bahamut24 Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Polerujesz "szkło" ? Jeśli tak to jak i czym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 6 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Polerujesz "szkło" ? Jeśli tak to jak i czym ? Poleruje i trochę (jak się da) cieniuje ... To przecież zwykły plastik jest (no może ciut twardszy niż nieprzeźroczysty), więc i narzędzia zwykłe: papier ścierny, pasty polerskie i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Robota stanęła na kilka dni... Sorry, taki mamy klimat. Dopiero dziś się zmobilizowałem i przetarłem bazę... Wygląda na to, że po jednej minimalnej poprawce można kłaść bezbarwny... Tylko kiedy się upał skończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Padło poprzednio o szyby, a dziś sobie przypomniałem, że kiedyś obfotografowałem ten proces, to mówię wrzucę... Tym bardziej, że temat, co jakiś czas wraca... Wyjściowa szyba (tylna, Revell, California) została pomalowana, następnie wrzucona do DOT3 i porysowana. Wyglądała tak: Później było szlifowanie papierami wodnymi Gunze od 400 do 2000. Tu przeszedłem na papier MicroMesh, także wodny. Później to: I koniec.... Całość bez fotografowania jakieś 30 min... Dla szyb nie "ratowanych" i nie cieniowanych wszystko od gradacji 2 tys. Tak było w przypadku Porsche... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Super tutorial Napisz proszę gdzie kupiłeś te pasty Gunze. Dostępne w kraju ? Znalazłem tylko 3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Super tutorial Napisz proszę gdzie kupiłeś te pasty Gunze. Dostępne w kraju ? Znalazłem tylko 3000. Dzięki! Pasty kupiłem u nas w Gunze: http://www.gunze.pl/ Teraz patrzę, że faktycznie ich nie ma. Ale to może być też pasta Tamki, różnicy nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Pasty Tamki mam i sobie chwalę .... Myślałem o próbie czegoś nowego, lepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 16 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Pasty Tamki mam i sobie chwalę .... Myślałem o próbie czegoś nowego, lepszego Jakoś nie wydaje mi się żeby ktoś w ostatnim czasie wymyślił coś rewolucyjnego w zakresie modelarskich past polerskich. Gunze to też raczej "staruszki". Nie jestem fachowcem (KRL by się tu przydał) ale mam wrażenie, że to co jest chyba spełnia oczekiwania użytkowników.... Jak chcesz testować nowości, to zawsze możesz sprawdzić to, co poniżej. Nie tylko w zakresie past ale i całej linii produktów. Na świecie zbiera oceny bardzo dobre, choć i wywołuje polemiki z racji ceny... O innych nowych wynalazkach nie słyszałem... Efekt: model Fabrice Maréchal Tylko czy różnica w zakresie połysku jest jakaś "szokująca" (tu GX100)? Jakoś mi się nie wydaje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Super o tych szybach opisane , dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 20 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Minęły (ponoć chwilowo) upały i zmobilizowałem się do położenia pierwszej warstwy połysku. Wylało się dość standardowo. Przetrę to papierkiem 6 i 8 tys. i wyleję jeszcze jedną warstwę. Mam nadzieję, że wystarczy. Wyjeżdżam na dwa tygodnie to się akurat utwardzi do polerowania... DOPISANE Obejrzałem go sobie dokładniej po wyschnięciu i przed przecieraniem dałem jeszcze jedną warstwę... Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Sierpnia 2015 Share Napisano 20 Sierpnia 2015 Szybkie pytanie. Ile warstw i jakiego lakieru bezbarwnego i jaka polerka do uzyskania takiego efektu? Wygląda rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 20 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2015 Szybkie pytanie. Ile warstw i jakiego lakieru bezbarwnego i jaka polerka do uzyskania takiego efektu? Wygląda rewelacyjnie. Wszystko robione chemią Gravity. Zarówno lakier (bazowa + 2 warstwy) jak i pasty (masz na zdjęciu). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Ok, przetarty papierem wodnym 3600 i lakier (1:5) wylany w dwóch warstwach (po 2 ml), przy ciśnieniu 1,5. Wieczorem (jak mi to wyschnie w "przyspieszaczu prac") machnę jeszcze warstwę 1:6 i jadę na urlop. Przez dwa tygodnie powinien się utwardzić. Reszta pastami... Zdjęcia typowo warsztatowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Koniec balu Panno Lalu... Dwie ostatnie dość mokre warstwy wylane. Ja nad morze, a lakier niech się utwardza... Dwa tygodnie powinny mu wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 21 Sierpnia 2015 Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Nad morzem ponoć ujowa pogoda będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 22 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2015 Nad morzem ponoć ujowa pogoda będzie Ale nad którym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 22 Sierpnia 2015 Share Napisano 22 Sierpnia 2015 W obecnym setupie jest przekozak. A może by tak bez spoilera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 22 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2015 W obecnym setupie jest przekozak. A może by tak bez spoilera? Raczej się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 22 Sierpnia 2015 Share Napisano 22 Sierpnia 2015 Nad morzem ZAWSZE jest pogoda! Następnego poproszę Eldorado!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 5 Września 2015 Autor Share Napisano 5 Września 2015 Zestaw testowy dotarł... Teraz trzeba dotrzeć lakier. Muszę przyznać, że zaskoczyło mnie tempo dostawy... Zamówienie złożone w czwartek wczesnym popołudniem, kurier w sobotę około południa. Dodatkowo zamówiłem farbę Daimler Silver. Konsystencja bardzo rzadka przypomina Alclada.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Kupowałeś "u źródeł", czy coś bliżej znalazłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 5 Września 2015 Autor Share Napisano 5 Września 2015 Kupowałeś "u źródeł", czy coś bliżej znalazłeś ? U źródeł, czyli całkiem blisko: http://www.gravitycolors.com/eu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 5 Września 2015 Autor Share Napisano 5 Września 2015 Cóż... Jak ktoś chce używać innych past to proszę bardzo, ale ja już niczego więcej do ręki nie biorę. Zwyczajnie nie widzę takiej potrzeby. Coarse Grade GC-308a to pierwsza pasta (a w sumie są 4!) opisana przez producenta jako ta, którą należy stosować po papierze 1.5 tys. Konsystencja lekko zmrożonego masła, pod szmatką wyczuwalny delikatny opór. Nie wiem co to jest i z czego zrobione (i zupełnie mnie to nie interesuje) ale po jakiś 15 minutach skórka znika całkowicie i zupełnie bezproblemowo. Dziś więcej nie robię, bo mam za sobą 400 km przejechanych i nie chcę czegoś sper...., ale pierwsze wrażenia kapitalne, a opinie w necie całkiem zasłużone.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Cóż... Jak ktoś chce używać innych past to proszę bardzo, ale ja już niczego więcej do ręki nie biorę. Zwyczajnie nie widzę takiej potrzeby. Coarse Grade GC-308a to pierwsza pasta (a w sumie są 4!) opisana przez producenta jako ta, którą należy stosować po papierze 1.5 tys. Konsystencja lekko zmrożonego masła, pod szmatką wyczuwalny delikatny opór. Nie wiem co to jest i z czego zrobione (i zupełnie mnie to nie interesuje) ale po jakiś 15 minutach skórka znika całkowicie i zupełnie bezproblemowo. Dziś więcej nie robię, bo mam za sobą 400 km przejechanych i nie chcę czegoś sper...., ale pierwsze wrażenia kapitalne, a opinie w necie całkiem zasłużone.... Ładnie , ładnie ale pasty do polerowania są 3 a to czwarte to wosk nabłyszczający , który obowiązkowy nie jest raczej. Takie same efekty da się uzyskać pastami tamiya , które są tańsze Przy porszaku doczekamy się końca i galerii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Zestaw testowy dotarł... Teraz trzeba dotrzeć lakier. Muszę przyznać, że zaskoczyło mnie tempo dostawy... Zamówienie złożone w czwartek wczesnym popołudniem, kurier w sobotę około południa. Dodatkowo zamówiłem farbę Daimler Silver. Konsystencja bardzo rzadka przypomina Alclada.... rozumiem że one są do aero ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi