z czasów poboru mogą pamiętać kolory. A na przykład można zrobić z takiego zestawu http://www.jadarhobby.pl/ynot-w71pe-eastern-coctail-part-p-1088.html Uważajcie. Swego czasu używałem tych blaszek, ale w skali 1:35. Były zdecydowanie przeskalowane, za małe. Raczej oznaczenia priorytetu zbytnio nie powiększyły się we współczesnych pojazdach, więc blaszki odpadają. I faktycznie nie były to małe różnice, w mojej skali bardzo rzucało się to w oczy gdy porównywało się model z oryginałem. Miałem okazję zmierzyć oznaczenie priorytetu na naszym Humvee, wychodziło coś chyba koło 18cm, ale mogę się mylić co do dokładnej wartości. W każdym razie po przeliczeniu na skalę wychodziło coś około 5mm. Około, bo akurat taką samą średnicę mają dziurkacze do papieru pozwalające uzyskać równe koło. Ja osobiście stosuję właśnie patent z dziurkaczem. Z białego arkusza polistyrenu wycinam koło, następnie maluję ją srebrną farbką. Na to w zależności od przeznaczenia nakładam pomarańczowy lub czerwony kolor typu clear (czerwony maluję nawet markerem). Potem zostaje czarny trójkąt. Wycinam samą figurę z oznaczeń ToRo lub jakiejkolwiek innej czarnej kalki. Nakładam i voila, dostajemy coś imitujące rzeczywiste odblaski, wyglądające dużo lepiej niż same gotowe kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Lipca 2015 Share Napisano 8 Lipca 2015 Priorytet powinien mieć 6 mm wg moich obliczeń, a tu sobie mozna taki kupic na samochód http://polradkom.pl/mobile/pl/p/Znak-pojazdu-specjalnego-ZPS/302 cena okolo 10zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 8 Lipca 2015 Share Napisano 8 Lipca 2015 Priorytet powinien mieć 6 mm wg moich obliczeń, No właśnie nie pamiętam czy to było 18 czy 20cm czy może jeszcze inna wartość. W każdym razie wycinek ma coś koło 5mm średnicy, dokładnie nigdy nie mierzyłem, może ma te 5,6 więc zaokrągla się do 6 . W każdym razie jest zdecydowanie bliższy oryginałowi niż o wiele za małe np. blaszki Ynota i wygląda na modelach bardzo dobrze. Koniec dygresji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 11 Lipca 2015 Autor Share Napisano 11 Lipca 2015 Witam i dziękuję wszystkim za miłe słowa oraz zainteresowanie Figuranci się malują, może jutro się dokończą chciałbym Wam przedstawić pomysł na scenkę z tymi modelami Kurz zrobiony jest z pomalowanych Vallejo kawałków waty - wydaje mi się nienajgorzej jak na pierwszą próbę - jak dobrze wyschnie to jeszcze musze ąa porozciągać na boki i "w 3D", żeby wyglądała na mniej skupioną, bardziej lekką, jak chmura pyłu.... Co o tym myślicie? nie wiem czy nie przerzucić tematu do dioram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 Szkoda, że płot taki a nie np. Dodać do tego trochę świerków i wypisz, wymaluj teren poligonu Ten kurz, trochę ciężko to ugryźć bo teoretycznie on nie powinien być taki skupiony tylko daleko ciągnąć się za T-72 kurząc BWP przy okazji. Ale sam pomysł zacny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 Wiem, ze ten kurz kosztował Cię dużo pracy, ale jak dla mnie wygląda to trochę nierealistycznie... Gdyby go nie było, wyglądałoby o wiele lepiej (no ale to oczywiście tylko moje zdanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 11 Lipca 2015 Share Napisano 11 Lipca 2015 Podstawka bardzo fajna, ale z imitacji kurzu i spalin bym zrezygnował bo wygląda nie naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 12 Lipca 2015 Autor Share Napisano 12 Lipca 2015 Dzięki za szczere opinie - skoro 3xnie, to usuwam ten pomysł i będę myślał o jakiejś innej imitacji kurzu Może ktoś z Szanownych Kolegów poratuje pomysłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Ziętek Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 To będzie 4:0 wywal ten kurz, reszta podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi