Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zaczynam dziś warsztat z takim oto modelikiem od Trumpka, model to prawie że nowość,in-boxów na necie nie brakuje, także zdjęcia takie tylko poglądowe,

DSC_0240_zpsdscv9uvn.jpg

DSC_0241_zpsvblg9kfj.jpg

DSC_0250_zpsmocvwhmc.jpg

DSC_0249_zps4xxnanft.jpg

DSC_0248_zpsziqyfthk.jpg

DSC_0247_zpsf2benj9q.jpg

DSC_0246_zpsqgcigtxv.jpg

DSC_0245_zpsl2zdd4ax.jpg

DSC_0244_zpsy93vttf1.jpg

DSC_0243_zps1y69y919.jpg

Model będę wykonywał w Polskich barwach, jakie dokładnie tego jeszcze nie wiem czy wezmę coś ze zdjęć,czy może to co dragon proponował w swoich scudo podobnym wyrobie.Wszystkie sugestie , zdjęcia (których mi brak ) tego pojazdu,najbardziej właśnie Polskich, mile widziane.

Pozdrawiam

Napisano

O proszę. Jak coś znajdę z fotek to podrzucę.

Napisano

Elbrusy służyły w:

2 BROT (Choszczno)

3 BROT (Biedrusko)

18 BROT (Bolesławiec)

32 BROT (Orzysz)

Trumpek robi wersję z systemem samozaładowczym czy bez? Z są egzemplarze muzealne (Warszawa, Toruń, Suwałki), bez znam tylko dwie fotki naszych Scudów, jedna z Bolesławca druga nie wiem z której jednostki. M.AV. ten zalinkowany w 1:72 to twoja robota? Jak oceniasz produkt Toxso?

Napisano

Witam

Super że ktoś zainteresował się tematem,a więc...

1. Na pewno będzie to pojazd w barwach Polskich, tylko nie wiem jeszcze z której jednostki ,bardzo bym chciał aby na boku miał taki emblemat jak przewiduje instrukcja od dragonowego scuda :http://www.mojehobby.pl/zdjecia/5/2/5/1156_2_dra3520_8.jpg

2. Nie wiem czy jest system samo-załadowczy, głównie dlatego że jestem zielony w temacie tego wozu, ale..... wydaje mi się że tak.

3. Wieczorem będzie aktualizacja ;)

Pozdrawiam.

Napisano

Dzięki za foty,na pewno się przydadzą .

Napisano

Zapowiadana Aktualizacja

W Punktach 6/35 skończone

DSC_0252_zpsjo8cngrk.jpg

DSC_0253_zpsu9ernsnj.jpg

DSC_0254_zpsqp3mjkfa.jpg

Pozdrawiam .

Napisano

Bardzo ładne. Przewidujesz jakieś własne dodatki?

Napisano
M.AV. ten zalinkowany w 1:72 to twoja robota? Jak oceniasz produkt Toxso?

Nie... wygrzebałem tylko na szybko w internecie

Nie miałem żadnego SCUDa w łapach (w żadnej skali) - co do Toxso to po fotach w necie można domniemywać że jak na 1:72 to szczegółowo zrobiony nie ma jednak kalek PL

Napisano

.... I tak to idzie dalej

12/35 punktów gotowe

, podwozie gotowe,teraz kompletuje wyższe nadbudówki pojazdu,jeśli utrzymam tempo którę sobie narzuciłem (6 pkt na dzień ), jutro powinniśmy ujrzeć cały przód i ciut ciut, Jak do tej pory model buduje się super, jest kilka błędów w instrukcji ( i to w bardzo zły momencie,montowanie zawieszenia) ale...da rade to skorygować, przedni zderzak mogę zdjąć,tak samo koła oraz silnik,chciałem tył też tak zrobić.ale nie wyszło,zbyt dużo miejsc lepienia z ramą , także tył będę musiał malować wraz ramą, na chwilę obecną wygląda to tak :

DSC_0261_zpskivqjw1f.jpg

DSC_0262_zps0mz5x81x.jpg

DSC_0263_zpssqk6csj7.jpg

DSC_0264_zps2cvuxzbl.jpg

DSC_0265_zpswkdcmnle.jpg

DSC_0266_zpsxvlugfcf.jpg

DSC_0269_zpsklzqz39a.jpg

Zdjęcia pokazały że gdzie nie gdzie trzeba będzie szpachli użyć ale w ilościach wręcz minimalnych ,jak narazie

Bardzo ładne. Przewidujesz jakieś własne dodatki?

Na razie nie, w sumie,nawet nie wiem co dodać, model jest bardzo szczegółowy ,metali narazie nie ma, a blaszka w zestawie jest taka "w sam raz".

W sumie warto by dodać że model ma blisko 1400 elementów, także jest co lepić, mam zamiar pokazać wszystko co tylko się da, otworzyć drzwi,podnieś jedną z kabinek z przodu, rakieta będzie podniesiona do ok 60 stopni itp...

Pozdrawiam.

Napisano

No to faktycznie jest trochę zabawy. Sam się czaję na to cudo w przyszłości.

Napisano

Koła są ruchome (skręt) , nie dość że można je skręcać to po kombinowałem tak by delikatnie dało się ułożyć do podłoża.

Napisano

Witam,nie przewiduje zakupu blaszek Edka,gdyż ich po prostu nie ma , wiem że Edek wydał do SCUDA ale do Dragona, Tak jak napisałem,według mnie blaszka Trumpetera wystarcza do tego modelu, taka "w sam raz" .

Pozdrawiam

Napisano

Aktualizacja numer 3

Dziś skupiłem się na przodzie ,a konkretniej na dwóch kabinkach ,budowało się to całkiem całkiem dobrze, drobne niedociągnięcia wystarczyło skorygować mocniejszym klejem, ogółem boki nie są przyklejone oraz dach, w celach łatwiejszego dostępu podczas malowania, ciekawostką jest to co wykonał trumpeter właśnie przy drzwiach :

DSC_0271_zpsr3bh06rm.jpg

DSC_0270_zpsvd9m46he.jpg

W bardzo ciekawy sposób firma wykonała coś "ala zawiasy", element się rozsuwa i chowa w zależności Czy otwarte czy zamknięte, Tu też uchylę kolejny rąbek tajemnicy wykonania, jedna ze stron będzie miała otwarte drzwi, zaś druga będzie zamknięta (tylko szybki otworze) , zaś całość będzie podniesiona o tak :

DSC_0278_zpsftvzv1ga.jpg

W punktach 17/35

Tak to wygląda teraz :

DSC_0272_zpswa9qk1hi.jpg

DSC_0273_zpswkujcqfm.jpg

DSC_0274_zpseazrnupc.jpg

DSC_0275_zpskpfrboc9.jpg

DSC_0276_zpsmuw7uzqb.jpg

Wypychacze na tylnych ściankach oraz boki drzwi na pewno jeszcze dopieszczę szpachlą , dostęp jest także problemu nie ma.

Na jutro zaplanowałem sklejenie dalszej części modelu we wtorek będę sklejał tą główną kabinę w środku,w środę do lepie wszystkie szczegóły na samym pojeździe zaś w czwartek wszystko co tyczy się rakiety oraz jej ładowania i podnoszenia .

Pozdrawiam .

Napisano

Sprawozdanie z działań nad Scud-em nr. 4

Dziś rano zająłem się dalszą nadbudówką , składa się to różnie, raz bywał spacerek...raz droga przez mękę, boki oczywiście mogę zdjąć, przymiarka na sucho,później zajmę się lepszym spasowaniem tego z ramą .

DSC_0280_zpsdxyqbmgk.jpg

DSC_0281_zpsvwd7ydya.jpg

DSC_0282_zpsfnzcsu1b.jpg

DSC_0283_zpsswlcvhua.jpg

DSC_0284_zpsw8lm2htf.jpg

DSC_0286_zps4kdft9mr.jpg

DSC_0285_zpsi17nbsln.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Aktualizacja nr.5

Pracowałem dziś nad środkową częścią modelu, w sumie..nie było dużo lepienia, drzwi po prawej będą otwarte,

a tak to się prezentuje :

DSC_0287_zpskhwit35e.jpg

DSC_0291_zpsdgpu9xli.jpg

DSC_0290_zpsctvoqfgy.jpg

DSC_0292_zpsghz0exnk.jpg

DSC_0288_zpsnwi1vhkm.jpg

DSC_0289_zpstme4vbtb.jpg

DSC_0293_zpsrlqo2sl7.jpg

DSC_0294_zpshsofecla.jpg

Jak widać model ma się już po woli ku końcowi, być może postaram się jeszcze dziś dolepić wszystko tak, aby na jutro i ewentualnie czwartek została mi sama rakieta oraz wszystko to co jej się tyczy,

Tu też moje pytanie po woli odnośnie barw,zewnętrznie model malować bardziej w od cieniach ciemnej oliwki czy bardziej zieleni, czy oby dwa kolory był by dobre gdyby na nim były

Dla przykładu

Ciemna oliwka : http://14dappanc.wp.mil.pl/pl/15_18.html

i odcień bardziej zielony : http://www.wyskalowani.pl/2015/06/172-9p117-elbrus-scud-b.html

No i kwestia oznaczeń, bo póki co konkretnej odpowiedzi jeszcze nie było, czy istnieje jakaś szansa aby dać ten emblemat na boku, czy to bujda dragona ?

Pozdrawiam.

Napisano

Znaczy... Cóż to za niespodzianki?

Pozdrawiam.