Markuz Napisano 13 Lipca 2015 Share Napisano 13 Lipca 2015 Witam. Rozpoczynam kolejny projekt w skali 1:35 Będzie to Sherman M4A1 w barwach Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie a konkretnie wóz o nazwie własnej TOBRUK. Zestaw który wydaje mi się najlepszy do wykonania tego pojazdu to produkt Tasca zapakowany w ładne pudełko Euarda wyposażony w dedykowaną blaszkę fototrawioną. Dokupiłem kalkomanie od ARMO. Po około 1 h składania model wygląda tak. Wszystko pasuje do siebie jak klocki lego. Można powiedzieć, że jest to model samoskładalny. Obecnie jestem na etapie poszukiwania żywicznego zasobnika wieżowego. Jeśli ktoś wie gdzie można takowy nabyć to proszę o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 13 Lipca 2015 Share Napisano 13 Lipca 2015 Markuz kusisz baardzo Ale w tej chwili chyba się zajmę skończeniem Pantery, zaczęciem Jagdpanzera IV L/48 i przede wszystkim zakupami do projektu "sado-maso" ;) czyli - 7TP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Lipca 2015 Share Napisano 13 Lipca 2015 Ciekawy model się zapowiada. Mieli taki zasobnik w Sahara hobby, ale chwilowo sklep jest nieczynny. Znalazłem na stronie BNA model, ale to w Australii. Może jeszcze na eBay by się coś znalazło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 13 Lipca 2015 Share Napisano 13 Lipca 2015 Cudacznie polski M4A1 super. Trzymam kciuki i podglądam, choć to nie moja skala. Zasobnik nie wiem czy nie lepiej będzie dorobić samemu, albo popytać ludków którzy robili M4A2 z Dragona, a nie wykonywali wersji angielskiej, może im został. Z dodatków chyba dostaniesz ten zasobnik z Crusardera zaokrąglony. Jeśli mogę wtrącić to "Tobruk" miał kadłub "cast in applique" tak że trzeba by mu dorobić opancerzenie w tym wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Zacny projekt. Czekam na kolejne relacje Powodzenia! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Oj oj, aż mi oczy zaświeciły! Będę śledził z zapartym tchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 14 Lipca 2015 Autor Share Napisano 14 Lipca 2015 Dzięki Panowie za odzew. Tego zasobnika jeszcze poszukam. A jak się nie uda to wystrugam sam. Jeśli mogę wtrącić to "Tobruk" miał kadłub "cast in applique" tak że trzeba by mu dorobić opancerzenie w tym wieży. Tak wiem, TOBRUK miał kadłub późnego typu z odlewanym wzmocnieniem pancerza. Trochę szpachli, płytka polistyrenu i będzie jak oryginał. Ale dzięki za czujność.Natomiast co do wieży, to nie wiem czy posiadała dodatkowe opancerzenie. Ciężko jest to stwierdzić na dwóch zdjęciach które posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quake Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 A jednak projekt ruszył .Super . Jaka będzie osłona transmisji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Zasiadam i pacze ciekawe jaki będzie efekt końcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 14 Lipca 2015 Autor Share Napisano 14 Lipca 2015 Jaka będzie osłona transmisji? Osłona odlewana, widać doskonale na tym zdjęciu. Tutaj widać zasobnik wieżowy ale nie mogę dojść która to wersja. Czy zwykła kanciasta czy zaokrąglona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quake Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Oczywiście że odlewana. Niestety takiej w zestawie nie ma. To jest późna "ostronosa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 14 Lipca 2015 Autor Share Napisano 14 Lipca 2015 Nie zastanawiałem się nad tym tematem. Zdjęcie jest na tyle słabej jakości, że nawet nie zwróciłem uwagi na ten element. Jednak jak się przyjrzeć to możliwe, że osłona jest jak by dłuższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quake Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Sprawdź jaką masz w zestawie. Ja tylko fotki oglądam więc mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quake Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 (edytowane) Osłona dokładnie taka jaką podałeś w linku. Skrzynka raczej kanciasta, poniżej fotka zaokrąglonej . Gąski , wózki , koła w zestawie są ok. Nie jestem znawcą tematu , ale kilka zestawów pod polskie shermany zebrałem i prawie zawsze coś jest do wymiany , dorobienia itp. Edytowane 14 Lipca 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Osłona transmisji moim zdaniem z ostatnich wersji ostronosa, skrzynka też nie jest zaokrąglona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quake Napisano 15 Lipca 2015 Share Napisano 15 Lipca 2015 Skrzynki: Osłona: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 15 Lipca 2015 Autor Share Napisano 15 Lipca 2015 Zamówiłem osłonę transmisji i lufę aluminiową. Dzięki za rysunki, przydadzą się. Wychodzi, że na TOBRUKU jest zamontowana skrzynka kanciasta (ta środkowa z zawiasami na dole). Zastanawiam się jeszcze nad zakupem gąsek ogniwkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Sierpnia 2015 Share Napisano 29 Sierpnia 2015 Gdzie zamówiłeś osłonę transmisji i lufę (jaki producent - symbol)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 29 Sierpnia 2015 Share Napisano 29 Sierpnia 2015 Pewnie z Panzerart... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrB Napisano 30 Sierpnia 2015 Share Napisano 30 Sierpnia 2015 Witam! Markuz - nie chcę Cię martwić, ale na "Tobruku" można zauważyć późny kadłub do M4A1 z odlewanymi integralnie wzmocnieniami pancerza. Na zdjęciach słabo widać ewidetne załamania światła na wzmocnieniach. Problem ten omawiany był tu: http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=9001&highlight=acroma Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Sierpnia 2015 Share Napisano 30 Sierpnia 2015 A co za problem coś takiego dorobić z polistyrenu w arkuszach i szpachlówki Tutaj jest rysunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 6 Września 2015 Autor Share Napisano 6 Września 2015 Lufa Aber, osłona transmisji PanzerArt. Przeróbkach kadłuba wiem czytałem ten wątek, niewiem tylko czy wieża też miała dodatkowe opancerzenie. Warsztat tymczasowo zawieszony, aktualnie przebywam na długim urlopie na drugim końcu świata. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 To życzę spokojnego urlopu. Mój Tobruk już czeka w pudle. Osłona rozumiem, że taka - PanzerArt RE35-099 Differential cover for Sherman Tank (Final model) Dragon & Tasca Kits Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 4 Marca 2017 Share Napisano 4 Marca 2017 Czy temat żyje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Marca 2017 Share Napisano 4 Marca 2017 Mam nadzieję że ożyje jak zobaczy że go gonię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi