jaxiu Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Napatrzyłem się na projekt Lipy i czas zdemontować osłonę jarzma "uszy pancerne" i je porządnie zaszpachlować od środka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2015 "Uszy" zaszpachlowane, modulacja pogłębiona (w zasadzie całą całą wieża przemalowana), kilka błędów skoeygowanych. Thiner rozwiązał wszystkie moje kłopoty z malowaniem THX Mike Sorry za jakość zdjęć, muszę zainwestować w oświetlenie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 I tak wyglada dosc zacnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Pięknie M-26 Ciekawa wersja z tym dopancerzeniem, bardzo fajnie wychodzi. Mój w 1/72 z wcześniejszych wersji z końca II WŚ czeka grzecznie aż się nad nim zlituję i wezmę na warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Głupi kłopot z kolorem.Zawsze za referencyjny jeżeli chodzi o kolor olive drab uważałem 155 Humbrola i nim też kiedyś malowałem wszystkie amerykańskie pojazdy z IIWŚ. Czasy się zmieniły i do pershinga nabyłem Vallejo 70.889 - 091 - USA Olive Drab, zacząłem malować koła a tu taka sytucja po prawej maska od Willysa malowana 14 lat temu Humbrolem 155 po lewej koło od Pershinga Vallejo 70.889 - 091 - USA Olive Drab Czy nie jest zbyt brązowe?? Źle kupiłem kolor? Lepiej kupić Vallejo 70.893 - 095 - US Dark Green dla większej zgodności? Jeżeli ta maska to Humbrol 155 to ja jestem sułtanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Kolor OD jest właśnie taki jak pomalowałeś koło. Istnieje masa odmian koloru OD od wypłowiałych z Pacyfiku po przyciemniane z Vietnamu. Lifecolor ma z 6 odcieni w palecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Dawno temu czytałem, że OD generalnie miała przeróżne odcienie od prawie brązowego po oliwkowy, na dodatek jak to na wojnie w warsztatach kombinowali. Kolor prezentowany na kole (Vallejo 70.889 - 091 - USA Olive Drab) był w mojej subiektywnej ocenie zbyt brązowy. W ramach dokształcania trafiłem na ten artykuł i już wiem, że NIE MIAŁEM RACJI http://www.militarymodelling.com/news/article/olive-drab/4536/ "Humbrol 155 is too green for US Olive Drab." Powinienem był zostawić kolor prezentowany na kole (Vallejo 70.889 - 091 - USA Olive Drab) REasumując skopałem ten kolor i mam czołg zbyt zielony. Nauczka na przyszłość, nie będę go już przemalowywał. Co zaś do maski od Jeepa - bankowo była malowana 155 humbrolla - model malowany wyłącznie humbrollami jakieś 16-18 lat temu (w mieścinie gdzie mieszkałem był tylko jeden sklep modelarski, zaopatrzony wyłącznie w farby humbrolla) proszę się nie śmiać - oto on (pierwsze w życiu brudzenie - sympatycznie nieudolne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Prawda Kolor OD jest właśnie taki jak pomalowałeś koło. Człowiek się uczy przez całe życie, a i tak głupi umiera... Model niestety pozostawię już w tym kolorze w którym jest. Może go odrobinę washem i filtrami podciągnę w stronę prawidłowego odcienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Maska od spodu wygląda na niemalowaną. Jeep całkiem fajny, można jeszcze zrobić z niego ładny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Zagadka co różni poniższe zdjęcia: foto takie jak w artykule i znalezione na pierwszej lepszej stronie prosto z googla. Który kolor jest prawdziwy? Może inaczej.Które zdjęcie oddaje prawdziwe kolory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Nie przejmuj się, brązowy filtr dasz i będzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Tak się przyglądam temu warsztatowi i ciekawi mnie jedna rzecz , czy ten dodatkowy pancerz to modyfikacja polowa czy nie ?.A sam model bardzo mi się podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Dopancerzenie ponoć pochodzilo zezdobycznych panter i zostalo polowo dołożone do pierwszego prototypu. Źródło wikipedia "M26 "Super Pershing" after arriving in Europe and having extra frontal armor added. A single Super Pershing was shipped to Europe and given additional armor to the gun mantlet and front hull by the maintenance unit before being assigned to one of the tank crews of the Third Armored Division. The new gun on the Super Pershing could pierce 13 inches (330 mm) of armour at 100 yards (91 m). The front hull was given two 38 mm steel boiler plates, bringing the front up to 38+38+102 mm of armor. The plates were applied at a greater slope than the underlying original hull plate it was welded on top of. The turret had 88mm thick RHA from a Panther turret welded to the gun barrel covering the front " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Tak się przyglądam temu warsztatowi i ciekawi mnie jedna rzecz , czy ten dodatkowy pancerz to modyfikacja polowa czy nie ?.A sam model bardzo mi się podoba . Według mojego prywatnego "śledztwa"... Zdjęć jest cholernie mało i powstało podobno około 30 pojazdów. Więcej zdjęć samego pilota1(A2) ze złomowiska wkleję wkrótce w swoim wątku. Tak jak przypuszczasz wynikałoby, że personel techniczny zaczął kombinować co tu zrobić, by było lepiej "Historia obrazkowa" by google Wynikałoby, że przednia płyta pancerna była wycięta z czołowego pancerza pantery a reszta z blach pochodzących od... kotła?(boiler plate) Tu inny SuperPers bez pancerza a przeciwwaga dla lufy to worki z piaskiem na stelażu... Cholera wie ile powstało egzemplarzy dokładnie i jak każdy z nich wyglądał. Koło napędowe dla mnie dalej jest zagadką. Twój pers ma dalej błędnie przyklejony,według instrukcji, telefon po prawej stronie tylnej płyty(pojawiły się w Korei). Służyły do komunikacji desant-czołg. Sama Twoja praca mi się podoba. Kolorek też bardziej mi przypadł do gustu, niż to co dał ammo-mig jako gotowiec. Próbka kolorów modulacyjnych poniżej. 4 paski, reszta to wrak modelarski pomalowany 15 lat temu prawdopodobnie jakąś mieszanką humbroli lub revell'a. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 31 Sierpnia 2015 Share Napisano 31 Sierpnia 2015 Pojazd na zdjęciu zbudowano na bazie protoplasty M26, czyli T26E1, można to poznać po ciut innym kole napędowym. Swego czasu takiego Pershinga zbudował S. Zaloga http://www.militarymodelling.com/news/article/super-pershing/3690 widać w modelu wprowadzone zmiany, by bardziej odpowiadał oryginałowi. Zaloga odwalił kawał dobrej roboty ale nie wiem skąd te mocowania ogniw gąsienic na wieży. T26E1 to rozumiem jest ta zabawka? Tu natomiast jest zwykły Pershing, widać to po długości lufy, z modyfikacjami wprowadzonymi przez załogę - wzmocnienie przednich błotników, kosz na wieży i z tyłu. Dzięki za sprostowanie, mój błąd Jest drugie zdjęcie gdzie widać z boku wyraznie krótszą parówę. To jeszcze jedno pytanie. Czy wszystkie koła napędowe na obrazkach poniżej są identyczne czy to środkowe jest inne? Zdjęcia standardowo ukradzione. Wybacz jaxiu zaśmiecanie wątku. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 31 Sierpnia 2015 Share Napisano 31 Sierpnia 2015 Nie rozumiem do końca o co Ci chodzi Jakie mocowania? No takie czary z tego linka coś Pan dał Nie widzę takich haczyków ani na tym bez uszu ani na tym ze złomowiska w Kessel. Jedyne co posiadają to prostokątny kawałek metalu+prostokątna blaszka ze śrubą. Swoją drogą ta listwa wzdłuż zasobników na błotnikach ma mieć nawiercone otworki lub nity/srubki? Swoją drogą widać jak HB pokpiło sprawę, robiąc tego SP na bazie zwykłego M26E3... . No niestety Zaloga jarzmo w swoim Persie rozumiem ma całkowicie poprawne? W sensie jest wąski pasek z nitami, który... służył do mocowania osłony-plandeki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 7 Września 2015 Autor Share Napisano 7 Września 2015 Pomimo przeciwności udało mi się znaleźć chwilkę i pchnąć nieco projekt do przodu. Niestety na modelu odbił się mocno mój stan zabiegania i stresu. Efekt 1. Przegiąłem z obiciami (głownie na wieży):( 2. Wash narobił mi zacieków Rozpocząłem zabawę z gąsienicami, które ku mojemu zaskoczeniu składają się super (dotychczas miałem raczej traumatyczne doświadczenia z gąsienicami składającymi się z pojedynczych ogniw). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 7 Września 2015 Share Napisano 7 Września 2015 Serio fajnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Jak dla mnie, to obicia wyglądają jak z pewnej gry o czołgach. Fail of Tanks czy jakoś tak się nazywa. Dawaj dalej ciekaw jestem co wyjdzie. Swoją drogą koła też masz "latająco-wypadające" jak nałożysz na wałki? Fakt troszkę je Zaloga przeskalował, ale na zdjęciach "gołego" Super Pershinga, T26E1 i wcześniejszych kostrukcjach widać mocowania: Druga sprawa: https://pl.wikipedia.org/wiki/Steven_Zaloga facet siedzi "trochę" w klimatach więc z miarę sprawy ogarnia Choć koło napędowe przy tym modelu ma błędne ;) Nie zrozumieliśmy się Skalę ma dobrą tylko blaszki zle wkleił na ogniwach Co to jest w tych czerwonych kółkach bo na zdjęciach tego nie ma... albo serio muszę sobie sprawić bryle. Swoja drogą na amerykańskich historyków trzeba uważać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 Nie ukrywam, ze wspomniana gra była po części inspiracją dla powstania tego projektu Coś trzeba robić, żeby nie zacząć ludzi w firmie mordować ;) Koła są bardzo bardzo rozlatane - zastanawiam się czy ustawienie ich linijką i żel contacty wystarczą, czy będę musiał posunąć się do innych metod przy ich ustawianiu. W ten weekend może będzie u mnie już spokojniej i znajdę kilka chwil na hobby (bieganie z dzieckiem po lekarzach to żadna frajda - na szczęście ma się ku dobremu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Bardzo mi sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 A zacieków po washu czy innej miksturze to nikt nie zauważył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 Ja zauważyłem - wash akrylowy, nie bardzo wiem co z tym zrobić. Nie mam siły zmywać całego modelu. Może się trochę złagodzą jak na wierzch przyjdą oleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Ja zauważyłem - wash akrylowy, nie bardzo wiem co z tym zrobić. Nie mam siły zmywać całego modelu. Może się trochę złagodzą jak na wierzch przyjdą oleje Wacik do uszu, jakaś benzyna np. lakowa i spróbuj pościerać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 Przeczytałem Internet w tym temacie i raczej d... blada. Nie da się bezpiecznie zmywać akrylu z powierzchni akrylu :( Całości zmywać raczej nie będę więc zostaje mi opcja nałożyć oleje i zobaczyć jak będzie. Kolejna wpadka przy washu akrylowym :/ chyba czas przerzucić się na olejne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi