radett Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Przyszedł czas i wreszcie postanowiłem dokończyć swój rozgrzebany przed laty projekt bo wstyd aby leżał tak nadgryziony i nie skonsumowany. Pojazd docelowo wyglądać ma tak oto: ( na ostatnim zdjęciu jest nowszy typ chłodnicy) Na początek podstawa, czyli rama, zdjęcie słabe bo robione komórką dość dawno temu ale mniej więcej oddaje sens prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Masz jeszcze sumienie modelarskie. Ciekawy projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 6 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2015 dlaczego sumienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Przyszedł czas i wreszcie postanowiłem dokończyć swój rozgrzebany przed laty projekt bo wstyd aby leżał tak nadgryziony i nie skonsumowany. Sumienie które cię gryzie i nie pozwala zostawić niedokończonego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 6 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2015 a i owszem a gryzie niemiłosiernie bo mam w sumie 12 rozpoczętych prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 ambitnie dawaj dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 No nareszcie bierzesz się za robotę Polskiego Vicka udało Ci się skończyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 6 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Polskiego Vicka udało Ci się skończyć? Niestety jest wśród tych 12 -tu rozpoczętych modelach, ale kiełkuje mi jak go zrobić ( na pewno zminię koncepcję i nie będę dorabiał elementów do mirażowskich wyprasek tylko bardziej będzie to praca od nowa) No nareszcie bierzesz się za robotę nie całkiem to tak, bo w międzyczasie popełniłem kilka modeli tyle że kartonowych nareszcie to robię plastyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 7 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2015 no to następna porcja zdjęć: maska i skrzynia ładunkowa: To elementy jakie zgromadziłem do tej pory. Teraz czeka mnie żmudne dorabiania pozostałych części. Zamierzam zrobić też maskę uchyloną tak aby było widać silnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Prace na razie stanęły w miejscu bo czekam na zamówiona żywicę. Zamówienie złożyłem 6-go i do dzisiaj czekam. Ktoś coś wie co się dzieje z IZMOD-em? Pomór jakiś padł na nich czy co ? - zero kontaktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 27 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Mijają już 3 tygodnie od złożenia zamówienia. Po 2 tyg oczekiwania przyszła mailowa automatyczna informacja że odnotowano wpłatę (piechotą szła ta wpłata czy co ? ) ale nadal nie widać przesyłki ani choćby grama informacji o niej. Brak odpowiedzi na maila ani nie odbieranie telefonów, do tego zero informacji na stronie sklepu np o ewentualnym urlopie i związanych z tym ograniczeniach w działalności. Nie wygląda to profesjonalnie Koszt w sumie niewielki ale stoję z robotą a to już jest najbardziej wkurzające... Przestrzegam przed zakupami w IZMODzie a właścicielowi/obsłudze sklepu należy się nagroda za takie prowadzenie "biznesu" : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Cześć! Ciekawy pojazd - i trochę mi znajomy, bo jakieś dwa lata temu włożyłem sporo pracy, żeby rozpracować podwozie takie jak to i zbudować dobry model wozu pancernego wzór 28. Zwłaszcza jestem dumny, ze udało mi się rozpracować ten mechanizm przyhamowywania jednej z gąsienic przy skręcie kierownicą. Gdybym mógł w czymś pomóc, to bardzo chętnie. Na razie życzę powodzenia w dalszych pracach, no i żeby zamówiony towar rzeczywiście przyszedł... Miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2015 , bo jakieś dwa lata temu włożyłem sporo pracy, żeby rozpracować podwozie takie jak to i zbudować dobry model wozu pancernego wzór 28.Paweł Chętnie bym go obejrzał. Całkowicie się zgadzam że pojazd jest jak najbardziej ciekawy Jeśli chodzi o konstrukcję podwozia to wiedzę mam, co zaowocowało 2 lata temu opracowaniem modelu ( co prawda w kartonie ale zawsze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Cześć! Ja właśnie model kartonowy zbudowałem - ale on był starszy niż dwa lata - mówię tu o tym z wydawnictwa WAK - 2006 rok. Znalazłem w nim trochę błędów w podwoziu, które myślę, że dałem radę poprawić. Postaram się rzucić kilka fotek na sieć niedługo - może będą one pomocne. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Ten z WAK-u ma niestety totalnie skopane podwozie a i same proporcje nadwozia pozostawiają wiele do życzenia Ja swoje pierwsze podejście do wz 28 zrobiłem z polistyrenu 5 lat temu ale nie był to udany model TUTAJ go można zobaczyć (listopad) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Sierpnia 2015 Share Napisano 29 Sierpnia 2015 Fajnie, że wróciłeś do tego modelu. To piękny pojazd i szkoda, że Francuzi nie zabrali się za jego klony w "35". Też mam go w planach (wz.28). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 29 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2015 No właśnie Jarku chcę zamknąć ten rozdział modelarski i zrobić oba modele już poprawnie w 1/35 (w kartonie już mam ) żeby tylko jeszcze dotarła ta cholerna żywica ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Allah jest wielki !!! Po prawie półtora miesiąca oczekiwania przesyłka z żywicą dotarła. Na razie jednak nie mam za bardzo czasu zająć się tym bo PAPRYKARZ niedługo, więc nadal będzie zastój w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 3 Października 2015 Share Napisano 3 Października 2015 Cześć! Długo to trwało, ale w końcu zrobiłem te foty. Tak wygląda mój kartonowy model samochodu wz.28 w skali 1:25: A tak wygląda podwozie, które w nim przerobiłem w dużej części. Szczególnie dumny jestem z tylnej osi i z układu przyhamowywania gąsienic przy skręcie: Podwozie jest właściwie takie samo jak w Citroenie P4T. Wcześniejszy B2 miał inną tylną oś. Mam nadzieję, że to pomoże - pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 5 Października 2015 Autor Share Napisano 5 Października 2015 Widzę że przy klejeniu tego modelu odrobiłeś lekcje i poszperałeś trochę na temat podwozia, gratulacje Jest to widoczny postęp w odniesieniu do dostępnych dotychczasowych opracowań w tym temacie. Nie ustrzegłeś się jednak pewnych istotnych błędów (jak i sama wycinanka WAK-u) nie mniej podążałeś we właściwym kierunku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 5 Października 2015 Share Napisano 5 Października 2015 Cześć! No dzięki za uznanie. A jakbyś tak krótko podsumował te istotne błedy? Tylko na wypadek, gdybym kiedyś trzeci raz w życiu taki model budował. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 5 Października 2015 Autor Share Napisano 5 Października 2015 Generalnie twoje błędy są wynikiem oparcia się o błędną wycinankę ale krótko : 1- nieprawidłowo umiejscowiona "przejściówka" i o błędnym kształcie 2- popychacz hamulca powinien być razem ze wszystkimi pedałami umieszczony przy silniku na wspólnej osi pedałem gazu 3- kształt obudowy tylnego mostu (twój jest lepszy niż to co proponuje wycinanka ale też nie do końca odwzorowuje) oraz ewentualnie ? - nie widzę na zdjęciach jak zamocowałeś popychacze skrętu (tak jak nie widać też czy dodałeś też boczne manetki skrętu z popychaczami) Co do błędów wycinanki to wymienię w skrócie 4 zasadnicze: złe proporcje kadłuba (i co za tym idzie wymiary) drzwi kierowcy (SF) podwozie gąsienicowe (za szerokie i z błędami odwzorowania) zła rama i "sprawy okołosilnikowe" (SF) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 No wreszcie ruszyło odlewnictwo Pierwsze odlewy wyglądają tak : Kolejne detale przede mną jeszcze ale i tak jest już bliżej końca Wiem że jakość zdjęć jest kiepska ale na razie lepszej nie wydobędę. Nastepne zdjęcia postaram się aby były bardziej przejrzyste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi